CANLI | ABD-İran hattında gerilim! Arakçi’den haritalı tepki! Trump'tan yeni tehdit
ABD-İran gerilimi, karşılıklı sert açıklamalarla en üst seviyeye ulaştı. ABD’nin İran’a olası saldırı için pazar günü tarih verdiği iddia edilmişti. Yaşanan gelişme sıcaklığını korurken İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndaki ABD faaliyetlerine tepki göstererek, “Hürmüz ve Basra’yı koruyacağız” dedi. Trump'tan ise tehdit niteliğinde yeni açıklama yaparak “Ya anlaşma ya savaş” ifadelerini kullandı.
ABD-İran hattında gerilim artmaya devam ediyor.ABD'nin İran'a olası bir saldırı için pazar günü tarih verdiği iddia edildi. Bu gelişmelerin ardından İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Arakçi, ABD ordusunun Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'ndaki faaliyetlerine sert tepki gösterdi.
Arakçi, bir harita üzerinden yaptığı açıklamada, ABD'nin kendi kıyılarından binlerce kilometre uzaklıktaki İran sınırlarına müdahale etmeye çalıştığını vurguladı. Öte yandan, Trump ise açıklama yaparak, "Ya savaş ya barış" ifadelerine yer verdi.
İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR...
CANLI ANLATIM
ABD MEDYASI: TRUMP ANLAŞMA OLACAĞINA İNANMIYOR
ABD basını, ABD Başkan Donald Trump’ın İran ile bir anlaşma sağlanacağına inanmadığını yazdı. Haberlere göre Trump, Ortadoğu’da artan gerilim ve karşılıklı sert açıklamalar nedeniyle diplomatik sürecin zayıf olduğunu düşünüyor.
Trump’ın yakın çevresine, mevcut şartlarda bir uzlaşmanın mümkün görünmediğini söylediği aktarılırken, Washington yönetiminin askeri ve siyasi seçenekleri masada tuttuğu öne sürüldü. ABD medyası, Trump’ın “ya savaş ya barış” şeklindeki açıklamalarının da bu yaklaşımın bir yansıması olduğuna dikkat çekti.
Bölgedeki gelişmelerin önümüzdeki günlerde ABD-İran hattındaki tansiyonu daha da artırabileceği yorumları yapılıyor.
"SAVAŞ KİMSEYE FAYDA SAĞLAMAZ"
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, savaşın kimseye fayda sağlamayacağına dikkat çekerek, "İran hiçbir şartla savaş aramamaktadır; muhtemel bir savaşın kendisinin, ABD’nin ve de bölgenin çıkarına olmadığına inanmaktadır" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ile İran arasındaki gerginlik devam ederken bölgedeki çeşitli ülke liderleriyle temaslarını sürdürüyor. İran Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Pezeşkiyan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan telefon görüşmesinde, "İran hiçbir şartla savaş aramamaktadır; muhtemel bir savaşın İran’ın, ABD’nin ve de bölgenin çıkarına olmadığına inanmaktadır" ifadelerini kullandı.
İRAN: MÜZAKERELER İLERLİYOR
İran ile ABD arasındaki ilişkilerin son dönemde karşılıklı açıklamalar ve artan gerilimle gündemde olduğu bir süreçte, Tahran’dan müzakerelere ilişkin dikkat çeken bir açıklama geldi.
İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD ile müzakereler konusunda ilerleme kaydedildiğini belirtti. Laricani açıklamasında, "Yapay medya savaşı algısının aksine müzakereler için yapısal çerçevenin oluşturulmasında ilerleme kaydediliyor" dedi.
Laricani'nin dün Rusya'nın başkenti Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldiği biliniyor.