'Şifa niyetine şarap' yanlış!
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Kaftan, ''Şarabın kalbe faydalığı olduğu yönündeki değerlendirmeler yanlış. Kalp damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahip olan şarap değil üzüm suyu'' dedi.
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 00:00 | 16.11.2011
- Güncelleme Tarihi: 13:00 | 16.11.2011
Özellikle kırmızı şarap üretiminde kullanılan üzüm suyunun damar sağlığına faydası olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kaftan, ''Bu madde faydalı kolesterolde de olumlu etkiye sahip. 'Şarap için' diye önermek çok doğru değil çünkü fayda alkolden değil. Onun yerine, çekirdekli kırmızı üzüm tüketilmesi önerilmeli. Koyu renkli meyveler tüketilebilir. Ama alkolü kesinlikle önermiyoruz'' diye konuştu.
-''Sigara içilen ortamda dahi durulmamalı''-
Prof. Dr. Kaftan, kalp damar ve akciğer hastalıklarına zemin hazırlayan unsurların başında sigara alışkanlığının geldiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
''Sigara kullanımı toplumumuzda oldukça yaygın. Kapalı yerlerde sigara kullanımının yasaklanmasının ardından bir miktar azalma oldu ama özellikle genç nesil bu alışkanlıklarını sürdürüyor. Sigarayla kronik damar hastalıklarına zemin hazırlıyoruz. Yüksek tansiyonun kontrolünü güçleştiriyoruz. Akciğer hastalıklarına, kanser türü hastalıklara zemin hazırlıyoruz. Bu hastalıklardan korunmak için sigara kullanımını sıfıra indirmemiz ve sigara içilen ortamda bile bulunmamamız gerekiyor.''