Türkiye'nin ilk 'yüz' nakli!

Türkiye'nin ilk yüz nakli ile dünyada ilk kez aynı anda bacak ve 2 kol nakli ameliyatını gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, iki ameliyatın da başarılı geçtiğini belirterek, ''Dünya'da bir çok ilki içeren ameliyatlar yaptık'' dedi.

Uşak'ta geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Ahmet Kaya'dan alınan yüzü Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen ameliyat ile 19 yaşındaki Uğur Acar'a, 2 kol ve bacağı ise 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakleden AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatın ardından hastane bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, Akdeniz Üniversitesinin her zamanki gibi gerekeni yaptığını söyledi.
Türkiye'de yüz naklini ilk kim yapacak şeklinde tartışmalar olduğunu hatırlatan Özkan, ''Tabii ki ilk biz yapacaktık ve yaptık. Dünya'da birçok ilki içeren ameliyatlar yaptık. Önümüzde her iki ameliyat için de kritik 10-15 günlük bir süremiz var. Bu süreyi atlatırsak tarihe altın harflerle yazmış olacağız'' dedi.
Akdeniz Üniversitesinin bir marka haline geldiğini anlatan Özkan, ''bu marka içerisinde yapmaları gerekeni yapmanın mutlululuğunu yaşadıklarını'' kaydetti.
Yüz nakli konusunda zorlandıkları kısımlar olduğunu ifade eden Özkan, ''Aileden izin alma aşaması ve dokuların buraya getirilme aşaması bizi zorladı. Türkiye'de en fazla doku grupları belirlenmiş yüz, kol ve bacak nakli yapabilecek durumdaydık. Bunu da gerçekleştirdik. Bundan sonra başka kurumlar da yapacaktır. Biz öncü olduk. İnşallah devamı gelir'' dedi.
Ameliyatın tam yüz nakli olduğunu vurgulayan Özkan, ''Reddedilmeyle ilgili olan ilk 10 günlük sürecin ardından 3, 6 ve 1 yıl gibi kontrol edilmesi gereken dönemler var'' diye konuştu.
Kol ve bacak ameliyatının da başarıyla tamamlandığını anlatan Özkan, ''Dünyada ilk defa bir aile hem yüzü hem de uzuvları bağışlıyor. Bu bizim başarımız kadar onların da erdemi. Onlara teşekkür ediyoruz.'' dedi.
Ameliyat yapılan hastaları uzun süredir psikolojik tedavi altına aldıklarını kaydeden Özkan, ameliyatların ardında da bu psikolojik takibin devam edeceğini belirtti.
Basın toplantısına katılan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise Türk insanının çalışkanlığı ile bir ilki daha başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Üniversite olarak Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatını yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Kurtcephe, donör ailenin de tarihe ismini altın harflerle yazdırdığını kaydetti.
Kurtcephe, ''Aynı hastaya çift kol ve bacak nakli ile dünyada büyük bir başarıya imza attık. Dünya'da ilk defa bir hastaya aynı anda çift kol ve bacak naklini yapan hastane olduk. Yapılan çalışmaları çok yakından takip ettim. Türk milletinin huzurunda ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

AMELİYATIN FOTOĞRAFLARI BASINA DAĞITILDI
Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, bacak ve iki kolun nakledildiği iki hastayla ameliyat öncesi yapılan röportajlar, hastane yönetimi tarafından gazetecilere dağıtıldı.
Akdeniz Üniversitesi tarafından dağıtılan görüntülerde toplam 11 saat 45 dakika süren iki ameliyatın öncesinde, organların uçakla gelişi, hastaneye götürülüşleri, hastalarla yapılan röportajlar ve ameliyatların hazırlık aşamaları bulunuyor.
Türkiye'nin ilk yüz naklinin yapıldığı Uğur Acar, ''40 günlük çocukken çıkan bir yangın nedeniyle bu hale geldiğini'' belirterek, İstanbul ve Antalya'da tedavi gördüğünü anlattı. Acar, ''Birisinin ricasıyla yüz nakline karar verdim. Gerekli kişilerle görüştüm. Yüz nakline karar verdim. Ömer hocayla görüştüm. Küçük çocukların benden korkması, bir işyerine gittiğimde yüzümün böyle olduğundan dolayı iş vermediklerini bildiğim için yüz nakline karar verdim'' dedi.
Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacağın nakledildiği Atilla Kavdır da 11 yaşında kuş kovalarken inşaattan elektrik teline demir çubuk uzattığını ve bu sırada elektrik çarptığını anlattı. 3 arkadaştan sadece kendisinin yaralandığı olayda 2 kolu ve bir bacağını kaybettiğini ifade eden Kavdır, ''O zaman çocuktum, alıştım'' dedi.
Evlendiğini ve 2 çocuk sahibi olduğunu belirten Kavdır, geçen yıl televizyonlarda bir kişiye çift kol nakli yapıldığı gördüğünü belirterek, nakil olmaya karar verdiğini söyledi.
Ameliyat öncesi biraz stresli ve heyecanlı olduğunu anlatan Kavdır, ''İnşallah mutlu geçer ve mutlu olurum. Çocuklarım bu şekilde alıştığından dolayı, sürpriz bir şekilde karşılarına çıkmak istiyorum. Çocuklarımın ellerini tutup gezeceğim'' dedi.
Kavdır, çocuklarını yanına alarak kendi kullandığı otomobile gezmek istediğini söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Koordinasyon Birimi Sorumlusu Nilgün Keçecioğlu da hasta seçiminin objektif kurallara göre Prof. Dr. Ömer Dinçkan başkanlığındaki ekip tarafından yapıldığını söyledi.
Kol ve bacak naklinde tıbbi kriterlere en uygun kişinin Atilla Kavdır olduğunu dile getiren Keçecioğlu, ''1,5 yıl önceki ilk kol naklinden sonra kol nakli bekleme listemiz oluştu. Bekleme listesindeki hastalar içinde en uygun kan grubu, yaş ve bekleme süresi en uygun olan hasta Atilla beydi'' dedi.
Bu arada ameliyatlara toplam 25 kişiden oluşan iki ayrı ekibin katıldığı bildirildi.

MANAVGAT'TA BÜYÜK SEVİNÇ
Türkiye'nin ilk ''yüz'' nakli, naklin yapıldığı Uğur Acar'ın köyünde sevinç yarattı.
Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüzün naklediği 19 yaşındaki Uğur Acar'ın durumu en çok babası, yakınları ve köylüleri sevindirdi. Manavgat'a bağlı Gebece Köyü'nde yaşayan Uğur Acar'ın engelli babası Mehmet Acar, oğluna yapılan yüz nakliyle ilgili soru üzerine, sevincini sözlerle değil, hareketlerle belli etti.
Köylülerden Abdullah Acar, Uğur Acar'ın henüz beşikteyken evlerinde çıkan yangın nedeniyle yüzünde yanıklar oluştuğunu söyledi.
Yanık izlerinin zorluklarını yaşamasına rağmen Uğur'un psikolojik olarak bu durumu atlattığını ifade eden Abdullah Acar, ''Uğur, çok girişken ve aktif bir çocuktu. İnsanlarla ilişkileri çok iyiydi. Ameliyatından dolayı çok sevindim'' dedi.
Köylülerden Ali Yılmaz ''İnsanların yüzünü güzel olması önemlidir. Uğur'un da bundan sonra yaşamını daha iyi sürdürmesini diliyorum'' diye konuştu.
Nazmi Sarı ise ailenin maddi durumunun çok kötü olduğunu belirterek, ''Bütün bu imkansızlıklara rağmen Uğur çok atak ve girişken birisi. Çalışkan ve efendi kişiliğe sahip'' dedi.
Uğur Acar'ın 5 kardeşi bulunduğunu ve bunlardan 3'ünün İstanbul'da yaşadığını, geçen ay felç geçiren anne Gülsüm Acar'ın da onların yanına gittiğini anlatan Nazmi Sarı, ''Burada kaldıkları evi de İstanbul'da yaşayan çocukları geçen sene yaptırdı. Şimdi Uğur ve babası birlikte kalıyor'' dedi.
Köyde oturan Uğur'un zaman zaman günübirlik işlerde çalışmak amacıyla Manavgat'a gittiği öğrenildi.

EVLENMEYİ HAYAL EDİYOR
Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın dayısı Yusuf İnce, ''Uğur, naklinin ardından evlenmeyi hayal ediyor'' dedi.
Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüzün nakledildiği 19 yaşındaki Uğur Acar'ın dayısı Yusuf İnce, Uğur'un nakil haberini ilk aldığında çok mutlu olduğunu ifade etti.
Yüzündeki yanıklar nedeniyle Uğur Acar'ın çocukluğundan bu yana çeşitli zorluklar yaşadığını kaydeden İnce, ''Kendisine yüz nakli yapılacağını öğrencinde dünyalar onun oldu. 'Yeni bir hayata başlıyorum' diyerek ameliyata girdi. Uğur, yüz naklinin ardından evlenmeyi hayal ediyor. Askere gitmek istiyor'' dedi.
Bağışcı aileye de teşekkür eden İnce, ailenin bir evlat sahibi olduğunu ve onları da kendi ailelerinden gördüklerini dile getirdi.
Uğur Acar'ın ağabeyi Mustafa Acar ise kardeşinin talihsizliğinin beşikte başladığını söyledi. Ameliyattan önce kardeşinin çok neşeli olduğunu dile getiren Acar, ''Kardeşimin mutluluğu umarım ömür boyu sürer'' diye konuştu.
-''Oğlumu zorla ameliyata getirdim''-
Beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan 2 kol ve sağ bacağın nakledildiği 34 yaşındaki Atilla Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır, oğlunun önce ameliyat olmak istemediğini söyledi. Oğlunun 11 yaşından bu yana kolsuz ve bacaksız yaşamaya alıştığını kaydeden Kavdır, ''Oğlum korktuğu için hastaneye gelmek istemiyordu. 'Kadavra çıksa bile nakil olmayacağım' diyordu. Ben onu 'Oğlum hayatının dönüm noktası olabilir. Daha çok gençsin. Ameliyatın acısı geçer' diyerek ikna ettim. Sonunda kadavra çıktı ve nakil oldu. Çok mutluyum'' dedi.
Oğlunu ameliyat masasına gönderirken ''Allah yardımcın olsun'' diye uğurladığını ve öptüğünü anlatan Ayşe Kavdır, ''Gelinim annesine bakmak için Manavgat'a gitmişti. Onun nakilden haberi yoktu. Sabaha karşı gelinime telefon açtım ve haberi verdim. Telefonda uzun süre konuşamadı ve ağladı'' diye konuştu.
Anne Kavdır, oğlunun en büyük hayalinin çocukları ve eşini alıp arabayla geziye çıkmak olduğunu dile getirdi.
BAĞIŞÇI TOPRAĞA VERİLDİ
Uşak'ta yüz, bacak ve iki kolu bağışlanan Ahmet Kaya, düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.
Ahmet Kaya'nın cenazesi öğleden sonra Uşak Devlet Hastanesi Morgu'ndan alınarak cenaze arabasına kondu. Bu sırada Kaya'nın ablası, kızları ve yakınları sinir krizleri geçirdi. Aile fertlerinin sakinleştirilmesinin ardından Ahmet Kaya'nın cenazesi Belediye Cami'ne götürüldü.
Cenaze namazı öncesi camiye gelen Uşak Valisi Özdemir Çakacak ve Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal aileye başsağlığı temennisinde bulundu.
Vali Çakacak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Ahmet Kaya'nın organlarının Antalya'da iki kişiye hayat verdiğini söyledi.
Organ naklinin önemine dikkati çekan Vali Çakacak , ''Ne yazık ki Ahmet Kaya isimli vatandaşımızı kaybettik. Ancak olayın hemen ardından yakınlarının organ bağışı kararı vermesi çok önemli. Acılı aile, yakınlarının organlarını bağışlayarak tüm Türkiye'ye örnek olmuştur. Biz onların yanındayız. Verdikleri karardan dolayı onları kutluyorum ve başsağlığı diliyorum'' dedi.
Kılınan namazının ardından Ahmet Kaya'nın cenazesi, Asri Mezarlık'ta defnedildi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.