CANLI | Trump'tan İran'a tehdit! İran'dan ABD üslerine saldırı

Giriş Tarihi:Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
CANLI | Trump'tan İran'a tehdit! İran'dan ABD üslerine saldırı

ABD Başkanı Donald Trump, "salı akşamına kadar anlaşma sağlanmaması durumunda İran'ın altyapısını çökerteceği" tehdidini yineledi, "Bütün ülke (İran) tek bir gecede yok edilebilir ve o gece yarın gece olabilir." ifadelerini kullandı. Buna karşılık İran Silahlı Kuvvetleri'nin Kuveyt'e düzenlediği saldırıda 15 ABD askerinin yaralandığı iddia edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ise Trump'tan anlaşma yapmamasını istediği öne sürüldü. İşte Orta Doğu'dan son durum...

ABD ve İsrail'in İran'a saldırıları sürüyor. ABD Başkanı, Tahran yönetimine Hürmüz Boğazı'nı açması ve bir anlaşmaya varması için bu akşama kadar süre tanıdı.

İŞTE ORTA DOĞU'DA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

CANLI ANLATIM

08:46

İRAN: PAKİSTAN'IN ÇABALARI KRİTİK BİR AŞAMADA

İran’ın Pakistan Büyükelçisi: Pakistan’ın savaşı durdurmaya yönelik olumlu ve yapıcı çabaları kritik ve hassas bir aşamaya yaklaşıyor.

07:45

İSRAİL İŞGAL GÜÇLERİ İRAN’DAKİ HALKA TREN KULLANMAMALARI ÇAĞRISI YAPTI

İsrail işgal güçleri salı günü İran’daki halka tren kullanmamaları ve demiryolu hatlarına yaklaşmamaları yönünde çağrıda bulundu.

Ordu, X platformundaki Farsça hesabından yaptığı paylaşımda, “Güvenliğiniz için, İran saatiyle 21:00’ye kadar ülke genelinde tren kullanmaktan ve trenle seyahat etmekten kaçınmanızı rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Trenlerde bulunmanız veya demiryolu hatlarına yakın olmanız hayatınızı tehlikeye atar” denildi.

06:39

İDDİA: İSRAİL VE ABD'DEN İRAN'IN SİVİL ALTYAPISINA ORTAK SALDIRI HAZIRLIĞI

İsrail ile ABD ordularının İran'da sivil altyapıya yönelik hava saldırıları için ortak hazırlıklar yaptığı ileri sürüldü.

İsrail'de yayın yapan Kanal 13 televizyonunun haberinde, Tel Aviv yönetiminin İran ile ABD arasında bir ateşkes anlaşmasına varılması ihtimalinin son derece düşük olduğu değerlendirmesinde bulunulduğu belirtildi.

Bir anlaşmaya varılması için ABD Başkanı Donald Trump'ın ilan ettiği sürenin dolmaya yaklaştığına değinilen haberde, Washington ile Tel Aviv yönetimleri arasındaki siyasi koordinasyona eşzamanlı olarak iki ülkenin hava kuvvetlerinin İran'ın sivil altyapısına yönelik hava saldırıları için ortak hazırlıklar yürüttüğü kaydedildi.

Öte yandan, İsrail işgal güçlerinin hazırlıklarını İran'a hava saldırılarının en az 3 hafta daha sürmesi senaryosuna göre yaptığı öne sürüldü.

Kanal 13'e konuşan İsrailli üst düzey askeri yetkili ise "İranlılar zayıflık göstermiyor. Onlara verilecek ekonomik zarar çok büyük olacak. Savaşın devam etmesi rejimi büyük ölçüde zayıflatacak." iddiasında bulundu.

06:15

İDDİA: NETANYAHU TRUMP'TAN ANLAŞMA YAPMAMASINI İSTEDİ

Netanyahu'nun Trump'tan İran'la bir ateşkes anlaşması yapmamasını istediği iddia edildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump'tan Tahran yönetimiyle "savaşın bu aşamasında" bir ateşkes anlaşması imzalamamasını istediği ileri sürüldü.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonunun üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, Netanyahu'nun dün telefon görüşmesi yaptığı Trump'a İran'la yapılacak bir ateşkes anlaşmasının "büyük riskler taşıdığını" söylediği iddia edildi.

Üst düzey İsrailli yetkiliye göre, Trump Netanyahu'ya cevaben ABD'nin taleplerini kabul etmeleri halinde İran'la bir ateşkesin mümkün olabileceğini, ancak Tahran yönetiminin elindeki zenginleştirilmiş uranyumun tamamını teslim etmeyi ve uranyum zenginleştirmekten vazgeçmeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Trump ile dün bir telefon görüşmesi yaptığını açıklamıştı.

ABD merkezli Axios haber platformu, ABD, İran ve bölgesel arabulucuların kalıcı bir anlaşma için müzakerelerin yürütülmesi amacıyla 45 günlük bir ateşkese ilişkin şartları görüştüğünü iddia etmişti.

Trump, Tahran yönetimine anlaşma yapmak için 48 saatlik süre tanışmış, dün ise bu süreyi 8 Nisan'a kadar uzattığını duyurmuştu.

06:07

ABD MEDYASI: İRAN'IN KUVEYT'TEKİ ÜSSE DÜZENLEDİĞİ İHA SALDIRISINDA 15 ABD ASKERİ YARALANDI

ABD medyası, Kuveyt'teki Ali el-Salim Hava Üssü'ne düzenlenen İran menşeli bir insansız hava aracı (İHA) saldırısında 15 Amerikan askerinin yaralandığını bildirdi.

Amerikan CBS News kanalına konuşan iki ABD'li yetkili, söz konusu İHA saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, gece saatlerinde Kuveyt'teki Ali el-Salim Hava Üssü'ne düzenlenen İran menşeli bir İHA saldırısında 15 Amerikan askerinin yaralandığı belirtildi.

Söz konusu askerlerin bazılarının görevlerine döndüğü bilgisi de paylaşıldı.

06:00

TRUMP: İRAN TEK BİR GECEDE YOK EDİLEBİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la görüşmelerin iyi gittiğini ancak verdiği sürede bir anlaşma sağlanmaması halinde elektrik santrallerini ve köprüleri hedef alarak ülkenin sivil altyapısını çökerteceğini belirtti.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında İran gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BÜTÜN ÜLKE TEK BİR GECEDE YOK EDİLEBİLİR"

Yaklaşık 1,5 saat süren basın toplantısının ilk bölümünde, İran'ın düşürdüğü iki F-15 savaş uçağının mürettebatının nasıl kurtarıldığını anlatan Trump, soru-cevap bölümünde ise İran'a verdiği sürede bir anlaşma sağlamayı umduklarını vurguladı.

Trump, ABD doğu saatiyle salı akşamı 20.00'ye kadar İran'la bir anlaşmaya varmış olmayı umduğunu belirterek, anlaşma sağlanmaması durumuna ilişkin ise "Bütün ülke (İran) tek bir gecede yok edilebilir ve o gece yarın gece olabilir." dedi.

İran'a yönelik daha önceki tehditlerini yineleyen ABD Başkanı, anlaşma sağlanmaması halinde, "Bir planımız var; yarın gece saat 12'ye kadar İran'daki her köprü yerle bir edilecek, İran'daki her elektrik santrali devre dışı kalacak ve bir daha asla kullanılamayacak." diye konuştu.

ABD Başkanı, "Onlarla görüşüyoruz. Yarın akşam ABD doğu saati ile akşam saat sekize kadar süreleri var ama görüşmeler devam ediyor. Sanırım iyi gidiyor ama sonucu göreceğiz." ifadelerini kullandı.

CANLI | Trump'tan İran'a tehdit! İran'dan ABD üslerine saldırı - 1

TRUMP, SİVİL ALTYAPIYI HEDEF ALMA HUSUSUNDA ENDİŞELİ DEĞİL

İran'ın sivil altyapısını hedef almanın Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olup olmadığı yönündeki bir soruya yanıt veren Trump, bu konuda endişeli olmadığını söyledi.

Soruyu soran New York Times (NYT) muhabirine "yalan haber" nitelemesi yapan ABD Başkanı, daha sonra soruya, "Umarım bunu yapmak zorunda kalmam." karşılığını verdi.

Trump, İran'la savaşın sonuna gelip gelmedikleri konusundaki sorulara, bunun Tahran'daki yönetimin tavrına bağlı olduğunu ve görüşmelerin sonucunu beklemeleri gerektiğini söyledi.

İran'dan tam olarak nasıl bir anlaşma beklediğini anlatan ABD Başkanı, "Benim için kabul edilebilir bir anlaşma yapmalıyız ve bu anlaşmanın bir parçası da petrol ve diğer her şeyin (Hürmüz Boğazı'ndan) serbest geçişinin sağlanması olacak." dedi.

TRUMP, BÖLGEDEKİ "KÜRT GRUPLARIN" SÜREÇTEN UZAK DURMASINI İSTEDİ

Öte yandan Trump, bir soru üzerine, "bölgedeki Kürt grupların İran konusunda ilerleyen süreçlerden uzak durması gerektiği" şeklindeki açıklamalarını tekrarladı.

Trump, "Onların bu işten uzak durmasını tercih ederim, çünkü bence beraberlerinde bazı sorunlar ve zorluklar getiriyorlar, hatta ölüm getiriyorlar." değerlendirmesini yaptı.

TRUMP'TAN NATO İLE UZAK DOĞU'DAKİ MÜTTEFİKLERE TEPKİ

NATO ülkelerinin, İran konusunda ABD'ye destek olmadıklarını ve bunun için o ülkelere kızgın olduğunu anlatan ABD Başkanı, isim vererek İngiltere ve Almanya'nın tavrını eleştirdi. Trump, "NATO'nun İran'la ilgili tavrından dolayı büyük hayal kırıklığı içindeyim." dedi.

Almanya'nın "bu bizim savaşımız değil" şeklindeki açıklamasına gönderme yapan Trump, Hürmüz Boğazı'nın da kendilerinin savaşı olmadığını ifade etti.

Benzer şekilde ABD'nin Uzak Doğu'daki müttefiklerine de tepki gösteren Trump, "Bize yardım etmeyen başka kim var biliyor musunuz? Güney Kore, bize yardım etmedi. Avustralya, bize yardım etmedi. Japonya, bize yardım etmedi. Japonya'da onları Kuzey Kore'den korumak için 50 bin askerimiz var. Güney Kore'de ise çok iyi anlaştığım (Kuzey Kore lideri) Kim Jong-un'dan bizi korumak için 45 bin askerimiz var." değerlendirmesini yaptı.

Hürmüz Boğazı'nın açılmasının ABD için halen çok önemli bir öncelik olduğunun altını çizen Trump, "İran'da biz kazandık, Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerde aslında bizim ücret almamız gerekiyor, İran'ın değil." dedi.CANLI | Trump'tan İran'a tehdit! İran'dan ABD üslerine saldırı - 1
TRUMP, İRAN'DA KURTARILAN 2 PİLOTLA İLGİLİ OPERASYONU ANLATTI

ABD Başkanı Trump, İran tarafından düşürülen iki F-15 savaş uçağının mürettebatının kurtarılmasına ilişkin operasyonun detaylarını aktardı.

İlk kurtarma operasyonunda alçak irtifada uçan 21 askeri uçağın İran hava sahasına girdiğini belirten Trump, bu operasyonun toplamda 48 saat sürdüğünü söyledi.

Trump, İran'ın hava savunma ve radar sistemlerini "yok ettiklerini" savunarak, buna rağmen İranlıların omuzdan fırlatılan güdümlü füzelerle Amerikan uçak ve helikopterlerini hedef aldıklarını ve bu konuda "şanslı" olduklarını dile getirdi.

İran sınırları içinde kalan ABD askerlerinin kurtarılması operasyonun oldukça zor olduğunu vurgulayan Trump, "Bu riskli bir karardı çünkü bir ya da 2 kişinin yerine 100 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabilirdi. Bu, verilmesi zor bir karardı." ifadesini kullandı.

Trump, "Arama ve kurtarma ekiplerinin bu ilk dalgası, F-15 pilotunun yerini başarıyla tespit etti ve pilot, düşman topraklarından kurtarıldı. Bu arada silah sistemi subayı albay, pilottan oldukça uzak bir mesafeye inmişti." diyerek, kamuoyuna 2'nci mürettebatın kayıp olduğu bilgisini özellikle vermediklerini vurguladı.

SIZINTIYI YAPAN KİŞİLER HAPSE GİRECEK

"İran, bir sızıntı kaynağı bu bilgiyi verene kadar pilotlardan birinin kaybolduğunu bilmiyordu. Sadece birini kurtarmıştık ve İran diğerini bilmiyordu. Bu haberi yayımlayan kişi hapse girecek. Şanslıyız ki diğer pilotu da bulduk." değerlendirmesini yapan ABD Başkanı, "ulusal güvenlik meselesi" olarak tanımladığı kurtarma operasyona ilişkin haber yapan kişi veya kişilerin ceza alacaklarının altını çizdi.

İkinci uçakla ilgili kurtarma operasyonuna ise 4 bombardıman uçağı, 64 avcı uçağı, 48 ikmal uçağı ve 13 kurtarma uçağı dahil toplam 155 uçağın katıldığını aktaran Trump, söz konusu operasyonlar için "Tanrı bizi destekliyordu." ifadesini kullandı.

Mobil uygulamalarımızı indirin