Son zamanlarda yaşanan zehirlenme vakaları, hepimizi dışarıda yerken içerken bir kez daha düşünmeye teşvik etti.
Çünkü insanlar şifa olsun diye yedikleri yemeklerden zehirleniyordu.
Böcek ailesi maalesef aramızda yok bugün.
Şu an için ailenin 4 ferdinin gıdadan değil yapılan ilaçlamadan dolayı hayatını kaybettiği üzerinde duruluyor.
Ama ilaçlamadan önce yedikleri şüphe konusu olduğunda çok da şaşırmamıştık. Kokoreç, tantuni, midye, vs.
Neden? Çünkü geçmişte benzer tecrübelerimiz vardı.
Gerek mutfağı, gerek satış mekanları konusunda şüphelerimiz hep oldu.
Nefis işte…Yemesek de olmuyor.
Türkiye denilince, sokak lezzetleri denilince bunlarsız olmaz.
Acı ama gerçek!
Tabi bu yaşananlar dünyaca meşhur lezzetlerimize gölge düşürmemeli.
Bunun içinde gerek üreticileri gerekse satıcıları bu şüpheyi ortadan kaldırmak için bazı hassasiyetleri görev edinmeli.

Gerek bakanlık ekipleri gerekse belediye ekipleri, sağlık ve hijyen konusunda kimsenin gözünün yaşına bakmamalı.
İster pazar tezgahında ister market reyonunda ister restoran mutfağında isterse köşe başındaki sokak satıcısında.
Bakmıyor da zaten hakkını verelim. Denetimler çok sıkı.
Ama işte bazen gözden kaçanlar yada göz boyayanlar çıkabiliyor.
Bu mesele maddi değil ahlaki bir mesele!
Sırf daha çok kar, daha çok satış, daha çok müşteri diye harcanılan paranın yüzde 10'luk bir kısmı bile bu tedbirlere yeter de artar bile.
Çünkü fırsatçılık ihmale sürüklüyor.
•••
İzliyoruz görüyoruz.
Çoğu zaman yaptıkları akla ziyan sunum şovları ya da fahiş fiyatlarıyla gündem olanlar, lezzetleri ile gündem olamıyorlar.
TasteAtlas adlı internet sitesinin son yaptığı araştırmanın sonuçları da bunu onaylıyor.
"Dünyanın En İyi 100 Yemeği" listesine Türkiye damgasını vurdu.
Ama mutfak şovmenleri ile değil; Anadolu'nun gerçek lezzetleriyle.
İlk 10 içerisinde 2, ilk 100 içerisinde 7 yemeğimiz var.

1. Lechona – Kolombiya
2. Pizza Napoletana – İtalya
3. Picanha – Brezilya
4. Rechta – Cezayir
5. Phanaeng Curry – Tayland
6. Asado - Arjantin
7. Çökertme Kebabı – TÜRKİYE
8. Rawon - Endonezya
9. Cağ Kebabı – TÜRKİYE
10.Tibs – Etiyopya
26. İskender Kebap – TÜRKİYE
28. Kuzu Şiş- TÜRKİYE
47. Adana Kebap- TÜRKİYE
51. Hünkâr Beğendi- TÜRKİYE
59. Islama Köfte- TÜRKİYE
Dünya genelinde yarım milyona yakın insan oylamış ve ortaya bu tablo çıkmış
Ne Muğla'nın Çökertme Kebabında bir şov görebilirsiniz ne de Erzurum'un Cağ Kebabında.
Altında sadece hünerli Anadolu insanının imzası var.