Berat Gecesi ne oldu? Levh-i Mahfuz ve İnzal nedir, ne demek?
Şaban ayında idrak edilen Berat Kandili'nde Müminler günahlarının affedilmesi, tövbelerinin kabul olması için zamanlarını ibadet ve dualara ayırır. Berat Kandili, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan Dünya semasına toptan indirildiği mübarek gecedir. Peki Berat gecesi ne oldu? Levh-i Mahfuz ve inzal nedir, ne demek? Berat Kandili'nde edilen dualarla kader değişir mi?

Her yıl Şaban ayının 15. gecesi kutlanan rahmet ve af kapılarının açıldığı Berat Gecesi'nde Müslümanlar vakitlerini ibadet ve dua ile geçirerek yüce Allah'ın hoşnutluğunu kazanmaya çalışırlar. Kadir Gecesi'nde Hz. Muhammed'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanan Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir, Berat Kandili. Peki Berat gecesi ne oldu? Levh-i Mahfuz ve inzal nedir, ne demek?
LEVH-i MAHFÛZ NEDİR?
Bütün nesne ve olaylara ilişkin ilâhî ilim ve takdirin kayıtlı bulunduğu kitap. Sözlükte "yazı yazmaya uygun yassı ve düzgün yüzey" anlamındaki levh ile "korunmuş" mânasındaki mahfûz kelimelerinden oluşan levh-i mahfûz "üzerine yazı yazılan, silinmekten ve değişikliğe uğramaktan korunmuş düzgün satıh" demektir.
Levh-i mahfûz terkibi, Kur'an'ın çok şerefli ve değerli olduğu ve levh-i mahfûzda bulunduğu ifade edilen bir sûrede geçer (el-Burûc 85/21-22). Kur'ân-ı Kerîm'de levh-i mahfûz yerine "kitâb" (el-En'âm 6/38; Kāf 50/4), "kitâb mübîn" (Yûnus 10/61; Sebe' 34/3), "kitâb meknûn" (el-Vâkıa 56/78), "kitâb mestûr" (el-İsrâ 17/58; el-Ahzâb 33/6), "ümmü'l-kitâb" (er-Ra'd 13/39; ez-Zuhruf 43/4) terkipleri de kullanılır. Zira müfessirlere göre Kur'an'da bunlarla kastedilen şey levh-i mahfûzdur (İbnü'l-Cevzî, V, 450; VI, 189, 481; Fahreddin er-Râzî, XXIX, 237). Bu tür âyetlerin genel muhtevasından anlaşıldığı üzere kâinatta meydana gelecek bütün varlık ve olaylar bu kitapta yazılmıştır. Gökte ve yerde küçük büyük ne varsa, insanların ecelleri, fertlerin ve milletlerin başına gelecek musibetlerin tamamı Allah'ın ilminde yer almış ve levh-i mahfûz denilen bir kütüğe kaydedilmiştir.
Hadis literatüründe levh-i mahfûz terkibine rastlanmamışsa da levh kelimesinin geçtiği hadisten başka (Müsned, IV, 430-431) daha çok kader konusuyla bağlantılı olarak "kitâb" kavramının bu mânada kullanıldığı görülmektedir (Wensinck, el-Muʿcem, "ktb" md.). Bu tür hadis rivayetlerinde âlem henüz yaratılmadan tabiatla, ayrıca şuurlu şuursuz canlılarla ilgili her şeyin takdir edilip planlandığı ve bir kitapta kaydedildiği ifade edilmektedir.