Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek

Giriş Tarihi:Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı son hava durumu raporuna göre Türkiye, mayıs ayının ilk haftasında mevsim normallerinin üzerine çıkacak sıcaklıklarla karşı karşıya. Uzmanlar özellikle Marmara Bölgesi'nde etkili olacak sıcak hava dalgasına karşı vatandaşları tedbirli olmaya çağırıyor.

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 1

Türkiye mayıs ayının ilk haftasında yeni bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya. Meteoroloji uzmanlarına göre, sıcaklıklar bugünden itibaren artmaya devam edecek. Hafta sonuna kadar pek çok bölgede mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Ancak cumartesi itibarıyla hava yeniden serinlemeye başlayacak ve bazı bölgelerde yağışlar etkili olacak.

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 2

Sıcaklıklar Yükseliyor, Ancak Bunaltıcı Seviyede Değil

Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, sıcaklık artışının nedenini "Suriye ve Irak üzerinden gelen hava akımı" olarak açıkladı. Tek'e göre, yurdun doğusunda belirginleşen bu akım, batı bölgelerinde ise dolaylı olarak etkili oluyor:

"Yurdun batısında kuzeyli bir hava akışı var ancak bu akım doğrudan değil; İtalya ve Yunanistan üzerinden dolanarak geliyor. Bu da bugün ve yarın etkisini artıracak. Şimdilik aşırı bunaltıcı bir sıcaklık beklemiyoruz."

Ancak Tek, sıcak hava kütlesinin Libya üzerinden gelmesi halinde, sıcaklıkların mevsim normallerinin 7-8 derece üzerine çıkabileceği uyarısında bulundu. Şimdilik böyle bir senaryo öngörülmese de, ilerleyen günlerde bu olasılığın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 3

Hangi Bölgelerde Sıcaklık Daha Belirgin Artacak?

Hürriyet'te yer alan habere göre, Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, sıcak hava dalgasının batıdan doğuya doğru ilerleyeceğini söyledi. Özellikle Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar hafta ortasına kadar hissedilir şekilde yükselecek.

"Orta ve Doğu Karadeniz diğer bölgelere göre daha serin kalacak. Marmara'da sıcaklık 25-27 derece, Ege'de 30 dereceye, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da ise 34 dereceye kadar çıkabilir."

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 4

İstanbul'da İlçeler Arası 7-8 Derecelik Sıcaklık Farkı

Adil Tek, İstanbul'da dikkat çeken bir sıcaklık farkına işaret etti. Kentin güneyindeki sahil ve iç kesimlerde sıcaklıklar kuzeye göre ciddi oranda yüksek:

Güney ilçelerde (Kadıköy, Bakırköy, Maltepe, Pendik, Fatih sahili vb.): 30 dereceye yaklaşan sıcaklıklar ölçülüyor.

Kuzey ilçelerde (Sarıyer'in kuzeyi, Çatalca, Arnavutköy, Beykoz'un kuzeyi): Sıcaklıklar 20-25 derece arasında değişiyor.

Deniz etkisinin hissedildiği kıyı şeridinde: Sıcaklık 19-22 derece seviyelerinde seyrediyor.

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 5

Geceleri de Isınıyor: 14 Dereceye Çıkacak

Sıcak hava sadece gündüzleri değil, geceleri de kendini hissettirmeye başlıyor. Son günlerde 8-10 derece civarında seyreden gece sıcaklıklarının bu hafta itibarıyla 14 dereceye kadar yükseleceği tahmin ediliyor.

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 6

Toz Taşınımı Geliyor: Hava Kalitesi Düşecek

Dr. Özdemir'in bir diğer uyarısı ise toz taşınımına yönelik. Afrika üzerinden gelen sıcak hava kütlesi, beraberinde toz bulutlarını da taşıyor. Bu da başta Marmara ve Ege olmak üzere birçok bölgede hava kalitesini düşürebilir.

"Toz taşınımı, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar için riskli. Göz ve ciltte alerjik reaksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Yaşlılar ve çocuklar dikkatli olmalı."

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 7

Cumartesiden Sonra Hava Serinliyor, Yağışlar Geliyor

Sıcak hava dalgası uzun soluklu olmayacak. Dr. Özdemir, cumartesi gününden itibaren hava sıcaklıklarının düşeceğini ve yerel yağışların etkili olacağını belirtti.

Marmara'da başlayacak yağışlar, Karadeniz'in tamamına, İç Anadolu'nun büyük bir kısmına, Ege'nin doğusuna ve Doğu Anadolu'nun kuzey ile doğu kesimlerine yayılacak.

Gök gürültülü sağanaklar da yer yer görülebilecek.

Yağışların etkisi pazar ve pazartesi günü de sürebilir, hatta mayıs ortalarına kadar aralıklarla devam edebilir.

Yaz gibi başlayıp kış gibi bitecek! Gün gün hava durumu raporu geldi: O illerde 32 derece görülecek 8

Bu Yaz 40 Dereceleri Görecek Miyiz?

Sosyal medyada dolaşan "İstanbul 40 dereceyi görecek" söylentilerine de açıklık getirildi. Adil Tek, uzun vadeli modellere göre 2025 yazının geçen yıla kıyasla daha ılımlı geçebileceğini belirtti:

"Haziran ayında ülke genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 0,5 ila 1 derece üzerinde seyredecek. Ağustos ayında ise bu fark 1 dereceyi bulabilir. Elbette bazı günler 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar olabilir ama bu durumun sürekli olacağı öngörülmüyor."

Mobil uygulamalarımızı indirin