Bir mason ölünce...
Masonlar, bir kardeşini kaybettiğinde 'öldü' yerini "Sonsuz Doğu'ya göç etti" ifadesini kullanır... Gazete ilanlarında da 'Sevgili kardeşimizi kaybettik. Üzüntümüz sonsuzdur' ibaresi dikkat çeker...
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 26.11.2013 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 27.11.2013 | 09:27
SADECE 3 KEZ GÖRDÜM
Henüz 7. derece yani Nazır mertebesine yükselmiştim. Sonra bir avukat, misafirim oldu. Bana, 3.7 milyon dolar miras kaldığını söyledi. Kaybettiğime çok üzüldüğüm bir Mason, bana miras bırakmıştı. Mutlaka onun hoşuna giden çalışmam dolayısıyla bu mirasın kaldığını düşündüm. 30. derecede bunun nedenini öğrendim. Evet, Loca'nın kararı ile miras kalmıştı. Şimdi ben de vasiyetimi hazırladım. İnan hayatımda sadece 3 kez gördüğüm iki Mason kadeşim de vasiyetimde yer aldı.Zamanı gelince eşime yani Hemşire'ye bu konuda detay vereceğim. Bu ilk bakışta biraz tuhaf gelebilir ama son derece başarılı bir proje. Bu uygulama Türkiye'de çok daha gizli yapılmaktadır. Bunun nedeni Loca'nın zor durumda bırakmamak için alınan bir önlemdir.
TÜRKİYE VE İSKOÇ RİTİ
Türkiye'deki Masonların, 33 dereceli İskoç Riti uyguladığı bilinen bir gerçek. Bunun 1-3. dereceleri "Çırak","Kalfa", "Usta" diye bilinen dereceleridir. Öncelikle temel kurallar ve idealler öğretilir. "Operatif Masonluk" diye bilinir. Daha üst derecelere "Felsefi Masonluk" yaftası uygun görünmüştür. Bunun da 4-14. derecelerinde ünlü Hiram (usta) felsefesi işlenir. Araştırmacılara göre 15-18. dereceler, bir ara mertebedir. Daha genel bilgiler verilir. 18-30. derecelerde ise "son üst felsefe" işlenir. 31-33. dereceler, ise son derece üst mertebelerdir. Yönetim mertebelerdir... Buraya girmek çok büyük emek ister, başaranlar ise çok önemli kişiler olur.
NASIL MASON OLUNUR?
Masonluk, niteliği gereği, üyelerini özenle seçerek alan bir kurumdur. Bu nedenle Masonluğa girmenin çok zor olduğu düşünülebilir. Fakat öyle olursa, çevremizde pek az sayıda "Mason" var demektir. Aksine, çevremizdeki çok Mason varsa, bu kez de Masonluğa girmenin hiç de zor olmadığını düşünmemiz gerekir. İşin doğrusu, Masonluğa girmenin "zor" ya da "kolay" olarak nitelenmesinin yanlış olduğudur. Mason olabilmek için gereken bireysel nitelikleri olan ve isteyen her kişi Masonluğa girebilir. Mason olmak isteyenler değil, seçilenler Loca'ya girebilir.
YARIN: Masonların ilginç özellikleri