Avrupa'da elektrik yüzde 750 arttı! Fabrikalar üretimi azalttı, restoran ve fırınlar kapılarına kilit vurdu
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken yapılan yaptırımlar sonrası görülmemiş bir enerji kriziyle karşı karşıya kalan Avrupa'da elektrik faturaları yüzde 750 arttı. Fabrikalar üretimlerini azaltırken, restoran ve fırınlar kapılarına kilit vurmaya başladı. Otomotivde ise likidite sıkıntısı büyüyor.
Rus doğalgaz akışının kesilmesinin ardından Avrupa'daki ekonomik zarar hızla artıyor. Kıta çapında bir durgunluk artık kaçınılmaz görünürken, kimyasal üreticileri, çelik fabrikaları ve araba üreticileri için sert bir kış geliyor.
Ofisler daha da soğuyor. Heykeller ve tarihi binalar kararıyor. Fırınlarını ısıtmaya gücü yetmeyen fırıncılar işyerlerini kapatmaktan bahsediyor, meyve ve sebze yetiştiricileri ise seraları atıl bırakmaya hazırlanıyor.
EN YOKSUL BULGARİSTAN
Daha yoksul Doğu Avrupa'da ise insanlar yakacak odun stoklamaya başladı. Macar burger zinciri Zing Burger'in iş geliştirme müdürü Richard Kovacs, "Işıkları kapatıp misafirlerimizi karanlıkta oturtamayız" dedi. Restoranlar ızgaraları gereğinden fazla çalıştırmıyor, depodalarında hareket dedektörleri kullanıyor. Buna rağmen bazı mağazalar yılın başından bu yana elektrik faturalarında yüzde 750 artışla karşı karşıya kaldı.
Fransız cam ev eşyası üreticisi Arc International, 13 Eylül'de Arques'teki bir fabrikasında 1.600 çalışanı geçici olarak işten çıkardı ve fırınlarının bir kısmını kış boyunca durduracak. Yeşil biber ve böğürtlen yetiştiren Bosch Growers, bir serasını boşalttı. Wouter van den Bosch, "İtibarımızı mahvetmemek için piyasada kalmak istiyoruz" dedi.
Frankfurt yerel fırıncılar loncasının başkanı Andreas Schmitt, bazı küçük fırınların çalışmamayı düşündüklerini söyledi. Brüksel'deki Bruegel düşünce kuruluşuna göre, ülkeler Eylül 2021'den bu yana yüksek elektrik faturalarını hafifletmek için 500 milyar euro ayırdı.