A HABER GALERİ
Gizli belgeler şok etkisi yarattı! Zelenski’ye soğuk duş
Dünya 10 aydır Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı korkulu gözlerle seyrediyor. On binlerce hayata mal olan savaş sürat kesmeden devam ederken sızan belgeler Ukrayna'da soğuk duş etkisi yarattı. Pentagon'un sızan gizli belgelerini inceleyen New York Times (NYT) Ukrayna'nın cephe hattındaki birlikleri koruyan hava savunmasının 23 Mayıs'a kadar etkisiz hale gelebileceğini yazdı. İşte ayrıntılar...
Dünyanın gözü kulağı 24 Aralık 2022'den beri Ukrayna'dan gelen haberlerde. Rusya Devlet Başkanı Putin'in geçen yılın Şubat ayında verdiği emir ile başlayan kanlı savaş can almaya devam ediyor. Rusya'nın Soledar'ı düşürmesi ile yeni bir aşamaya giren savaşın son adresi Bakhmut. Rusya Ukrayna'nın doğudaki 'son kalesi' konumundaki Bakhmut'u ele geçirmek için tüm gücü ile saldırırken sızan belgeler Ukrayna'da adeta soğuk duş etkisi yarattı.
Sızan Pentagon belgeleri, Ukrayna'nın hava savunmasının tükeneceğini ve Putin'in savaş uçaklarının hava üstünlüğünü tamamen kazanacağını tahmin ediyor. Pentagon'un sızan gizli belgelerini inceleyen New York Times (NYT) Ukrayna'nın cephe hattındaki birlikleri koruyan hava savunmasının 23 Mayıs'a kadar etkisiz hale gelebileceğini yazdı. 23 Şubat tarihli ve 'Gizli' olarak işaretlenen belgelerden biri ise Ukrayna'nın S-300 hava savunma sistemlerinin Rus kuvvetlerinin art arda düzenlediği saldırıların ardından 2 Mayıs'a kadar dayanabileceği bilgisine ev sahipliği yapıyor.
Hürriyet'in haberine göre, başka bir deyişle yeni sızan Pentagon belgelerine göre, Ukrayna'nın hava savunması haftalar içinde tükenebilir, bu da ülkeyi Putin'in savaş uçaklarına karşı savunmasız hale getirebilir. Askeri uzmanlar ABD'nin 2 milyar dolarlık yardımının Ukrayna için yeterli olmayabileceği konusunda uyarıyor. NYT'ye konuşan bir ABD'li yetkili söz konusu yardımın Ukrayna taarruzu öncesinde kilit öneme sahip olduğunu vurguladı. Zira sızdırılan belgelere göre Ukrayna'nın stokları hızla tükeniyor ve bu da Rus uçaklarına saldırı için bir pencere açıyor. Sızan Pentagon belgeleri ile ilgili ABD jet hızıyla soruşturma başlattı.
ABD'li yetkililer, soruşturmanın erken aşamada olduğunu ve sızıntının arkasında kimin olabileceği hala belirsiz olduğunu söyledi.
PENTAGON'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Pentagon Pazar günü yaptığı açıklamada, 'hassas ve yüksek derecede gizli materyaller içeriyor gibi görünen' fotoğraflanan belgelerin geçerliliğini gözden geçirdiğini söyledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş, geride kalan 2022 yılında etkileriyle tüm dünyaya damgasını vururken Türkiye'nin savaş süresince barışı sağlamak için arabuluculuk çabaları takdir gördü.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla başlayan savaş, 10 ayı aşkın süredir devam ediyor.
Putin, 24 Şubat'ta sabahın erken saatlerinde televizyondan "Ukrayna'da özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurdu. Böylece Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı başladı.
28 Şubat'ta Rus ordusu, nükleer ve hipersonik silahlarını içeren stratejik caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirdi.
KİEV VE ÇERNİGİV BÖLGELERİNDEN ÇEKİLME
Savaşın ikinci ayında Kiev ve Çernigiv bölgesinden Rus askerleri geri çekildi. Kiev yönetimi, birkaç gün sonra Rus askerlerinin çekildiği Buça ve İrpin şehirlerinde Rusya'yı katliam yapmakla suçladı. Rusya, iddiaların provokasyon olduğunu öne sürdü.
Ardından Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrindeki tren istasyonuna füze saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucunda 50'den fazla kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Ukrayna ve Rusya karşılıklı olarak birbirini suçladı.
Ruslar, ilk aylarda Berdyansk, ardından Mariupol şehirlerini kontrolü altına alarak Ukrayna'nın Azak Denizi ile bağlantısını tamamen kesti.
SAVAŞ, UKRAYNA'NIN DOĞUSUNA KAYDI
Nisanda Ukrayna'nın doğusuna yoğunlaşan Ruslar, "Donbas'ı özgürleştirmek" amacıyla Donetsk ve Luhansk bölgesindeki bazı yerleşim yerlerini ele geçirdi ancak çok büyük ilerleme sağlayamadı.
Rus ordusu, Ukrayna'daki stratejik hedeflere yönelik sık sık uzun menzilli, yüksek hassasiyetli silahlar kullandı. ABD ve Avrupa ülkeleri, Ukrayna'ya silah desteğini artırdı. Rus ordusunun Ukrayna topraklarındaki ilerleyişi durma noktasına geldi.
Ukrayna güçleri de Rus ordusunun kontrolüne giren şehir merkezlerine saldırılar düzenlemeye devam etti. Rus ve Ukrayna ordusunun karşılıklı saldırılarında sivil kayıplar yaşandı.
RUS AMİRAL GEMİSİ "MOSKOVA" BATIRILDI
13 Nisan'da Ukrayna, Karadeniz'de Rus Karadeniz Filosu'na ait "Moskova" isimli amiral gemisini vurduğunu duyurdu. Rus tarafı, geminin çıkan yangın sırasında gövdesinde mühimmat patlaması sonucu hasar aldığını ve battığını açıkladı.
HARKİV BÖLGESİ, YENİDEN KİEV'İN KONTROLÜNE GEÇTİ
Haziranda Ukrayna'nın kuzeyindeki Sumi ve çevresi, yeniden Kiev yönetiminin kontrolüne geçti.
Güç toparlayan Ukrayna ordusu, eylül ayında ülkenin ikinci büyük şehri Harkiv'de saldırı düzenine geçtiğini duyurdu.
İzyum, Balakliya ve Kupyansk gibi büyük şehirlerin yanı sıra 300'den fazla yerleşim biriminin kontrolü Kiev yönetimine geçti.
Rusya, bu bölgelerden çekildiğini açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ordusunun karşı saldırıya geçtiği dönemde yaklaşık 6 bin kilometrekare toprağın Ruslardan alındığını söyledi.