Hürmüz krizi! ABD'den İran'a saldırı hazırlığı iddiası: Hazırlık yapılıyor
İran, ateşkesin 10. gününde Hürmüz Boğazı’nın açmıştı ancak ABD ablukası nedeniyle Tahran yönetimi Hürmüz’ün yeniden kapatıldığını açıkladı. Trump ABD basınında yer alan haberlerde ise savaşın yeniden başlama ihtimalinin oldukça yüksek olduğu iddiaları yer aldı. Hem Orta Doğu'ya gönderilen hem de bölgeden ayrılan ABD'ye ait savaş uçağı sayısında ciddi artış yaşandı. Bu durum "ABD İran'a yönelik yeni bir saldırı mı düzenleyecek?" sorusunu getirdi. Öte yandan Pakistan medyasında ABD ve İran'ın pazartesi ya da salı müzakere görüşmeleri için bir araya gelecekleri iddia edildi. A Haber muhabiri Fakhur Rahman İslamabad'ta hazırlıkların başladığını ifade ederek bölgedeki son durumu bildirirken, A Haber ekipleri sıcak nokta Tahran, İsrail ve Washington'dan son detayları aktardı.
ABD-İran-İsrail savaşında son durum.
İŞTE BÖLGEDEN 16-18 NİSAN TARİHLERİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR
CANLI ANLATIM
İRAN: BAZI KONULARDA UZLAŞI SAĞLANSA DA NİHAİ ANLAŞMADAN UZAĞIZ
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Pazar günü yaptığı açıklamada Tahran ile Washington arasında müzakerelerde ilerleme sağlansa da büyük anlaşmazlıkların devam ettiğini söyledi.
"NİHAİ BİR ANLAŞMADAN UZAĞIZ"
Kalibaf, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında ABD ile bazı konularda uzlaşı sağlandığını ancak temel başlıklarda hala çözülmemiş ciddi sorunlar bulunduğunu belirterek "Bazı konularda sonuçlara ulaştık, ancak diğerlerinde hâlâ büyük boşluklar var ve nihai bir anlaşmadan uzağız" dedi.
Kalibaf, İran’ın yaklaşımının karşılıklı ve aşamalı yükümlülükler üzerine kurulu olduğunu vurgularken "Biz yükümlülüklerimizi yerine getirip karşı tarafın hiçbir şey yapmaması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
İran’ın ABD ile nükleer program ve Hürmüz Boğazı konusunda anlaşmazlıkları olduğunu söyleyen Kalibaf, buna rağmen ülkesinin kalıcı barışa ulaşma konusunda kararlı olduğunu belirtti.
“KALICI BİR BARIŞ İÇİN İYİ NİYETİMİZ VAR"
Kalibaf ayrıca ABD-İsrail savaşının hedeflerine ulaşamadığını savunarak "Trump rejim değişikliği ve saldırı kabiliyetlerimizi yok etme hedeflerine ulaşamadı. İran Venezuela değildir" dedi.
İRAN'DA CAN KAYBI 3 BİNİ AŞTI
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlere ilişkin bilanço yükseliyor. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yardımcısı ve İran Şehitler ve Gaziler Vakfı Başkanı Ahmed Musevi, savaşın başlangıcından bu yana yaşanan can kaybının 3 bin 468’e yükseldiğini bildirdi.
34 BİN KİŞİ YARALANDI
Öte yandan İran Sağlık Bakanı Muhammed Rıza Zaferkendi ise, saldırılarda yaklaşık 34 bin kişinin yaralandığını açıkladı. Sağlık altyapısına yönelik saldırılara da dikkat çeken Zaferkendi, 10’dan fazla sağlık merkezi ile 51 hastane ve tedavi merkezinin zarar gördüğünü belirtti. Sağlık hizmetlerinde aksama yaşanmaması için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Zaferkendi, "Hükümetin önceliklerinden biri sağlık alanında herhangi bir eksiklik yaşanmamasıdır. Yaşanan hasarlara rağmen ilaç hammaddesinin temini farklı yollarla devam ediyor. İlaç ve ekipman tedarik zincirinde herhangi bir aksaklığa izin vermeyeceğiz" dedi.
KALİBAF'TAN HÜRMÜZ MESAJI: BİZ GEÇEMİYORSAK KİMSE GEÇEMEZ
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, İran gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçemediği durumda başkalarının da geçemeyeceğini söyledi.
İran devlet televizyonuna göre Kalibaf, Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelere ilişkin konuştu.
Kalibaf, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda İran'a karşı ablukayı devam ettirdiğini hatırlatarak, "Bugün Boğaz'da (Hürmüz) trafik varsa bunun nedeni boğazın bizim kontrolümüzde olmasıdır." dedi.
ABD'nin son günlerde ilan ettiği ablukayı "düşüncesizce" bir karar olarak nitelendiren Kalibaf, "Biz Hürmüz Boğazı'ndan geçemiyorsak başkalarının geçmesinin imkanı yoktur." ifadesini kullandı.
Kalibaf, "Amerika ablukayı kaldırmazsa Hürmüz Boğazı'ndaki trafik kesinlikle kısıtlanacak." diye konuştu.
Pakistan'da ABD ile yürütülen görüşmelerde Hürmüz Boğazı konusunda yaşadıkları bir konuşmayı da anlatan Kalibaf, "İslamabad'daki ABD heyetine dedim ki, 'Mayın gemileriniz bulunduğu yerden biraz daha ilerlerse kesinlikle ateş edeceğiz.' Geri dönme emrini vermek için 15 dakika istediler ve (emir) verdiler." ifadelerini kullandı.