Okan Müderrisoğlu

Okan Müderrisoğlu

Kaotik küresel sistem ve Erdoğan’a duyulan ihtiyaç!

Giriş Tarihi:

Adrese teslim, hedef odaklı, vizyoner bir konuşmaydı. Temelinden çatırdamakta olan küresel sistemde Türkiye'nin özgün konumunu vurgulamakla kalmadı, yeni dönemdeki yerini de tayin etti.
Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen AntalyaDiplomasi Forumu'nda (ADF)dünya liderlerine ve halklara seslenenCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,"barış, refah, güvenlik eksenliadil uluslararası ilişkiler modelinin"yeni reçetesini de yazdı. Bu amaçlaOrtadoğu sorununu merkeze alan veçözüm yollarını gösteren sarsıcı bir anlatımyöntemini tercih etti. İnsanlığın veglobal vicdanın sözcüsü olarak, İsrail'inGazze'de işlediği soykırım suçuna bir kezdaha ve en güçlü şekilde karşı durdu..."360kilometrekareyehapsettiği,insaniyardımgirişineizin vermediği,aylardır açlığa, susuzluğa, ilaçsızlığamahkum ettiği bir halkın üzerineçocuk, kadın, yaşlı, sivil demedenbomba yağdırmak gaddarlıkdeğil midir? Savaşta dahi olsameşru bir devlet böyle hareket edermi? Bunun adı devlet terörü değilmidir? İsrail terör devletidir, başkabir ismi olamaz!" dedi.

Suriye'de istikrarsızlık kaynağı haline gelen İsrail'e ve arkasındaki odaklara, isimlerini vermeden ama eşkallerini çizerek net mesaj gönderdi:
"Suriye halkı acıya, zulme vesavaşa doymuştur. Suriyeli kardeşlerimizebunları tekrar yaşatmaniyeti olanlar hesaplarını buna göreyapmalıdır. Soğukkanlılığımızı,sabrımızı, meseleleri diyalog yoluile çözme tavrımızı kimse yanlışanlamamalı, yanlış yorumlamamalı,sükunetimiz birilerini çok hatalıheveslere sürüklememelidir!"

***

"Ayrışan Dünyada DiplomasiyiSahiplenmek" teması ile gerçekleşenADF'de, Dışişleri Bakanı HakanFidan'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın,"Dünya 5'ten Büyüktür" çıkışına veözgüvenine ilişkin formülü açıklaması dailginçti... Cumhurbaşkanının güçlühalk desteği, üstün cesareti, etkililiderliği...
AK Parti'nin çeyrek asırlık öyküsünde iç dengeleri tesis etme mücadelesi ne kadar önemli yer tuttu ise önümüzdeki yıllarda da kaotik küresel ortamda dış dengeyi kurmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan ihtiyaç en az o kadar mühim yer tutacak!
Yine ADF'ye ve Erdoğan'ın değindiği kritik noktalara dönecek olursak... Özellikle şu üç hususun altını çizebiliriz...
1-Gümrük tarifeleri üzerinden başlayan ticari rekabetin yıkıcı hale gelmemesi için Türkiye'nin çabasına ve şoklara karşı dirençli ekonomik yapısına işaret eden Erdoğan, "Türkiye, bu süreci atlatmaklakalmayacak, yeni döneminkazananlarından da biri olacak" diye konuştu. Ve ekledi: "Ülkemizin40 yılına, binlerce vatandaşımızıncanını ve milyonlarca dolar kaynağınamal olan terör belasından dakurtulduğumuzda ekonomide çokfarklı bir ivme yakalayacağız."
2- "Güçlü savunma sanayi olmadangüçlü dış politika olmaz" tespitiile bu alanda kendi göbeğini kendisikesen, yükselen Türkiye profili.
3- "Türkiye, Avrupa güvenliğiiçin gelecekte de sorumluluk almayahazırdır. Türkiye'nin, AB hedefindenuzaklaştığına dair eleştirilerinnazarımızda geçerliliği yoktur.AB tam üyeliği halen ülkemizinstratejik hedefidir" hatırlatması!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı / haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz. Ayrıntılar için lütfen tıklayın
Mobil uygulamalarımızı indirin