Acımasız motivasyon! Ukrayna savaşı "oyuna" çevirdi
New York Times'ın haberine göre Ukrayna ordusu, Rus hedeflerini vuran drone birliklerini puanlarla ödüllendiren bir yarışma başlattı.
19 Temmuz sabahı saat 09.00'dan hemen sonra, Ukraynalı bir drone, motosikletle ilerleyen iki Rus askerini tespit etti. Drone yaklaşarak hedefi vurdu ve kameranın görüntüsü karardı.
O saldırı, drone ekibinin "oyun içi" puan sisteminde 24 puan kazandıracak kadar değerliydi. Ukrayna hükümeti tarafından 2024'te başlatılan bu yarışmada, birlikler gerçek savaş alanındaki saldırılar için puan alıyor.
Bir Rus askerini yaralamak 8 puan, öldürmek 12 puan değerinde. Bir Rus drone pilotunu öldürmek ise 25 puan kazandırıyor. Bir askeri canlı yakalamak "büyük ödül": tam 120 puan.
Ukrayna ordusundaki "Achilles" adlı insansız sistemler alayında görevli 33 yaşındaki "Stun" kod adlı drone komutanı bu sistemi şöyle tanımlıyor:
"Bu acımasız bir oyun. İnsan hayatları puanlara dönüştürülüyor."
Cephe için 'Amazon tarzı' ödül sistemi
New York Times'ın aktardığına göre Ukrayna hükümeti, Ağustos 2024'te "Brave1 Market" adını verdiği iç sistemle askerlerin topladığı puanları silah ve drone alımında kullanmalarına izin verdi.
Tıpkı çevrimiçi bir alışveriş sitesi gibi işleyen bu sistemde birlikler, kazandıkları puanlarla keşif dronları veya patlayıcı taşıyan saldırı dronları sipariş edebiliyor.
"Askerleri motive etmenin bir yolunu bulmak zorundayız"
Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, "Savaşın üçüncü yılında askerleri motive etmenin yollarını bulmak zorundayız" diyerek uygulamayı savunuyor:
"Bu sistem düşmanı durdurmamıza yardımcı oluyor. Eğer askerlerimize ek motivasyon sağlıyorsa, biz bunu destekleriz."