İsrail Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu! 500'den fazla can kaybı...

Son dakika haberi... İşgalci İsrail güçleri büyük bir ablukaya aldığı Gazze'de savaş suçu işlemeye devam ederken büyük bir vahşete imza attı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani Hastanesine saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybettiği bildirildi. Başkan Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." dedi. Diğer yandan Rusya BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. İşte saldırı sonrası dakika dakika yaşananlar...

İşgalci İsrail büyük bir ablukaya aldığı Gazze'de büyük bir savaş suçu işledi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani Hastanesine saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybetti.

İşte saldırı sonrası dakika dakika yaşananlar

00:28 ABD'nin İsrail'e desteği, New York'ta elektronik panolarla protesto edildi

23.27 ABD'nin başkenti Washington DC'de, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki olarak "ateşkes" talebiyle düzenlediği protestoda göstericiler, Kongre'de oturma eylemi yaptı.

21:46 Brezilya: Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırı, bağışlanamaz bir trajedidir

21.45 GAZZE'DE YENİ KATLİAM

Katil İsrail güçleri Gazze'de bir yerleşim noktasını daha bombaladı.

21.11 HİZBULLAH LÜBNAN SINIRINDAKİ İSRAİL YERLEŞİM BİRİMİNE SALDIRDI

Hizbullah, Lübnan'ın güney sınırındaki İsrail yerleşim birimi Metula'ya saldırı düzenlediğini duyurdu.

Hizbullah'tan yapılan açıklama İsrail'e ait Metula yerleşim birime uygun silahlarla saldırı düzenlendiği ifade edildi. Açıklamada başka detay paylaşılmadı.

İsrail ordusu Metula'yı daha önce askeri bölge ilan etmiş ve buradaki tüm İsraillilerin tahliye edildiği açıklanmıştı.

Hizbullah dün de aynı yerleşim biriminde İsrail'e ait bir Merkava tipi tankı, tanksavar füzesiyle vurduğunu duyurmuştu.

İsrail-Filistin çatışması abluka altındaki Gazze Şeridi'nde şiddetli savaş halini alırken İsrail-Lübnan sınırı da yeniden ısındı. Bölge son günlerde İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında karşılıklı saldırılara sahne oluyor. Sınırdaki çatışmalarda 8 Ekim'den bu yana 10 Hizbullah mensubu öldü.

20.49 İİT, FİLİSTİN HALKINA İNSANİ YARDIMLARIN SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ ÇABAYI GÖSTERME ÇAĞRISI YAPTI

slam İşbirliği Teşkilatı (İİT), üye ülkeleri Filistin halkının ihtiyaç duyduğu insani yardımların sağlanması için gerekli çabayı göstermeye çağırdı.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, İİT Açık Katılımlı İcra Komitesi'nin Dışişleri Bakanları düzeyindeki olağanüstü toplantısı yapıldı.

İİT'nin İslam Zirvesi ve İcra Komitesi'nin dönem başkanı Suudi Arabistan ve Pakistan'ın ortak daveti üzerine, Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan toplantıda, İİT İcra Komitesi "İsrail'in Filistin halkına yönelik devam eden askeri saldırısını" ele aldı.

Toplantıda, söz konusu saldırıya ilişkin hazırlanan bildiri kabul edildi.

Türkiye'nin de öncülük ettiği bildiride, İİT Sözleşmesi'nde yer alan ilke ve hedefler hatırlatılarak, teşkilat tarafından Filistin ve Kudüs ile ilgili alınan tüm kararlar açıklandı.

Filistin meselesinin tüm İslam alemi için önemli olduğu vurgulanan bildiride, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Özellikle kendi haklarını tayin etme, Filistinli mültecilerin dönüşü, bağımsızlık hakları, başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarına dayanan bağımsız ve egemen Filistin Devleti'nin somut hale getirilmesi gibi Filistin halkının vazgeçilemez haklarının yanı sıra Filistin'in İsrail'in saldırganlığına karşı kendini savunma meşru hakkını da destekliyoruz."

Bildiride, "İşgal altındaki Filistin topraklarındaki küstah ve eşi benzeri görülmemiş İsrail saldırganlığı" ve "İsrailli güçlerin Gazze Şeridi'ndeki çirkin katliamına" değinilerek, İsrail'in Filistinlilere karşı "barbarca" saldırganlığının derhal sona ermesi ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın kaldırılması çağrısı yapıldı.

"İİT üyesi ülkelerin başkentlerindeki misyonlarının ve uluslararası organizasyonların hemen harekete geçmesi" çağrısında bulunulan bildiride, saldırganlığın kınanması ve durdurulmasının yanı sıra Filistin halkına insani yardımların sağlanması için gerekli çabanın gösterilmesi istendi.

Üye devletlerin, "işgalci güç İsrail'in insanlığa karşı işlediği suçları durdurmak" için mümkün ve etkili tüm diplomatik, yasal ve caydırıcı tedbirleri uygulamaya davet edildiği bildiride, "İsrail'in, Filistin halkına karşı devam eden suçlarını görüşmek üzere" İİT Genel Sekreterlik merkezinde Dışişleri Bakanları düzeyinde olağanüstü toplanma çağrısında bulunuldu.

Bildiride, Genel Sekreterden "olası etkili ve somut tedbirleri" mümkün olan en kısa sürede belirlemesi, bir sonraki "Olağanüstü Dışişleri Bakanları Toplantısına" sunması talep edildi.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) kararları çerçevesinde kabul edilmiş uluslararası insancıl hukuk standartlarına uygun olarak ve 2018'deki "İİT Yedinci Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı" bildirisi kararları doğrultusunda, "işgal güçleri ve aşırılık yanlısı sömürgeci yerleşimcilerin devam eden saldırılarına karşı masumları korumak üzere" uluslararası koruma gücü gönderilmesi yoluyla Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması ihtiyacı vurgulandı.

20.41 Anglikan Kilisesi Lideri Justin Welby, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Yardımların, bu savaşın savaşçısı olmayan çocuk ve yetişkinlere ulaşmasını engellemek vicdansızlıktır. Hastane, okul ve mülteci kamplarının vurulması savunulamaz." diye konuştu.

20.15 İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARININ SORUŞTURULMASI İÇİN ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNE ÇAĞRI

Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) önünde toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Gazze'deki saldırıları nedeniyle savaş suçu işlediğine ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

19.47 İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ HASTANEYE SALDIRISI İSVEÇ'TE PROTESTO EDİLDİ

İsveç'in başkenti Stockholm'de bir grup, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını protesto etti.

Başkentte İsveç Parlamentosu önünde toplanan yüzlerce kişi, "Filistin soykırımına son", "Etnik temizliği finanse etmeyi durdurun" ve "Netanyahu savaş suçlusudur" yazılı pankartlar taşıdı.

Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Özgür Filistin" ve "Yaşasın Gazze" sloganları atarak İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline son verilmesi çağrısında bulundu.

El-Ehli Baptist Hastanesinde hayatını kaybeden çocukların da yer aldığı fotoğraflı bir pankartın alana getirilmesinden sonra bazı katılımcılar protestoya gözyaşları içinde devam etti.

SİYASİLERDEN "HASTANELER VE SİVİLLER KORUNMALI" MESAJI

Ana muhalefet Sosyal Demokrat Partinin Başkanı Magdalena Andersson Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne 17 Ekim'de düzenlenen saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Andersson, "Gazze'deki hastaneden korkunç görüntüler. İsrail'in kendisini savunma hakkı var ancak aynı zamanda sivilleri koruma yükümlülüğü de var. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Gazze'de hastaneye yapılan saldırı karşısında şok olduk. Ve savaş kanunlarına uyulması gerektiğine hiç şüphe yok. Bu, hastanelerin ve sivillerin korunması gerektiği anlamına geliyor." dedi.

Billström, saldırıya ilişkin, "Şu anda kimin sorumlu olduğunu bilmiyoruz." ifadesini kullandı.

19.43 ABD BAŞKANI BİDEN İSRAİL'DEN AYRILDI

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından İsrail'den ayrılarak ABD'ye doğru yola çıktı.
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki temaslarını tamamladı. Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısının ardından başkentteki Ben Gurion Havaalanına geçti. Biden'ın konvoyunun güzergahında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Biden yol üzerinde bekleyen İsrail vatandaşlarını ise aracın camında selamladı. Biden, Başbakanlık uçağı Air Force One'a binerek ABD'ye doğru hareket etti.

18:09 A HABER CANLI YAYININDA SICAK DAKİKALAR

İsrail askerleri Batı Şeria'da göstericilere ateş açarak yaraladı

17:24 Gazze'de BM okuluna sığınan siviller vuruldu. Çok sayıda ölü var

15:45 AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Türkiye'de 3 gün yas ilan edilecek.

15:05 Emine Erdoğan: Gazze'de ölen sadece masum siviller, sadece masum kadınlar ve çocuklar değil, Gazze'de bütün bir insanlığın vicdanı ve merhameti ölüyor! 2009'da İstanbul'da lider eşleri ile "Filistin'de Barış için Kadınlar Toplantısı"nda bir araya gelerek, hayattan koparılan masumlar için dünyaya çağrıda bulunmuştuk. O günlerde de Gazze'de keder ve gözyaşı hakimdi, acılar içinde büyük bir insanlık dramına şahitlik ediyorduk. Türkiye olarak, zalimin karşısında durup dünyaya "barış!" diye haykırıyorduk. Yine aynı yerdeyiz. Bu zulmü seyreden insanlığa sesleniyorum; Gazze'de uçurtmalar uçmalı, bombalar değil! Çocuk sesleri yükselmeli, acı çığlıklar değil! Gökyüzünü bulutlar kaplamalı, dumanlar değil! Mazlum ve masumlara ses olan Türkiye, Gazze halkına yardım elini uzatmaya devam edecek. Uluslararası toplumu somut adımlar atmaya davet ediyor, daha fazla kan dökülmemesini umut ediyorum.

15.00 Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 3 bin 478'e yükseldi.

13.04 Gazze'de ölenler için dua edilirken, Türkiye genelindeki camilerde gıyabi cenaze namazı kılındı.

12.23 Filistin Sağlık Bakanlığı: İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişi öldü, en az 13 bin kişi yaralandı.

11:00 ABD BAŞKANI BIDEN, İSRAİL'DE
Hastane saldırısının gölgesinde ABD Başkanı Biden, İsrail'in Tel Aviv kentine geldi.

01.00 JOE BIDEN'DAN AÇIKLAMA

İsrail sonrası yapacağı Ürdün ziyaretini erteleyen Biden, Gazze'deki hastane saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığında bulundu, yaralılara acil şifalar diledi.

09:50 ALMANYA BAŞBAKANI: HASTANE SALDIRISI KAPSAMLI SORUŞTURULSUN
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmek üzere Mısır'da bulunan Alman Başbakan Scholz, Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Olayın kapsamlı şekilde soruşturulması şarttır." dedi.

08:59 RUSYA'DAN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Gazze'deki hastaneye yapılan saldırı suçtur ve insanlığa aykırı bir eylemdir. İsrail saldırının arkasında olmadığını kanıtlamak için uydu görüntülerini paylaşmalı" ifadelerini kullandı.

08:50 İSRAİL SALDIRILARI
İsrail güçleri Gazze Şeridi'ndeki Cibalya bölgesi ve Nusayrat Mülteci Kampı ile Yermük ve Zeytun mahallelerine havadan ve denizden saldırılar düzenledi. Gazze'nin kuzeyindeki evlere düzenlenen hava saldırılarında yaklaşık 30 kişi yaşamını yitirdi.

Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir ekmek fırınının hedef alındığı, saldırıda en az 2 Filistinlinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Vurulan fırında, diğer bölgelerden kampa sığınan Filistinliler için ekmek üretildiği ifade edildi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'a düzenlenen saldırılarda da biri çocuk 3 Filistinli yaşamını yitirdi.

08:42 İSRAİL ORDUSUNDA ÖLEN ASKER SAYISI 304

İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 304'e yükseldi.

İsrail ordusu, Gazze çevresindeki Netiv HaAsara yerleşim bölgesinde Filistinli grup ile girilen çatışmada ölen 2 İsrail askerinin adını açıkladı.

08:20 TÜRK SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN GAZZE ADIMI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye olarak, bölgeye gemi hastane göndermeye, Gazze'de ya da Refah Sınır Kapısı'na yakın noktalarda sahra hastaneleri kurmaya, Filistinli kardeşlerimize sağlık hizmeti sunmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bakanlığın Gazze'ye sağlık hizmeti vermek için harekete geçtiğini, bu kapsamda uluslararası sağlık örgütleri ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan insanlık dışı saldırının ardından Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) en üst yöneticileri dahil olmak üzere birçok uluslararası muhatabıyla telefon diplomasisi gerçekleştirdiğini aktaran Koca, insan sağlığına hizmet eden kurumların hangi şartlarda, hangi gerekçe ile olursa olsun saldırıya maruz kalmasının kabul edilemeyeceği düşüncesinin yaptığı görüşmelerde temel nokta olduğunu vurguladı.

Bakan Koca, görüşmelere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Türkiye olarak, bölgeye gemi hastane göndermeye veya Gazze'de ya da Refah Sınır Kapısı'na yakın noktalarda sahra hastaneleri kurmaya, Filistinli kardeşlerimize bunlar aracılığıyla sağlık hizmeti sunmaya ve bu hizmeti yürütmeye hazırız. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile yaptığım görüşmede bölgenin sağlık hizmetleri konusunda desteklenmesinin acil ve elzem olduğunu belirttim. Bu çalışmaları yürütmek üzere eğer karar verirse DSÖ ile birlikte hareket etmeye hazırız. Yaptığım görüşmelerde Dünya Sağlık Örgütünün de bu anlamda tarihi bir sorumluluğu olduğunu ısrarla belirttim. Bu noktadaki görüş ve taleplerimiz DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi Direktörü (EMRO) Bölge Ofisi Direktörü Ahmed Al-Mandhari tarafından da olumlu karşılanmış olup, Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus ile de istişare halinde ivedilikle ülkemizle işbirliği sürecinin başlatılması yönünde karar aldık. Bu yöndeki koordinasyon ve işbirliği çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir."

Her türlü diplomatik zorluklara rağmen Türkiye'nin bebek, çocuk, yaşlı ve masum insanların yanında olmaya daima devam edeceğine dikkati çeken Koca, "Yaşadığımız bu günler, insanın, insanlığın yanında yer alıp almama tercihinin yapıldığı tarihi günlerdir. Bizim, vicdanımızın sesinden başka dinleyeceğimiz ses yok. Biz çocuğu, yaşlısı, hastası, kadını ile Filistin halkını kardeş bilenleriz." değerlendirmesinde bulundu.

07:08 BM'DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres acil insani ateşkes çağrısında bulundu.

06:20 "BAPTİST HASTANESİ KATLİAMI BENZERSİZ VE TARİF EDİLEMEZ"
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı sosyal paylaşım sitesinde, Bakanlık Sözcüsü el-Kudra'nın el-Ehli Baptist Hastanesinde saldırı sonrasındaki duruma ilişkin yaptığı açıklamalara yer verildi.

"Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez" değerlendirmesini yapan Kudra, hastanede saldırıya maruz kalanların durumunu şu ifadelerle aktardı:

"Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri halen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi."

Kudra, kurbanların ve yaralıların sayısının, sağlık ekiplerinin ve ambulansların kapasitesini aştığına dikkati çekerek, "Doktorlar yerde ve koridorlarda anestezi olmaksızın ameliyatlar yapıyordu." dedi.

Çok sayıda kişinin halen ameliyat olmayı beklediğini aktaran Kudra, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki diğer kişilerin hayatını kurtarmaya çalıştığına dikkati çekti.

Kudra, Gazze'de sağlık imkanlarının tükenmek üzere olduğunu "Tedavi imkanlarının fiilen tükendiğini ilan etmeye birkaç saat kaldı" ifadeleriyle dile getirdi.

00.53 CAMİLERDE SELA OKUNACAK

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, İsrail'in Filistin'e saldırılarında hayatını kaybedenler için camilerde sela okunacağını bildirdi.

Erbaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Filistin'de yaptığı saldırılarda vahşice katledilen Müslüman kardeşlerimiz için bugün öğle namazı öncesi bütün camilerde salalar okunacak ve öğle namazını müteakip gıyabi cenaze namazı kılınacaktır." ifadelerini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.