Bakan Kurum açıkladı! TOKİ İstanbul kuraları ne zaman çekilecek?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinde İstanbul için beklenen tarihi açıkladı. 81 ilde tamamlanan kura çekimlerinin ardından gözler İstanbul’a çevrilirken, Bakan Kurum 100 bin konutun hak sahiplerinin belirleneceğini kuranın bayramdan sonra gerçekleştirileceğini belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ ve Kağıthane Belediyesi iş birliği ile yapımı tamamlanan Hizmet Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi 300 Konut Kura Çekim Töreni'ne katıldı. Törende İstanbul Valisi Davut Gül, TOKİ Başkanı M. Levent Sungur, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ve vatandaşlar yer aldı.
İstanbul'da 178 bin yapının dönüşümünün devam ettiğini belirten Bakan Kurum, "Türkiye genelindeki her iki kentsel dönüşümden birisini, İstanbul'umuzda yapıyoruz. İşte bugün, Cumhurbaşkanımızın temelini attığı Hizmet Sitemizin dönüşümünü tamamlamış bulunuyoruz. Şunu aklınızdan bir an bile çıkarmamanızı rica ediyorum. Bu anahtarlar, yalnızca yeni yuvaların anahtarları değildir, milletimize verdiğimiz şu sözün de en güçlü kanıtıdır: Türkiye'nin her şehrini, bina bina, sokak sokak dönüştürecek; milletimizi olası tüm afetlere karşı hazırlayacağız. Biz sözümüzün eriyiz, bu milletin hayatı her şeyden daha mukaddes" dedi.
"SÖZ VERDİK, SÖZÜMÜZÜ TUTTUK"
Bakan Kurum, yakın zamanda Yahya Kemal Mahallesi'nde 745 ev ve iş yerini dönüştürdüklerini; geçen yıl kasım ayında Ataşehir Şerif Ali'de 1.563 ev, iş yeri projesini, ocak ayında ise Beyoğlu Okmeydanı'nda 939 yuvayı teslim ettiklerini hatırlattı. Bugün de Kağıthane'deki Hizmet Sitesi'ni depreme hazır hale getirdiklerini kaydeden Bakan Kurum, "Söz verdik, sözümüzü tuttuk. Şimdi şu mübarek günlerde, Sultan Fatih'in emaneti olan İstanbul'dan tekrar söz veriyoruz. Kağıthane'mizin her köşesini, İstanbul'umuzun 39 ilçesinde olduğu gibi her alanda milleti huzurlu hale getirmek için çalışacağız" ifadelerini kullandı.
(fotoğraf -ahaber.com.tr)
"DEPREM BÖLGESİNDE AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARALARI SARDIK"
Bakan Kurum, deprem bölgesinde tamamlanan Asrın İnşa Serferberliği'ne dikkat çekerek, "Asrın Felaketi'nde ve sonrasındaki inşa sürecinde bir şeye tanık olduk. Seçim geliyor diye, riya ile uzatılan ellerin, sandıktan istedikleri sonucu alamayınca depremzede kardeşlerimizi kapı önüne koymaktan çekinmediklerini gördük. Biz bu hastalıklı aklın tam tersine; gittiğimiz her afet bölgesinde ayrım gözetmeksizin vatandaşlarımızın yarasını sardık, milletimizle bir olduk, omuz omuza durduk. Asrın Felaketi'ni hatırlayın. Ne acılar yaşadık, binlerce canımızı kaybettik, on binlerce yuvamız yıkıldı. Ama asla ümitsizliğe kapılmadık. 'Bu devlet güçlü, bu millet vakurdur' dedik. İşte 2 yılda 455 bin konutu bitirdik. 11 ili yeniden ayağa kaldırdık" diye konuştu.
(fotoğraf -ahaber.com.tr)
"BİZ DEPREMİ SİYASET APARATI OLARAK GÖRMEDİK"
Bakan Kurum, 200 bin işçi ve emekçiyle birlikte afet konutlarını vatandaşlara teslim etmek için gece gündüz çalıştıklarını ifade ederek, "'Yapamazlar' dediler, 'Bu enkazın altında kalırlar' diye ellerini ovuşturdular, akla hayale gelmeyecek yalanlar söylediler. Ama milletimiz bize hep inandı, güvendi, biz de milletimize mahcup olmadık. Bizi daima dualarla karşılayıp, dualarla uğurlayan bu güzel milletin tek bir evladını açta, açıkta bırakmadık. Bugün milyonlarca kardeşimiz, sıcak yuvalarında Ramazan'ı yaşıyor, bayramı karşılıyor, devletine milletine sayın cumhurbaşkanımıza dua ediyor; çünkü biliyorlar ki biz işimizden başka tüm gündemleri bıraktık, sadece onların hayatlarına odaklandık. Çünkü biz depremi, siyasetin bir aparatı, bir malzemesi olarak görmedik. Bu gerçekten hareketle, son 25 yılda gerek yapı denetimi gerekse deprem dönüşümü bağlamında çok önemli adımlar attık. Kira ve taşınma destekleri verdik. Milyonlarca insanımızı güvenli konutlara yerleştirdik" şeklinde konuştu.



