Ev ve araçta sahte isimlerle manipülatif ilanlara ceza yolda
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ev ve araba satışlarında sahte hesap ve isimlerle fiyat yükseltmek için yapılan manipülatif hareketlere asla izin verilmeyeceğinin altını çizerek, bu kişilerin cezalandırılacağını duyurdu. Bakan Bolat, "Bunları yayınlayan ilan siteleri bu cezalardan sorumlu olacak." dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak ve oto satışlarında sahte isimlerle, fake hesaplarla, fiyatları yükseltmek için yapılan manipülatif çabaları ağır cezalandıracaklarını belirterek, "Bunları yayınlayan ilan siteleri bu cezalardan sorumlu olacak. Buna göre programlar hazırlamaları gerekiyor. Elemanlarını hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak 1 Kasım'da yürürlükte olacak" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya'da düzenlenen İhracat Seferberliği Zirvesi'ne katıldı. Taş Bina Kültür ve Sanat'ta düzenlenen zirvede konuşan Bakan Ömer Bolat, mal ihracatında da hizmet ihracatında da iyi gittiklerini belirtti. Temmuz ayında çıkışın başladığını aktaran Bakan Bolat, "Yıla iyi başlayamadık, çünkü dünyada geçen yılın ortalarında başlayan küresel talep daralması dünya üretiminde de durgunlaşmaya doğru dünyayı götürdü. Dünya ticareti ise birçok ürünlerde fiyatların düşmesiyle gerileme sürecine girdi. 2022'de dünya ihracatı yüzde 5 büyürken, bu sene yüzde 0,8'de kalacak. Bu Dünya Ticaret Örgütü'nün tahmini rakamı. Dünyanın büyüme oranı da geçen yıl yüzde 3,5 iken bu yıl ortalama yüzde 3 olacak. Burada motor ülkelerden Çin, yüzde 5 civarında bir büyüme yakalayabilir. ABD, şu ana kadar yüzde 2 civarında bir büyüme elde etti. Avrupa Birliği ise yüzde 0,5 civarında, bizim için önemli bir pazar olan Almanya ise şu ana kadar ekside büyüme olarak. Bu ithalatlarına da yansıyor. İthalatlarında özellikle Avrupa ülkelerinin yüzde 5 ila 20 arasında. Ülkeden ülkeye değişen bir azalış var. Demek ki dünyada şartlar bu sene iyi değil" dedi.

"HEDEFİMİZ 100 MİLYAR DOLARI AŞMAK"
6 Şubat'ta yıkıcı depremiyle karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Ömer Bolat, "51 bin şehit verdik. Allah hepsine rahmet eylesin. 5'i ağır olmak üzere 11 şehrimiz etkilendi. İhracatımız da etkilendi. Şu ana kadar 6 milyar dolar 8 ayda ihracat kaybımız var, depremden kaynaklanan. Ama buna rağmen ilk 9 ay itibariyle ihracatımız kafa kafaya geçen yılla. Yani 6 milyar dolar kaybetmişiz, dünya ticareti durgunlaşmış. Batı pazarlarında gerilemiş. Biz şu anda kafa kafayız. Temmuz ayında tarihin en yüksek Temmuz rakamını 20,1 ile elde ettik, Ağustos ayında tarihin en yüksek Ağustosunu elde ettik, 21,6. Eylül ayında tarihin en yüksek Eylül'ünü elde ettik, 22,7 milyar dolar. Bunlar mal ihracatı. Hizmet ihracatımızda da ilk 9 ay itibariyle yüzde 14'lük bir artışımız var. 63 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz inşallah 100 milyar doları da aşmak. Bu sabah aldığımız bilgiye göre yüzde 4,5 artıdayız geçen yılın Ekim ayına göre. Bu iyi bir rakam, sevindirici bir rakam" ifadelerini kullandı.

