SELAHATTİN DÖNMEZ

Yağsız beslenmek hasta ediyor

Kendi başına zayıflamaya çalışan çok. Akşam yemeğini atlayanlar, günde iki öğün yiyenler, akşam 18.00'den sonra yemeyenler... Bir de yağı sıfıra indirerek zayıflamayı tercih edenler var. İşte bu kişiler yarar sağlayayım derken, vücutlarına en büyük kötülüğü yapıyor
İki ay önce kan tahlilleri ile gelen ve yaklaşık üç aydır yağsız beslenip sadece dört kilo veren 19 yaşındaki danışanımı gördüğümde vücudunda her şeyin alt üst olduğunu fark ettim. Strese girmiş, yağsız yediği halde zayıflayamamayı kabullenememişti. Besin tüketimine baktığımda günde 30 gram yani üç yemek kaşığı kadar bile yağ almayan gencecik bedende menstürasyon bozulmuş, deride yaygın kuruluklar başlamış, kabızlığa bağlı hemoroid oluşmuş ve çok da zayıflayamamıştı. Beslenmesinde sadece üç ana değişiklik yaptım. Metabolizmaya uygun yeterli miktarda sağlıklı yağ içeren beslenmeye geçişle sonuç mükemmel oldu. Bir ay sonra hemen derideki kuruluk geçti, kabızlığı geçti, adetleri düzeldi ve üç ayda veremediği kiloyu bu sürede verdi. Hemoroidin geçmesi biraz zor ve bunun için cerrahi müdahele gerekecek.
YAĞSIZ DEĞİL TAM YAĞLI PEYNİR
Metabolizmanın hızlanmasında beyaz peynir eşsiz bir süt ürünü. Peynir fermente edilen bir yiyecek olduğundan sindirim kanalında yararlı mikroorganizmaların dengesini olumlu yönde etkiliyor, metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Peynir sadece metabolizma üzerine değil vücudun birçok sisteminde yararlı etkiler gösteren bir yiyecek. Kaliteli protein içeriği nedeniyle hücrelerimizin yenilenmesini, kalsiyum ve D vitamini sayesinde kemik dokusunun güçlenmesini, B12 vitamininden dolayı da kırmızı kan hücrelerinin yapımı ile nörolojik fonksiyonların gelişmesini sağlıyor. Uygun porsiyonda yenilen beyaz peynir LDL kolesterolü azaltıyor, inme riskine karşı da koruyucu bir etki gösteriyor.
TEREYAĞI YERİNE ZEYTİNYAĞI
Evde sağlıklı olduğu düşünülen tereyağı ve mısırözü yağı kullanılıyordu. İlk olarak mutfaktaki sağlıklı yağ algısını değiştirmek gerekiyordu. Zeytinyağı genel sağlığımızın korunmasında ve bel çevresinden zayıflamada etkili tek sağlıklı yağ. Danışanıma salatalara birer yemek kaşığı zeytinyağı eklemesini, tereyağı gibi doymuş yağları tamamen beslenmesinden kaldırmasını istedim. Günde en az 5-6 yemek kaşığı zeytinyağını yemesini sağladım. Mısırözü yağı kalp sağlığını bozduğu ve kanın akışkanlığını azalttığı için mutfakta bulundurulmamalı.
KURUYEMİŞ TÜKETİLMELİ
Cilt parlaklığı, derinin beslenmesi, bağırsakta prebiyotik etkinin sağlanması için kuru yemişleri kavrulmamış ve tuzsuz olarak tüketmek gerekiyor. Günde bir avuç içi kadar ceviz, badem, fındık, kabak çekirdeği içi ve Antep fıstığı içi derideki kuruluğun giderilmesinde etkili.
SIFIR YAĞLA BESLENMENİN ZARARLARI
Beyin fonksiyonları zayıflayabilir: Beynin yüzde 70'i yağdan oluşur. Bu önemli organımızın düzenli çalışması için beyne sürekli yağ asidi akışı olması gerekir. Beyinde nöron denilen sinyal ileticileri ancak yağ ile aktif çalışabilmektedir. Beslenmede yağ miktarı çok azaldığında bu aktif çalışma düzeni bozuluyor, kanda kolesterol düzeyi de olması gerekenin çok altına iniyor, çok düşük kolesterol seviyeleri de dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, akıcı konuşamama ve karar vermede zorlanma sorunlarına yol açıyor.
Kalp sağlığı tehlikeye girebilir: Bugün artık sağlıklı yağ ile beslenmenin damarları tıkamadığını ve kalp krizine yol açmadığını iyi biliyoruz. İşlenmiş yani rafine edilmiş yağlar, katı yağlar ve bolca şeker tüketimi kalp krizine zemin hazırlayabiliyor. Yağı çok sınırlamak kan yağlarının artmasına neden oluyor ve kalp hastalıkları için bir risk oluşturabiliyor.
Hormonları dengesizleştirir: Beslenmede doğru yağı yeterli miktarda tüketmek hormonların dengeli çalışması için en önemli faktör. Çünkü yiyeceklerle alınan yağlar hormonların sentezlenmesinde kullanılıyor. Düşük yağlı ya da yağsız diyetler ile zayıflama özellikle kadınlarda kısırlık ve hormon dengesizliklerine neden olabilir. Kadınlarda hamile kalmada zorluk ve menstürasyonda bozulma görülebiliyor.
Aşırı yemeye yönlendirebilir: Özellikle yağsız beslenerek zayıflamaya çalışanlarda gördüğüm en önemli sorun diyet süresince zayıfladıkça iştahın artmasıdır. Çünkü yağsız beslenen kişilerde vücudun kalori harcaması azalır ve doğal olarak açlık hissi açığa çıkar. Beslenmemizde dengeli yağ miktarını bulundurduğumuzda açlığı tetikleyen hormon kontrol altında tutulur ve aşırı yeme eğilimi dengelenir.
Sindirim sistemi problemleri artar: Yağsız beslenme sindirim sistemini kurutur. Sindirim sisteminin dengeli çalışması için probiyotik ve diyet lifi kadar sağlıklı yağlar da önemli. Zeytinyağı, ceviz, balık gibi besinler bu yararlı etkiyi arttırır ve kabızlığı önler.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.