Hürmüz Keşm Adası’nda patlama sesleri! Hava savunma sistemleri aktif edildi

Hürmüz Keşm Adası’nda patlama sesleri! Hava savunma sistemleri aktif edildi

Orta Doğu’daki savaş gerilimi her geçen saat daha da tırmanırken, İran’a bağlı Keşm Adası’ndan gelen patlama sesleri bölgede tansiyonu yükseltti. Hürmüz Boğazı’na yakın stratejik noktada hava savunma sistemlerinin devreye alındığı bildirilirken, İran basını bölgede alarm durumuna geçildiğini duyurdu. Patlamaların nedenine ilişkin resmi açıklama beklenirken, gözler Körfez’deki kritik gelişmelere çevrildi. Öte yandan Trump, "İran'a yapılacak saldırıyı yarına erteledim" dedi

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la ilgili yaptığı son açıklamalar, Orta Doğu'da zaten yüksek seyreden tansiyonu yeniden zirveye taşıdı. Trump'ın, İran'a karşı yeni bir askeri çatışma ihtimalinin masada olduğunu ima etmesi, bölgedeki güvenlik dengelerine ilişkin endişeleri artırdı.

Özellikle Washington-Tel Aviv hattındaki yoğun diplomatik ve askeri temaslar dikkat çekerken, İsrail'in olası bir senaryoya karşı hazırlıklarını hızlandırdığı öne sürüldü.

Tahran cephesinden gelen açıklamalar ise gerilimi daha da artırdı. İranlı yetkililer, özellikle Hürmüz Boğazı çevresindeki ABD askeri varlığını "fiili abluka" olarak nitelendirirken, Washington'un baskı politikasının devam etmesi halinde bölgedeki çatışma riskinin büyüyeceğini savundu.

BU CANLI ANLATIM SONA ERDİ

YENİ GELİŞMELERİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

İŞTE 18 MAYIS 2026 TARİHİNDE ORTA DOĞU'DAN ANBEAN YAŞANANLAR

CANLI ANLATIM

ABD'DEN SAVAŞ HAZIRLIĞI! HEDEF ADALAR ÜZERİNDEN İMHA PLANI

ABD Başkanı Donald Trump'ın 19 Mayıs'ta İran savaşına ilişkin durum odasında gerçekleşecek toplantıda olası harekat hazırlığının görüşüleceği konuşulurken, Orta Doğu'daki gerilim yeniden üst seviyeye çıktı. Donald Trump, Tahran'a yönelik saldırıları 1 gün süre ile ertelediğini belirtirken, Keşm Adası'ndan gelen patlama sesleri ise yeni bir çatışmanın başladığı ihtimalini gündeme getirdi. 

Orta Doğu'da savaş çanları her geçen dakika yükselirken, ABD'nin olası savaş planı A Haber'de Melih Altınok ile Sebep Sonuç programında ele alındı. Askeri Stratejist Doç. Dr. Cüneyt Küsmez Durum Odası'nda yapılacak toplantıdaki olası senaryoları ele alırken ABD'nin İran'daki adalar üzerinden saldırılarını gerçekleştireceğini belirtti. 


HÜRMÜZ’DE DEV YIĞINAK: ABD NAMLUYU ÇEVİRDİ

Hürmüz Boğazı’ndaki son durumu değerlendiren Doç. Dr. Cüneyt Küsmez, "Bu zaman zarfında boğazın ağzına devasa bir Amerikan yığınaklanması gördük. Orada şu an ortalama dört tane uçak gemisi bulunuyor. Özel kuvvetler ve piyade birlikleriyle birlikte toplamda 6-7 bin kişilik dev bir askeri kuvvetten bahsediyoruz" sözleriyle bölgedeki askeri mevcudiyeti aktardı. Küsmez, bölgedeki gemi sayısının daha önce 5 olduğunu ancak birinin ayrılmasıyla şu an 4 uçak gemisinin her an saldırıya hazır beklediğini belirterek, bu gemilerin üzerinde hem füze sistemlerinin hem de en elit piyade birliklerinin konuşlu olduğunun altını çizdi.

İKİ AŞAMALI DEHŞET PLANI: TAHRAN VE İSFAHAN HEDEFTE

Trump’ın "İran’ı tamamen çökerteceğiz" vaadi doğrultusunda hazırlanan planın detayları gün yüzüne çıkmaya başladı. Operasyonun stratejik derinliğini anlatan Doç. Dr. Cüneyt Küsmez, "Trump’ın İran’ın bütün enerji ve ekonomik tesislerini hedef alan planı muhtemelen iki safhalı olacak. Birinci safhada, körfezdeki uçak gemilerinden kalkan uçaklar ve füzeler vasıtasıyla İran’ın derinliklerine saldırılacak. Tahran ve İsfahan gibi kritik merkezler yoğun bir ateş baskısı altına tutulabilir" ifadelerini kullandı. Bu harekatın sadece ABD ile sınırlı kalmayabileceğini belirten Küsmez, "Bu aşamada İsrail’in de takviyesiyle İran’ın kalbine yönelik bir imha operasyonu gerçekleştirilmesi kuvvetle muhtemel" şeklinde konuştu.


STRATEJİK ADALARDA "SINIR TANIMAYAN" İMHA

Harekatın en kanlı ve en yoğun kısmının körfezdeki adalarda yaşanması bekleniyor. Adeta bir "ateş hattı" haline gelecek olan adalarla ilgili Doç. Dr. Cüneyt Küsmez, "Esas operasyonun ağırlık noktası körfez olacak. Keşm Adası, Hark Adası ve kıyıya yakın olan bütün adalar hedefte. Bu adaların üzerindeki her türlü tesis, sınır tanımaksızın kullanılmaz hale getirilecek" ifadelerini kullandı. Küsmez, operasyonun teknik detaylarına inerek, "Küçük iskeleler, limanlar ve özellikle İran donanmasının kullandığı hızlı botların çıkış noktaları tamamen kesilecek. Adalar adeta birer hedef tahtası haline getirilerek İran’ın körfezdeki hareket kabiliyeti sıfırlanacak" şeklinde konuşarak harekatın teknik boyutlarını paylaştı.


 

"İRAN'A YARINKİ SALDIRIYI ERTELEDİM""

ABD Başkanı Donald Trump, Katar, Suudi Arabistan ve BAE'nin talepleri doğrultusunda İran'a yönelik yarın planlanan saldırıların ertelenmesi talimatın verdiğini belirterek, "Kabul edilebilir bir anlaşmaya varılamaması durumunda İran'a karşı tam kapsamlı ve büyük ölçekli bir saldırının anında başlatılmasına hazır olunması yönünde de talimat verdim" dedi.

ABD-İran arasındaki müzakere sürecinde tansiyon yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump, Tahran yönetimine yönelik saldırıların sürdürülmesi ihtimaline ilişkin açıklama yaptı.

Trump sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, yarın gerçekleştirilmesi planlanan İran'a yönelik askeri saldırıyı ertelemem yönünde talepte bulundu" dedi.

Trump, söz konusu çağrıların şu anda ciddi müzakerelerin yürürlükte olması nedeniyle yapıldığını savundu. Trump, "Liderlerin görüşüne göre bunun nedeni, ABD'nin yanı sıra Orta Doğu'daki ve diğer bölgelerdeki tüm ülkeler açısından kabul edilebilir bir anlaşmaya varılacak olmasıdır" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, anlaşmanın İran'ın nükleer silah üretimine ilişkin maddelere sahip olması gerektiğine yönelik ifadelerini tekrarlayarak, "En önemlisi, bu anlaşma İran'ın nükleer silaha sahip olmamasını içerecektir" dedi.

Trump, "Bu liderlere duyduğum saygı doğrultusunda ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Genelkurmay Başkanı General Dan Caine ve ABD ordusuna, İran'a yönelik yarın planlanan saldırının gerçekleştirilmeyeceği talimatını verdim" dedi.

Trump, "Ancak aynı zamanda kabul edilebilir bir anlaşmaya varılamaması durumunda, İran'a karşı tam kapsamlı ve büyük ölçekli bir saldırının anında başlatılmasına hazır olunması yönünde de talimat verdim" ifadelerini kullandı.

HÜRMÜZ KEŞM ADASI'NDA PATLAMA SESLERİ

İran’a bağlı Keşm Adası’nda patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.

İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı’na göre, İsfahan eyaletinde hava savunma sistemleri aktif hale getirildi. Yetkililer, hava savunma sistemlerinin aktif hale getirilmesinin nedenine ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Hürmüz Boğazı yakınlarında yer alan Keşm Adası’ndaki İran hava savunma sistemleri de mikro insansız hava araçlarının (İHA) varlığının tespit edilmesi üzerine aktif hale getirilmişti.​​​​​​​  

PEZEŞKİYAN: DİYALOG TESLİM OLMA ANLAMINA GELMEZ

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin çıkarlarını gözetme konusunda geri adım atmayacaklarını belirtti.

Pezeşkiyan, ABD merkezli X sosyal medya platformundaki hesabından, müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran yönetiminin, halkın çıkarlarını koruyarak diyaloga girdiğine ve hiçbir şekilde yasal haklardan vazgeçilmeyeceğine vurgu yapan Pezeşkiyan, “Diyalog teslim olmak anlamına gelmez.” ifadelerini kullandı.

Pezeşkiyan ayrıca, tüm güçleriyle İran’ın çıkarlarının koruyucusu olacaklarını söyledi. 

"ABD İRAN'IN SON TEKLİFİNİ REDDETTİ" İDDİASI

ABD Basını İran'ın ABD'ye sunduğu son teklifin reddedildiğini yazdı. 

İSRAİL'DEN SON 24 SAATTE 2. İRAN TOPLANTISI

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son 24 saatte ikinci kez İran gündemiyle güvenlik istişare toplantısı gerçekleştireceği bildirildi.

The Times of Israel gazetesi, Netanyahu ve bazı üst düzey bakanlarının bu akşam İran'a ilişkin gelişmeleri ele almak üzere bir araya geleceğini aktardı.

Haberde, güvenlik istişaresi toplantısının İran'ın Pakistan arabuluculuğunda ABD'ye 14 maddelik yeni bir teklif metni iletmesinin ardından geldiğine işaret edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün ABD Başkanı Donald Trump ile İran'ı ele aldığı telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, ardından daraltılmış kabineyle güvenlik istişare toplantısı yapmıştı.

ABD ve İsrail'in bu hafta İran'a saldırılar düzenlemeye yönelik yoğun hazırlık yürüttüğü iddiası basına yansımıştı.

İRAN: NÜKLEER SİLAH ÜRETME AMACIMIZ YOK BU ABD'NİN BAHANESİ

 İran basınına göre, ABD teklifinde bazı değişiklikler olmasına rağmen “ABD’nin maksimalist ve gerçeklikten uzak yaklaşımlarından kaynaklanan temel farklılıklar” devam ediyor.

Yarı resmi Tenim Haber Ajansı, İran müzakere ekibine yakın ismi açıklanmayan bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İran ile ABD arasındaki müzakerelerin son durumunu ele aldı.

Söz konusu kaynak, ABD'nin müzakerelere ilişkin yeni teklifinde bazı değişiklikler olmasına rağmen, “ABD’nin maksimalist ve gerçeklikten uzak yaklaşımlarından kaynaklanan temel farklılıkların” devam ettiğini belirtti.

İran’ın, savaşı sona erdirme ve İran halkının haklarını savunma konusundaki “kararlı tutumundan” vazgeçmeyeceğini vurgulayan kaynak, İran'ın bloke edilmiş varlıklarının açık ve kesin bir şekilde ülkeye iade edilmesi gerektiğini, bazı vaatlere rağmen elde edilmiş varlıkların iadesi konusunda anlaşmazlıkların sürdüğünü kaydetti.

Kaynak, İran’ın, ABD’nin askeri saldırıları nedeniyle tazminat ödemesi gerektiği konusundaki kararında ciddi olduğunu ancak ABD’nin tazminatın miktarı konusu ve diğer bazı maddelerde İran’ın taleplerinden çok uzak olduğunu ifade etti.

ABD’nin, savaşın sonlandırılmasına ilişkin müzakereleri nükleer meseleye bağlamaya çalışmasını “mantıksız” bir adım olarak nitelendiren kaynak, İran’ın buna razı olmayacağını ve ABD tarafının bunu anlaması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

“İran'ın daha önce de belirttiği gibi, nükleer silah üretme niyeti yoktur." diye konuşan İranlı kaynak, "bu iddia Amerikalılar tarafından uydurulmuş bir bahane ve aldatmacadan ibarettir. Bu konu yeni metinde özellikle vurgulanmıştır.” ifadelerini kullandı.

PEZEŞKİYAN: GERİ ADIM ATMAYA NİYETİMİZ YOK

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan İran televizyonuna yaptığı açıklamada ABD'ye iletilen teklife değindi.

Pezeşkiyan, çatışmayı çözmek amacıyla ABD'ye iletilen taleplerden geri adım atmaya niyetlerinin olmadığını belirterek, "Hiçbir güce boyun eğmeyeceğiz ve ülkemizin onurunu kimsenin rahatlığı için feda etmeyeceğiz. Onurla müzakereler yürütüyoruz ve geri adım atmaya niyetimiz yok" dedi.

İRAN BASINI: ABD İRAN'IN PETROL YAPTIRIMLARIN GEÇİCİ OLARAK ASKIYA ALDI

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansının müzakere heyetine yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Washington'un Tahran'ın petrol sektörüne yönelik yaptırımların müzakere sürecinde geçici olarak askıya alınmasını kabul ettiği belirtildi.

Haberde, İran ile ABD'nin sunduğu tekliflerde yer alan şartların "birbirine yaklaştığı" ileri sürüldü.

Söz konusu iddialar ABD tarafından ise henüz doğrulanmadı.

 

 

"PAKİSTAN ARABULUCULUĞUNDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Tahran ile Washington arasındaki görüşmelere ilişkin, medya üzerinden müzakere yürütmeyeceklerini belirterek, "Pakistan arabuluculuğunda görüşmeler sürüyor" dedi. Bekayi, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş ücreti alınmasına ilişkin ise, şunları kaydetti:

"Hürmüz Boğazı ile ilgili bir mekanizma oluşturmak için Umman ile iletişim halindeyiz. Geçtiğimiz hafta teknik heyetler de görüşme gerçekleştirdi. Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliği için çok çaba gösterdik. Boğazdan geçiş ücreti alınmasının hukuki ve mantıki temelleri var. Hürmüz Boğazı meselesini sadece ekonomik boyuta indirgemek meseleyi basitleştirmek ve asıl odak noktasından uzaklaştırmaktır."

"İSRAİL DE SALDIRILARA KATILACAK"

İsrail basınına göre ordu, İran’la yeniden başlayabilecek çatışmalara hazırlanıyor. İsrail kamu yayıncısı Kan’ın ismini açıklamadığı bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberde, İsrail’in ABD’nin olası yeni saldırılarına katılacağı ve İran’ın enerji altyapısını hedef alacağı öne sürüldü.

Haberde ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında pazar günü yarım saatten uzun süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği belirtildi. Kan’a göre iki lider görüşmede yeniden çatışma ihtimalini ele aldı.

 

“İSRAİL ORDUSU IRAK’TA İKİNCİ BİR GİZLİ ÜS KURDU”

The New York Times’ın haberine göre İsrail ordusu, Irak’ın batı çölünde iki gizli üs kurdu ve el-Nuhayb kasabası yakınlarındaki üslerden birini gizlemek amacıyla bir çoban ile bir askeri öldürdü. Gazete, öldürülen Iraklı çobanın 29 yaşındaki Avad eş-Şammari olduğunu belirtti.

 

TRUMP'TAN HARİTALI TEHDİT

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden Orta Doğu üzerine ABD bayrağı yerleştirilen ve İran’ı gösteren çok sayıda okun olduğu yeni bir fotoğraf paylaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden İran’a tehdit eden yeni bir paylaşım yaptı. Trump, üzerine ABD bayrağı yerleştirilmiş bir Orta Doğu haritasında İran’ı gösteren çok sayıda okun olduğu yeni bir fotoğraf paylaştı. Söz konusu paylaşım, ABD’nin İran’a yeniden saldırılarını başlatacağına dair sinyal olarak yorumlandı.

 

Ahaber

TRUMP VE NETANYAHU GÖRÜŞTÜ! GÜNDEM İRAN

Donald Trump'ın İran'a ilişkin durumu değerlendirmek üzere geçtiğimiz saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

ABD başkanının dün Virginia eyaletindeki golf etkinliği sırasında da ulusal güvenlik ekibiyle kapalı kapılar ardında bir araya geldiği ve burada İran'a ilişkin başlıkların görüşüldüğü iddia edildi. Söz konusu görüşmeye ABD Başkan Yardımcısı James David Vance, Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve CIA Başkanı John Ratcliffe'in katıldığı kaydedildi.

Trump, kısa bir süre önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İran için zaman daralıyor ve çok hızlı hareket etmeleri gerekiyor, yoksa onlardan geriye hiçbir şey kalmayacak. Zaman çok önemli" demişti.

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin