CANLI | ABD ve İran heyetleri yeniden İslamabad’da: Barış görüşmeleri bu hafta devam edecek

ABD ve İran'ın geçtiğimiz hafta sonu Pakistan'ın başkenti İslamabad'da gerçekleştirdiği müzakerelerden sonuç alınamadı. Washington yönetimi, İran'ın 2 haftalık ateşkesi ihlal ettiğini ve varılamayan anlaşmayı öne sürerek Hürmüz Boğazı'nı ablukaya aldı. Yeniden müzakere masasının kurulması için Türkiye'nin devrede olduğu öne sürülürken ABD ile İran arasında yürütülen diplomatik temaslara ilişkin dikkat çeken bir gelişme yaşandı.
ABD-İsrail-İran savaşında 46. gün. Uzlaşma mı savaş mı? Hürmüz Boğazı yeniden açılacak mı?
İŞTE BÖLGEDEN DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR
CANLI ANLATIM
ABD VE İRAN HEYETLERİ YENİDEN İSLAMABAD’DA: BARIŞ GÖRÜŞMELERİ BU HAFTA DEVAM EDECEK
ABD ile İran arasında yürütülen diplomatik temaslara ilişkin dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Dört farklı kaynağa göre, iki ülkenin müzakere heyetleri bu hafta içinde barış görüşmelerini sürdürmek üzere yeniden Islamabad’a dönecek.
Söz konusu temasların, son dönemde artan gerilim ve sonuçsuz kalan önceki görüşmelerin ardından yeniden diplomatik bir zemin oluşturmayı hedeflediği belirtiliyor.
Tarafların, özellikle ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, İran’ın nükleer programı ve bölgesel güvenlik başlıkları üzerinde yoğunlaşması bekleniyor.
Yetkililerden resmi bir açıklama yapılmazken, diplomatik kaynaklar görüşmelerin seyrinin önümüzdeki günlerde netlik kazanacağını ifade ediyor.
ÇİN ABLUKAYI DELDİ! RICH STARRY HÜRMÜZ'DEN GEÇTİ
ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda İran limanlarına giriş ve çıkış yapan tüm gemilere yönelik deniz ablukası başlatmasına rağmen Çin menşeli ve sahibi ABD yaptırımlarına tabi olan "Rich Starry" adlı gemi Boğaz'dan geçti.
KİMYASAL TAŞIYAN ORTA MENZİLLİ TANKER
bUluslararası gemi takip sistemi Marine Traffic adlı internet sitesinin verilerine göre, ABD'nin abluka uygulayacağını duyurduğu Hürmüz Boğazı'ndan Çin menşeli bir gemi geçti.
Sahibi ABD yaptırımlarına tabi olan "Rich Starry" adlı gemi, kimyasal taşımak için kullanılıyor ve orta menzilli bir tanker olduğu görülüyor.
ASSOCIATED PRESS: İRAN VE ABD HEYETLERİNİN BİR SONRAKİ GÖRÜŞMESİ PERŞEMBE OLABİLİR
ABD ile İran arasında geçici ateşkesin ardından 11 Nisan'da yapılan görüşmelerden sonuç alınamaması sonrası iki tarafın heyetlerinin bir sonraki yüz yüze görüşmeyi perşembe yapabileceği iddia edildi.
Associated Press'e (AP) konuşan ve ismini vermek istemeyen ABD'li yetkililer, Washington ve Tahran yönetiminden yetkililerin, geçici ateşkes süresi dolmadan görüşme niyetinde olduğunu belirtti.
Yetkililer, yeni bir görüşmenin yapılmasına yönelik sürecin devam ettiğini ve bunu yapmak için iki tarafın da niyetinin olduğunu ileri sürerek, müzakerelere katılım sağlayacak heyetlerin kimlerden oluşacağına dair bilgi vermedi.
Görüşmelerin yine Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılabileceği ancak İsviçre'nin Cenevre kentinin de ihtimaller dahilinde bulunduğunu öne süren yetkililer, müzakerelerin perşembe günü yapılabileceğini iddia etti.
ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İran'la yeni bir anlaşmanın hala mümkün olduğunu ima ederek, "İran'la birçok konuda anlaştık ama nükleer konusunda anlaşmadık ancak bence bunu da kabul edecekler. Bundan eminim. İran nükleer silaha sahip olamaz. Eğer bunu kabul etmezlerse, anlaşma olmaz." değerlendirmesinde bulunmuştu.
İranlıların kendilerini aradığını ve bir anlaşma yapmak istediklerini ileri süren Trump, kimlerle görüştüklerini ise paylaşmamıştı.


