Figen Yüksekdağ: Öcalan'ın serbest kalma talebi olmadı
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ çözüm sürecinde Abdullah Öcalan'ın kendi pozisyonuyla ilgili bir talebi olmadığını belirtti
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Ortadoğu'da Çatışmalar ve Türkiye Kamu Düzeni' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
Panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yüksekdağ, İmralı heyetinin Öcalan ile daha sık görüşmeye başlamasını daha dinamik bir sürece girildiğinin işareti olarak gördüğünü söyledi.
Hükümet ile PKK'nın Öcalan'ın serbest bırakılacağı konusunda anlaştığı iddialarının sorulması üzerine Yüksekdağ "Bu iddiaların doğruluğu konusunda bir şey söyleyemem. Öcalan'ın hiçbir zaman, kendi pozisyonuyla ilgili serbest bırakılma eksenli bir talebi olmamıştır. Kilit nokta asla olmamıştır. Benim bir bilgim yok. Bizim bilgimiz dahilinde olan tartışma gündemimizde olan bir konu değildir" dedi.
Terör örgütü PKK'nın liderlerinden Murat Karayılan'ın, çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması durumunda Öcalan'ın 2015 yılının Nisan ayında yapılması planlanan PKK'nın 12'nci kongresine katılacağı şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine ise Yüksekdağ, bunun bir tevatür olduğunu ifade etti
Yüksekdağ, "Böyle bir açıklama elbette beklenti olarak, bir dilek olarak, bir niyet olarak ifade edildi. Karayılan'ın bir dileği ve beklentisi olarak ifade edilmişti. PKK'nın bir yöneticisidir ve elbette kendi lideri olarak gördüğü bir siyasi şahsiyetin kendi kongresinde olmasını istemesi, umması ve dilemesi kadar olağan bir şey olamaz" diye konuştu.