Alman birası kültür mirası mı olacak?
Alman Bira Üreticileri Federasyonu, Fransız gastronomisi gibi Alman birasının UNESCO'nun Dünya Mirası listesine dahil edilmesini arzu ettiklerini açıkladı
- Yaşam
- Giriş Tarihi: 00:00 | 26.05.2011
- Güncelleme Tarihi: 15:59 | 26.05.2011
Peter Hahn, kökeni 1516'da Bavyera ve sonra 19. yüzyıl Alman İmparatorluğu'na dayanan kararnameye göre, Alman birasının sadece su, şerbetçiotu, malt ve bira mayasından yapılabildiğini anımsattı. Dünyaca bilinen Alman birasında hiçbir koruyucu veya renklendirici bulunmadığını anımsatan Hahn, üretiminde sadece dört unsur olsa da Avrupa'daki tüm bira üreticilerinin yüzde 80'ini oluşturan 1327 alman bira yapımcısının yaklaşık 5 bin çeşit bira ürettiğine işaret etti.
Peter Hahn, Almanya'da geçen yıl 96 milyon hektolitre bira üretildiğini, bunun sadece yüzde 15,8'inin ihraç edildiğini belirterek, iç pazarın nüfusun yaşlanmasıyla küçüldüğünü, bunun da üreticileri yurt dışına açılmaya zorladığını kaydetti.
Fransız mutfağı ve gastronomisi 16 Kasım 2010'dan beri UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor. BM'ye bağlı bu kuruluş, 1972 tarihli bir konvansiyondan beri dünyanın en güzel yerlerini sınıflandırırken, 2003'te imzalanan bir konvansiyonla da "maddi olmayan kültürel mirası" korumak için hareket ediyor. (AA)