Orta Doğu'da yeniden savaş çanları! Trump'tan İran'a açık tehdit: Yeni plan daha kapsamlı olur!
Orta Doğu’da kırılgan ateşkesin çökmesiyle birlikte savaş gerilimi yeniden sıcak çatışmaya dönüştü. ABD ile İran arasındaki karşılıklı misillemeler tırmanırken, CENTCOM Umman Körfezi’nde abluka ihlali yaptığı belirlenen İran bandıralı 2 petrol tankerinin vurularak limanlara girişinin engellendiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ise peş peşe yaptığı açıklamalarda “İran’dan yanıt bekliyorum” diyerek Tahran’a gözdağı verdi, yeni planın çok daha kapsamlı olacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nda İran'ın üç Amerikan destroyerine saldırı düzenlemesine rağmen İran ile yürürlükte olan ateşkesin sürdüğünü söyledi. Ancak son gelişmeler, haftalardır süren çatışmaların ardından sağlanan kırılgan ateşkesin yeniden çökebileceği endişelerini artırdı.
Orta Doğu'daki son gelişmelerin özeti ise şöyle;
ABD Cephesi: ABD ordusu, İran saldırısına karşılık İran'a ait askeri hedeflere operasyon düzenlediğini açıkladı. Donald Trump, "İran'ı yavaşça okşadık. Ateşkes devam ediyor." dedi.
İran Cephesi: İran'da Bender Abbas kenti yakınları ile Keşm Adası'nda patlama sesleri duyuldu. İran ordusunun, Hürmüz Boğazı'ndan geçmeye çalışan 3 Amerikan destroyerine ateş açtığı öne sürüldü. Tahran yönetimi, "ABD ateşkesi ihlal etti" açıklamasını yaparken, Washington ise "Saldırılara meşru müdafaa kapsamında yanıt verdik, gerilimi tırmandırma niyetinde değiliz" ifadelerini kullandı.
İsrail Cephesi: İsrail işgal güçleri, Lübnan Hizbulah'ına saldırılar düzenlediğini iddia ederek Lübnan'daki işgalini sürdürüyor.
BU CANLI YAYIN SONA ERDİ
YENİ GELİŞMELERİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN.
İŞTE ORTA DOĞU'DAN ANBEAN YAŞANANLAR
CANLI ANLATIM
ÖNCE "GEREK YOK" DEDİ ŞİMDİ DE TEHDİT ETTİ!
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın kendileri ile bir anlaşmaya varmaması halinde Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer özgürlüğünü tesis etmeyi amaçlayan "Özgürük Projesi" operasyonunu daha kapsamlı olarak yeniden başlatabileceklerini belirterek, "İşler yolunda gitmezse Özgürlük Projesi'ne geri dönebiliriz, ama bu durumda ‘Özgürlük Projesi +' olur. Yani Özgürlük Projesi'ne başka tedbirlerin de eklendiği bir versiyon olur" açıklamasında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere gündeme dair açıklamalarda bulundu. İran'ın ABD'nin çatışmaları sona erdirmeye yönelik teklifine yakında yanıt vermesini beklediklerini aktaran Trump, "Sanırım bu gece onlardan bir yanıt alacağız" dedi. İranlıların müzakereleri kasıtlı olarak yavaşlattığına inanıp inanmadığı yönündeki soruya ise Trump, "Yakında öğreneceğiz" yanıtını verdi.
"İŞLER YOLUNDA GİTMEZSE ÖZGÜRLÜK PROJESİ'NE GERİ DÖNEBİLİRİZ"
Trump, İran'ın ABD ile bir anlaşmaya varmaması halinde, Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer özgürlüğünü tesis etmeyi amaçlayan "Özgürük Projesi" operasyonunu daha kapsamlı olarak yeniden başlatabileceklerini belirterek, "Bir anlaşma imzalanıp süreç tamamlanmazsa farklı bir yol izleyeceğiz. Bence Özgürlük Projesi iyi bir proje, ama bunu başarmanın başka yolları da var. İşler yolunda gitmezse Özgürlük Projesi'ne geri dönebiliriz, ama bu durumda ‘Özgürlük Projesi Artı' olur. Yani Özgürlük Projesi'ne başka tedbirlerin de eklendiği bir versiyon olur" dedi.
TRUMP: ÖZGÜRLÜK PROJESİNİN DEVAM ETMESİNE GEREK YOK!
Başkanı Donald Trump, ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişine yönelik Özgürlük Projesi'nin devam etmesine gerek olmadığını düşündüğünü ve alternatif yollarının olduğunu söyledi.
Trump, Beyaz Saray'dan ayrılırken basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Hürmüz Boğazı'ndan ticari gemilerin geçişini sağlamaya yönelik kendisinin başlatıp sonra durdurduğu Özgürlük Projesi'ne dönülüp dönülmeyeceğine ilişkin soruya Trump, "Sanmıyorum. Elimizde başka seçenekler var. Pakistan tarafından bunu yapmamamız istendi. Özgürlük Projesi iyi bir projeydi ancak bizim başka seçeneklerimiz var." yanıtını verdi.
Trump, işlerin yolunda gitmemesi halinde yeniden Özgürlük Projesi'ne dönebileceklerini belirterek, "O zaman Özgürlük Projesi ve ilave başka şeyler olur." dedi.
İran'ın süreci bilerek yavaşlattığı yönündeki iddialara ilişkin Trump, "Bunu yakında öğreneceğiz." diye konuştu. Trump, İran'la görüşme sürecinin iyi gittiğini ve İranlılardan çok yakında bir geri bildirim alacaklarını vurgulayarak, ona göre adımlarını atacaklarını kaydetti.
"İRAN'DAN YANIT BEKLİYORUM"
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Orta Doğu’daki savaş gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada, bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “İran’dan cevap bekliyorum” dedi.