Finansal İstikrar Komitesi toplandı: Türk ekonomisi şoklara karşı dirençli | Borsa günün ilk yarısında yükseldi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in başkanlığındaki Finansal İstikrar Komitesi bugün toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada "Toplantıda, yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin finansal piyasalara muhtemel etkileri ve alınabilecek tedbirler kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Makrofinansal istikrarın korunması, dezenflasyon sürecinin kesintisiz devamı ve finansal sistemin sağlıklı işleyişi için gerekli tüm adımların tam bir eşgüdüm içinde atılmasını kararlaştırmıştır" ifadeleri kullanıldı. Öte yandan Borsa İstanbul'da ise BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 2,70 değer kazanarak 13.519,49 puana çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Finansal İstikrar Komitesi, Türkiye ekonomisinin şoklara karşı dirençli olduğunu vurgulayarak makrofinansal istikrar ve dezenflasyon süreci için gerekli adımların tam bir eşgüdüm içinde atılacağını açıkladı.
Finansal İstikrar Komitesi toplantısı bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantı sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Finansal İstikrar Komitesi Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek başkanlığında 22 Mayıs 2026 tarihinde toplanmıştır. Toplantıda, yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin finansal piyasalara muhtemel etkileri ve alınabilecek tedbirler kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır.
Komite, Türkiye ekonomisinin sağlıklı politika çerçevesi ve güçlü sermaye tamponları sayesinde şoklara karşı önemli ölçüde dirençli olduğunu değerlendirmiştir.
Makrofinansal istikrarın korunması, dezenflasyon sürecinin kesintisiz devamı ve finansal sistemin sağlıklı işleyişi için gerekli tüm adımların tam bir eşgüdüm içinde atılmasını kararlaştırmıştır.
Komite, tüm gelişmeleri anlık ve yakından izlemeye devam edecektir"
"KURUMLAR TAM BİR EŞ GÜDÜM İÇİNDE"
Toplantının ardından yapılan açıklamayı A Haber ekranlarında değerlendiren Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Erdem, "Bu şoklara karşı finansal altyapının dirençli olduğu bir kere daha vurgulanmış. Somut tedbirlerden bahsedilmiyor ama zaten eş güdüm içinde BDDK, SPK, TMSF ve Merkez Bankası orada." ifadelerini kullandı. Ekonomi yönetimini oluşturan tüm kurumların sahada olduğunu belirten Erdem, "Sermaye Piyasası Kurulu piyasayı izler, Merkez Bankası piyasayı izliyordur, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu bankaların risklerini mutlaka değerlendiriyordur." sözleriyle koordinasyonun önemine dikkat çekti.
PİYASALARDA TOPARLANMA SİNYALİ
Piyasalardaki hareketliliği de yorumlayan Erdem, "Piyasa artıya döndü. Tepki alımları gelecek, bugün yeniden 14.000 puana doğru bu tepki alımlarıyla piyasa kendi dengesini bulacaktır." dedi. Dün yaşanan dalgalanmanın temel nedenine değinen Erdem, "Dün akşamki satışlar biraz da yatırımcının panikle yaptığı satışlardı. 'Bugün ve hafta sonu çok büyük kaybım olmasın' paniğiyle yapılmış satışlardı. O da doğal bir tepkiydi, bu panik hep oluyor zaten, yatırımcının psikolojisinde var." şeklinde konuştu.
"PANİĞE GEREK YOK, YÖNETİM DURUMA HAKİM"
Ekonomi yönetiminin süreci titizlikle yönettiğini belirten Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Erdem, "Ekonomi yönetimi duruma hakim. Dolayısıyla endişeye, paniğe gerek yok. Bu tür şoklara karşı artık ekonomimiz çok daha dirençli." ifadelerini kullanarak yatırımcılara sağduyu çağrısında bulundu.
Borsa İstanbul
BORSA GÜNÜN İLK YARISINDA YÜKSELDİ
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 2,70 değer kazanarak 13.519,49 puana çıktı.
Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 355,61 puan ve yüzde 2,70 artışla 13.519,49 puana yükseldi.
Toplam işlem hacmi 119,5 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,92, holding endeksi ise yüzde 2,88 değer kazandı.
Sektör endekslerinde en çok yükselen yüzde 5,95 ile madencilik, tek gerileyen ise yüzde 4,66 ile finansal kiralama faktoring oldu.
Borsa İstanbul
ABD ile İran arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlanabileceğine yönelik artan iyimserlikler ve önemli şirketlerin halka arz girişimleri küresel piyasalarda risk iştahını destekliyor.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne negatif başlamasına karşın en düşük 12.966,26 seviyesini görmesinin ardından gelen, genele yayılan destek alımlarıyla günün ilk yarısını pozitif seyirle tamamladı.
Analistler, günün geri kalanında yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise ABD'de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 13.600 ve 13.700 puanın direnç, 13.400 ve 13.300 puanın destek konumunda olduğunu ifade etti.
SİYASİ ÇALKANTI PİYASAYI TEĞET GEÇTİ: MAKRO GÖRÜNÜM GÜCÜNÜ KORUYOR
21 Mayıs'ta ana muhalefet partisine yönelik açıklanan yargı kararı, piyasalarda yalnızca bir günlük geçici bir volatilite yarattı. Panik satışlarının ardından Borsa İstanbul hızla toparlanırken; döviz, CDS ve tahvil faizlerindeki hareket sınırlı kaldı. Analistler, iç siyasi gelişmelerden ziyade Orta Doğu'daki barış süreci ve petrol fiyatlarındaki düşüşün makro dengeler üzerinde çok daha belirleyici olduğunu vurguluyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hakkında 21 Mayıs 2026 tarihinde açıklanan "mutlak butlan" içerikli yargı kararı, finansal piyasalarda kısa süreli bir dalgalanmaya yol açsa da, orta ve uzun vadeli makroekonomik görünümde bir kırılmaya neden olmadı. Kararı takip eden ilk iş günü olan 22 Mayıs 2026 itibarıyla gelen veriler, piyasaların siyasi gelişmeyi büyük ölçüde fiyatladığını ve yönünü yeniden küresel dinamiklere çevirdiğini gösteriyor.
BORSA İSTANBUL PANİK DALGASINI HIZLA ATLATTI
Kararın açıklanmasının ardından dün kapanışa doğru yaşanan panik satışları, algoritmik işlemlerin devreye girmesi ve yaklaşan bayram öncesi nakde geçme talebiyle Borsa İstanbul yeni güne satıcılı başladı. Sabah açılışta negatif tarafta -%1,5 seviyelerine kadar geri çekilen endeks, bu noktadan gelen güçlü tepki alımlarıyla hızla toparlandı ve yönünü yukarı çevirerek %2,5 artış kaydetti.
Dün seans sonuna doğru piyasanın en önemli aktörlerinden Bank of America'nın (BofA) satışlarını azaltmaya başlaması, bugünkü toparlanmanın ilk sinyalini vermişti. Bugün saat 13.45 itibarıyla aracı kurum dağılımı (AKD) incelendiğinde, söz konusu kurumun satıcılı tarafta kalmaya devam ettiği ancak işlem hacminin oldukça düşük seyrettiği gözlendi. Bu durum, piyasadaki satış baskısının tükendiğini ve volatilitenin geçici olduğunu tescilledi.
DÖVİZ VE CDS CEPHESİNDE SAKİN SEYİR
Siyasi gelişmenin ardından diğer makroekonomik değişkenlerde de kayda değer bir bozulma yaşanmadı.
Döviz Kuru: Döviz piyasasında herhangi bir oynaklık ya da spekülatif atak gözlenmedi. Dolar/TL paritesi 45,74 seviyesindeki yatay ve sakin seyrini sürdürdü.
CDS (Risk Primi): Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), kararın ardından dün %4 civarında sınırlı bir yükselişle 247'den 257 puana çıkmıştı. Bugün ise hafif yukarı yönlü hareket devam ederek CDS 261 puan seviyesine ulaştı. Risk primindeki bu hareket, trend değiştiren bir yükselişten ziyade sınırlı bir tepki olarak yorumlandı.
TAHVİL FAİZLERİNDE SINIRLI HAREKET: GÖZLER KISA VADEDE
Geçtiğimiz Şubat ayında Orta Doğu'da patlak veren savaşla birlikte zaten yükseliş trendinde olan tahvil faizleri, dünkü kararın ardından hafif yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Olası risk durumlarında en sert ve belirgin hareketlerin yaşandığı 2 yıllık tahvil faizi, %43,80'den %44,60'a yükseldi. Buna karşın uzun vadeli tahviller daha sakin kaldı; 5 yıllık tahvil faizi %40,20, 10 yıllık tahvil faizi ise %36,40 civarında dengelendi.
REZERVLER GÜÇLÜ DURUŞUNU KORUYOR
Merkez Bankası'nın rezerv pozisyonu da piyasadaki geçici dalgalanmaya karşı en önemli kalkanlardan biri olmaya devam ediyor. Perşembe günü açıklanan resmi verilere göre Türkiye'nin rezerv görünümü şu şekilde:
Brüt Rezervler: 168,6 milyar dolar
Net Rezervler: 52,1 milyar dolar
Swap Hariç Net Rezervler: 37,2 milyar dolar
Özetle; Borsadaki algoritmik ve panik odaklı satışlar yerini nitelikli alımlara bırakırken; kur, faiz ve CDS tarafında yatay veya yatay-hafif yukarı yönlü, piyasa normları dahilinde hareketler izlenmiştir. Piyasadaki ilk panik havası tamamen ortadan kalkmış görünmektedir.
ASIL GÜNDEM: ORTA DOĞU'DA BARIŞ VE ENFLASYONLA MÜCADELE
Makro düzeyde bir analiz yapıldığında, iç siyasi gelişmelerin yarattığı bu geçici dalgalanmanın geride kalacağı öngörülüyor. Piyasalar için asıl önemli ve belirleyici olan gelişmenin, Orta Doğu'dan gelen yakınlaşan barış haberleri olduğu belirtiliyor. Bölgedeki barış zeminine bağlı olarak küresel petrol fiyatlarında yaşanan gevşemenin, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine doğrudan ve güçlü bir katkı sağlayacağı; bu pozitif dışsal faktörün iç siyasi kırılganlıkları gölgede bırakacağı değerlendiriliyor.