Osmaniye'de hasat başladı

Osmaniye'de hasat başladı

Osmaniye'nin ekonomisine en büyük katkıyı yapan şüphesiz Kadirli ilçesinden yapılan turp hasatı. Kırmızı Altın olarak adlandırılan turpun Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlere sevkiyatı da başladı.

Osmaniye'de hasat başladı

İlçe ekonomisine yılda 25 milyon lira gibi bir katkı sağlayan turpta yeni sezon başladı. İlçede bulunan Savrun Çayı üzerinde kurulan havuzlarda yıkanarak paketlenen ilk ürünlerin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere sevkıyatı yapılmaya başlandı. Üreticiler ise dönem başında fiyattan ve rekolteden memnun olduklarını dile getirdiler.

Osmaniye'de hasat başladı

Turp üreticisi Türker Öz, yeni sezonun tüm çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, "Turp ilçemiz için önemli bir gelir kaynağı. Özellikle 5 ay süren sezon boyunca yaklaşık bu işten 8-10 bin kişi istihdam edilerek ekmek yiyor. Sezonun başı yağmurlu ve soğuk geçti. Yani turpun istediği bir hava şartı oluştu. Bu yüzden turp bu sezon daha verimli ve rekolte yüksek. Bu da çiftçilerimiz için iyi bir avantaj" dedi.

Osmaniye'de hasat başladı

İlçe ekonomisine yılda yaklaşık 15 milyon lira katkı sağlayan turp tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi şehrin merkezinden geçen Savrun Çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor.

Osmaniye'de hasat başladı

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler turpları tek tek yıkayarak paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Kadınların torbaladığı turplar erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor.

Osmaniye'de hasat başladı

Daha sonra turp yüklü kamyonlar İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlere yola çıkıyor. Sofralarda da lezzetle yenen turp böbrek taşı, astım, sarılık, öksürük ve romatizma gibi hastalıklara da iyi geliyor.

Osmaniye'de hasat başladı
A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin