HDP'nin misafirleri PKK'ya kalkan oldu

Önce Cizre'ye ardından, Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etmeye gelen Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu heyeti, "Bu bayramda silahlar sussun. Eller çekilsin tetikten. Lütfen silahları susturun. Masaya geri dönüp müzakereleri tekrar başlatalım" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Eş Başkanı Rebecca Harms, Kurban Bayramı'ndan önce silahların susmasının öncelikli beklentileri olduğunu belirterek, "Asıl beklentimiz Kurban Bayramı'nın dışında da barışçıl ortamın tamamen sağlanmasıdır" dedi.

Beraberinde Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Türkiye Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez ile Mardin'e gelen Harms, Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etti.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Rebecca Harms, üç ay önce yapılan seçimleri hatırlatarak, seçim sonuçlarının yüreklerine su serptiğini ileri sürdü.

Seçim sonuçlarının Türkiye'de de demokrasinin olduğunu, işleyebildiğini ve işleyebileceğine dair yeni umutları beraberinde getirdiğini ifade eden Harms, şöyle dedi:

"Seçimlerden bu yana ne olup bittiyse artık son bulması gerekiyor. Bu yüzden de buraya geldik. Türkiye'deki mevcut problemleri ya da farklı gruplar arasındaki mevcut problemleri şiddet veya askeri metotlarla çözmenin bir anlamı yok. Demokratik çözümlerle çözülmesi gerekiyor. Kurban Bayramı'ndan önce silahların susması öncelikli beklentimiz. Asıl beklentimiz Kurban Bayramı'nın dışında da barışçıl ortamın tamamen sağlanmasıdır."

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise Cizre'yi ziyaret ederek olan biteni görme fırsatı yakaladıklarını kaydetti.

Çatışmayla bu sorunun bitmeyeceğini gördüklerini belirten Özdemir, şunları söyledi:

"Türkiye'de kim olursa olsun, ister asker, ister sivil olsun kim bir acı çektiyse o bizim de acımız. Bu acıyı paylaşıyoruz. Bir an önce artık silahla susmalı. Lütfen bu bayramı değerlendirelim. Bu bayramda silahlar sussun. Eller çekilsin tetikten. Lütfen silahları susturun. Masaya geri dönüp müzakereleri tekrar başlatalım. Ayrıca madem ki bir güven sorunu var, üçüncü taraflar davet edilsin. İki tarafın güvendiği insanlar muhakkak var. Avrupa'da yaşayan insanlara, oradaki hükumetlere bir görev düşüyorsa eminim kendi desteğini vermeye hazırlar."

AA

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin