Ah nerede o 60 yıl önceki yiyecekler!
Suni tarım koşulları 60 yıl önceye kıyasla sebze ve meyvelerin içeriğindeki vitaminleri neredeyse yok etti. 1950'deki bir elmanın vitamin değeri 2015'teki bir elmanınkinden 100 kat fazla...
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 00:00 | 28.01.2015
- Güncelleme Tarihi: 07:48 | 28.01.2015
21 PORTAKAL 1 PORTAKAL EDİYOR
Kanadalı araştırmacı Jeffery Christian'ın yaptığı bir araştırma ise bağışıklık sistemi için çok önemli olan A vitamininin gıdalarda giderek azaldığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre 50 yıl önce yetişen bir elma 90 miligram A vitamini içerirken, 1999'da yetişen elmalar 50 miligram içeriyor. 50 yıl önceki bir portakalın besin değerini alabilmek için şimdi 21 portakal yemek gerekiyor. Eskinin 1 şeftalisi ise şimdinin 26 şeftalisine eşit besin değeri taşıyor. David Thomas isimli Amerikalı bir araştırmacının yaptığı araştırmaya göre kırmızı et, eskisine oranla yüzde 50 daha az demir içeriyor. Teksas Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışmada ise brokolilerin içerdiği kalsiyum miktarının eskisine kıyasla 4'te 1'e düştüğü belirtiliyor.
ÇÖZÜM BİYOLOJİK TARIM MI?
Organik ürünlere olan talep ise gün geçtikçe artıyor. Ancak organik ürünlerde besin değerleri diğerlerine oranda daha mı fazla? Gıdalardaki besin değeri sadece organik olmasıyla değil, yetiştiği toprağın zenginliğiyle doğrudan bağlantılı. Ayrıca ürünlerin erken toplanması ve yetiştirilme şekli de besin değerini etkileyen birçok etken arasında yer alıyor. Bu nedenle biyolojik tarımla yetişmiş ürünler vaktinden önce toplanırsa besin değeri bakımından fakir kalıyor. Bu nedenle tüketicinin satın aldığı gıdayı seçerken dikkatli davranması gerekiyor. Ancak gıdalarda yapılan hileler tüketicilerin iyi gıdayı kötü gıdadan ayırt etmesini imkânsız hâle getiriyor.
Sabah