Şeref Oğuz: Bank Asya’nın finans hareketlerine bakılmalı

A Haber’de Nihan Günay’ın sunduğu Medya Dünyası programının konuğu Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’du. Fethullahçı Terör Örgütü davası kapsamına Bank Asya soruşturmasının da eklenmesi gerektiğini söyleyen Oğuz ‘Terör örgütlerinin en iyi takip edileceği alan finans kaynaklarıdır bu yüzden bu iki bir arada yürütülmesi gerekir dedi.

FİNANS HAREKETLERİNDEN YAKALANABİLİRLER
Bir terör örgütünün bu anlamda hukuki yapı içerisinde sorgulanabilir, cezalandırılma noktasında bir yöntem geliştirme açısından en önemli husus bunun finans kaynaklarıdır. Finans son derece matematik bir şeydir ve ispat edebilirsiniz paranın izi pek çok anlamda suçluları hapse koyma noktasında ya da cezalandırma noktasında yöntem olabilir. Al Capone'u bile mafya lideri diye içeri atmayı başaramamıştı Amerika, ne ile yaptı vergi gibi tamamen maddi, parayla ilgili olan izlerden bunu başarabildi.

BANK ASYA'NIN FİNANS HAREKETİ İNCELENSİN
Biz Banka Asya içerisinde özellikle kurucu üyelerin bazılarının Fethullah Terör Örgütü içerisindeki finansörü olduğu buna para aktardığı konusundaki duyumların maddi delillere dönüşebileceği bir alan yakalanmıştı. O da şuydu bunların içerisine TMSF'nin BDDK kararıyla girmesi ve içerideki paranın izini ortakların nerelere transfer ettiği ve açıklanan o milyonlarca liralık zararın aslında içerden çekilen parayla kimlere aktarıldığı noktasında bir alan oluşturduğu. Oradaki en önemli şey Banka Asya'nın içindeki yolsuzluğun bir bankacılık yasası gereğinde bankayı, ortaklarını ve mudileri korumak dışında bir de aynı zaman da finans yapısıyla terör örgütünü beslediği onun finans kaynaklarını nereye gideceği noktası. Sanki Fethullahçı Terör Örgütü uygulamasıyla Banka Asya'daki yaptığımız uygulama farklı işlermiş gibi farklı davalarmış gibi yaklaşıyoruz. Halbuki bunların bir araya bütünleştirilip matris olarak değerlendirilmesi lazım. Eğer bunla ilgili olarak gerçekten terör örgütünü siz yasanın kabul edilir vicdanın kabul edildiği noktasına tutmak istiyorsanız Bank Asya'da elde ettiğiniz delilleri ve oradaki para transferinin yönlerini miktarlarını o trafiğin fotoğrafını bunla beraber eşleştirmelisiniz. İkisini ayrı ayrı yürütmenin bir müddet sonra inandırıcılığı hem Bank Asya'nın inandırıcılığını hem öbür taraftan da Fethullahçı Terör Örgütü soruşturmasını zaman içinde algılarının gevşeyip ortadan kalkacağı sonucunu ortaya çıkarır.

Şeref Oğuz: Bank Asya’nın finans hareketlerine bakılmalı - 1

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin