Google müthiş bombalarını bir bir patlattı

Google’ın her sene düzenli olarak gerçekleştirdiği Google I/O geliştirici etkinlikleri bu sene 27-29 Haziran tarihlerinde yapılıyor. Dün yapılan etkinlikte Android'in yeni versiyonu, merakla beklenen Nexus tablet, Project Glass ve bir çok yenilik gün yüzüne çıktı.

Google'ın uzun süredir söylentilere konu olan Nexus 7 tablet bilgisayarı, San Francisco'da düzenlenen Google I/O 2012 konferansında resmen tanıtıldı. ASUS tarafından üretilen 7 inç büyüklüğündeki ilk dört çekirdekli tablet olarak nitelendirilen cihazın internete sızdırılan özellikleri doğrulanmış oldu.

ETKİNLİKTEN ÇOK ÖZEL FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN



7 inç 1280 x 800 piksel çözünürlüklü IPS ekrani Corning Gorilla Glass, 198.5 x 120 x 10.45 mm ölçüleri, 340 gram ağırlık, 1.2MP ön kamera, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth, 1.3GHz 4+1 çekirdekli NVIDIA Tegra 3 çipset, 12 çekirdekli GeForce ULP GPU, 1GB RAM, 8/16GB dahili hafıza, microUSB port, 4325mAh pil, 8 saate kadar kullanım süresi, NFC çipi, mikrofon, ivme ölçer, GPS ve jiroskop özelliklerine sahip olan Nexus 7'nin fiyatını düşük tutabilmek için 3G iletişim teknolojisi yok ya da bunu içeren başka bir versiyonu mevcut değil. Sadece Wi-Fi segmentinde büyük yükseliş gösteren Kindle Fire ve tabi ki Apple'ın iPad tablet bilgisayarıyla rekabet etmeye çalışacak.
8GB dahili hafızaya sahip Nexus 7, 199$, 16GB'lık model ise; 249$'dan Google Play Store'da satışa sunulacak.

GOOGLE'DAN YENİ EĞLENCE CİHAZI NEXUS Q
Dünkü I/O 2012 konferansında Google'ın yeni bir tablet ve Android sürümü tanıtacağı hemen hemen kesin gibiydi. Ancak tanıtılan yeni eğlence cihazı Nexus Q herkes için bir sürpriz oldu.
Nexus Q tamamen bir ev içi eğlence cihazı olarak tasarlandı. Adını aldığı Galaxy Nexus modelinden 1.2 GHz hızında çalışan çift çekirdekli OMAP 4460 işlemcisini de alan Nexus Q tamamen internete bağlı bir cihaz olarak çalışıyor. Çift bant WiFi, Bluetooth, NFC, microUSB, Ethernet, microHDMI, ses çıkışları gibi bağlantılara sahip cihaz televizyona veya ses sistemine bağlanabiliyor.
Cihaz tüm içeriğini Google Play ve YouTube üzerinden alıyor. Müzik, videolar, filmler doğrudan Nexus Q cihazı ile kullanıcılara aktarılıyor. Tablet veya akıllı telefonunuz ile size sadece kontrol etmek düşüyor. Cihaz içerisinde bir de dahili yüksek kaliteli hoparlör bulunuyor. Bu yüzden ek bir ses sistemine de gerek kalmıyor. Cihaz sadece aynı kablosuz ağ içerisindeki Adroid akıllı telefon ve tabletleri tarafından yönetilebilecek.
Cihazın diğer bir ilginç özelliği şerit şeklindeki ışıklandırması ile çalınan müziğe göre renk değiştirebilmesi. Nexus Q, 299$ fiyat etiketiyle Temmuz ortasından itibaren Play mağazası üzerinden satışa sunulacak. Cihaz tamamen ABD'de üretilmesi ile de dikkat çekiyor.

'PROJECT GLASS' GÖZLÜKLERİNİN FİYATI VE ÇIKIŞ TARİHİ AÇIKLANDI
Google I/O'da Sergey Brin tarafından 'Project Glass' kullanılarak kısa bir gösteri yapıldı ve gözlüğün marifetleri katılımcılara gösterildi.
Brin, katılımcılara gözlükler ile kaydedilmiş canlı bir hava atlayışını izletti. Brin'in arkadaşının Moscune'un üstündeki bir uçaktan atlarken, görüntüleri Hangout'u kullanan bir 'Project Glass' aracılığıyla Brin'e aktarması oldukça etkileyici bir izlenim bıraktı. Atlayışın ardından Brin, Project Glass gözlüklerini kullanan bisikletçiler tarafından gönderilen görüntüleri 'Project Glass' gözlükleri aracılığı ile kullanıcılara aktardı. 'Project Glass' hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayan bu gösteriler oldukça heyecan verici, ancak Google'ın bu gösteri için bazı ek donanımlar kullandığı ihtimalini göz önünde bulundurmakta fayda var. Ayrıca Google'ın 'Project Glass' ile görüntü aktarımı dışında bilgi aktarımı gibi çeşitli veri transferlerini mümkün kılmak isteyebileceği de belirtiliyor.
Project Glass'ın marifetlerini katılımcılarla paylaşan Brin, ek olarak 'Google Glass Explorer Edition' adıyla piyasaya çıkacak olan ürünün çıkış tarihini ve fiyatını da katılımcılarla paylaştı. 'Project Glass' için ön sipariş şimdiden alınmaya başladı, ancak ürüne sadece ABD sınırları içinde ikamet Google I/O katılımcılarının ön sipariş verebileceği de belirtildi. Google Glass Explorer Edition'nın teslimatı ise 2013'ün ilk aylarında gerçekleşecek ve ürüne sahip olmak için 1500$'lık bir ücret ödenmesi gerekecek.

AKTİVE EDİLEN ANDROİD CİHAZ SAYISI 400 MİLYONA ULAŞTI
Google, I/O'nun açılış toplantısında Android 4.1 Jelly Bean'i tanıtmadan önce Android cihazlarıyla ilgili bazı detayları paylaştı.
Geçen sene I/O etkinliğinde 100 milyon Android cihaz aktivasyonu gerçekleştiren Google, bu sene aktifleştirdiği cihaz sayısını 400 milyona çıkardığını belirtti. Ayrıca Google günde 1 milyon cihaz aktivasyonuna ulaştı, bu durumu saniyede 12 yeni cihazın kaydedilmesi anlamına geliyor. Geçen yıl ise günde 400 bin yeni cihazın aktive edildiği duyurulmuştu.
Android cihazlara olan talebin sıcaklık haritası üzerinde gösterildiği etkinlikte Avrupa ve Kuzey Amerika yeşil renkte görünürken Doğu Avrupa, Güney Amerika ve Asya'ya gidildikçe renklerin kırmızıya dönmeye başladığı farkediliyor. Bu sıcaklık haritası Android cihaz üreticilerinin hangi bölgelere odaklanmaları gerektiğini gösteriyor.
Geçen yıla göre oldukça büyük bir dağılım ve gelişme gösteren Android platformu ilerleyen dönemlerde telefon ve tablet pazarında daha fazla söz sahibi olacak gibi görünüyor.

ANDROİD 4.1 JELLY BEAN DUYURULDU

Android işletim sisteminin Jelly Bean kod adlı yeni versiyonu Google IO 2012 konferansında resmiyet kazandı. Sonbaharda gelmesi beklenen sonraki yükseltmenin, önceki Ice Cream Sandwich versiyonunun hızlandırılmış, bazı yeni özelliklerle donatılmış hali olarak geliştirilmesi sebebiyle Android 4.1 sürüm numarasını taşıdığı ve küçük bir güncelleme olduğu tahmin ediliyordu.
Google, 4.1 sürümünün şimdiye kadar geliştirdiği en hızlı Android versiyonu olduğunu söylüyor. Project Butter kapsamında mobil işletim sistemi üzerinde bazı değişiklikler yapan internet devi Jelly Bean ile, cihazınızdan en iyi performansı alabileceğinizi ve üzerinde önemli iyileştirmeler yapılan arayüzü kolaylıkla kullanabileceğinizi bildirerek yeni Android'in görünüş olarak değişmemesine karşın yeknik anlamda birçok yeniliği beraberinde getirdiğini gözler önüne serdi.
Android 4.1 ile dikey zaman uyumunu arayüzde gerçekleşen tüm animasyonlara ve geçişlere yayan Google, kullanıcılara "yağ gibi pürüzsüz" bir deneyim yaşatacak. Sayfa üzerindeki gezinme işlemleri ve diğer efektler de 60fps gibi bir değerle artık çok daha hızlı görüntülenebilecek. Yani kullandığınız cihazın donanımın gücünden arayüzde de yaralanabileceksiniz.
Açık kaynak kodlu özgür mobil işletim sistemi Android'in en önemli özelliklerinden biri olan uyarılar, bu güncellemeyle birçok yeni özellikle donatılacak. Uyarılar çubuğunun arayüzü yenilenecek ve geliştiriciler, resim gibi farklı ögeleri bu bölümde uyarı olarak kullanabilecek, daha büyük ve daha gelişmiş uyarılar oluşturulabilecek. Uyarı çubuğu üzerinden daha fazla bilgiye ulaşılabilecek. Kullanıcı, herhangi bir uyarıya basılı tutarak kimin tarafından gönderildiğine göz atabilecek ve eğer isterse bu uyarının bir daha gözükmemesini sağlayabilecek.
Değişimden uygulama Widget'ları da nasibini aldı. Bir ana ekran aracı ekleme istiyorsunuz ya da mevcut olanın yerini değiştirmek istiyorsunuz. Aracı eklemek istediğiniz ana ekranda yeterli yer yoksa, Widget hemen uygun boyutta otomatik olarak ölçeklendiriliyor ve işlem zahmetsiz bir şekilde gerçekleşiyor.
Kolaylaştırılmış görev yöneticisi, Arapça, İbranice dillerinin uygulamalar tarafından kullanılabilmesi, yeni Hintçe dilleri desteği, canlı duvar kağıdı önizlemesi, kartvizitler için daha yüksek çözünürlüklü fotoğraf ekleme seçeneği gibi ufak yenilikler ve daha fazlasına önümüzdeki aylarda ulaşabileceğiz.
Yeni Android versiyonu ilk olarak Google Nexus 7 tablette yer alacak. Halihazırda Amerika, İngiltere, Avustralya ve Kanada'dan Play Store aracılığıyla bu cihazı satın almak mümkün. Bunun yanı sıra Samsung Galaxy Nexus, Nexus S ve Motorola XOOM için güncelleme Temmuz ayı ortalarında dağıtılmaya başlayacak.
Aynı dönemde Android 4.1'in tam sürüm kaynak kodları yayınlanacak. Google, bazı üretici ortaklarına Jelly Bean'in ön inceleme versiyonu üzerinde çalışma izni tanıyarak kullanıcı arayüzleri ve diğer ek yazılımların yeni versiyona daha kısa sürede port edilebilmesini sağlamış. Böylece ASUS, Motorola, Samsung, HTC ve diğer firmaların Ice Cream Sandwich'e güncellenen ve güncelleneceği resmen açıklanan modelleri sonbahar aylarında en son yazılıma güncellenmiş olacak. Bu dönemde tanıtılacak yeni ürünlerin de Jelly Bean ile donatılacağı tahmin ediliyor.

PLAY MAĞAZASI 600 000 UYGULAMAYA ULAŞTI
400 milyon cihaz sayısıyla ekosisteminin sınırlarını genişleten Google, uygulama platformunu da genişletmeye devam ediyor.
Google, I/O 2012 konferansında Play mağazasının 600 000 toplam uygulamaya eriştiğini açıkladı. Mağaza, Android işletim sisteminin başlangıcından bu yana 20 milyar indirme sayısını da geride bırakmış oldu. Ayda indirilen toplam uygulama sayısı ise 1.5 milyar şeklinde. Ancak tabletlere özel geliştirilen uygulamaların sayısı verilmedi.
Apple ise App Store üzerinde 650 000 uygulamaya ve 30 milyar indirme sayısına sahip. Google'ın aradaki farkı her geçen gün daha fazla kapattığı görülüyor.

GOOGLE NOW: ARAMA MOTORU TABANLI KİŞİSEL ASİSTAN UYGULAMASI
Google, Majel kod adlı projesi kapsamında geliştirdiği kişisel asistan hizmetini resmen duyurdu. İnternet kullanan her iki insandan birinin ziyaret ettiği, bilgi edinme aracı olarak başvurduğu Google ile konuşmak artık mümkün. Kullanıcıyı Google arama motoru ile konuşuyormuş gibi hissettiren yeni uygulama, Apple'ın Siri servisine bir cevap niteliği taşıyacağı bazı kaynaklar tarafından aylardır dile getiriliyordu.
Android 4.1 Jelly Bean versiyonunun arama özelliğinin bir parçası haline getirilen Google Now, bir dijital asistan hizmetinin sahip olması gereken yetilerle donatılarak Android kullanıcılarının cihazlarını daha kolay kullanabilmelerinin de ötesinde sesleriyle çok daha isabetli aramalar yapabilmelerini sağlayacak ve arama sonucunu Google'ın kendisinden dinlemelerini mümkün kılacak.
Google Now, gerçekten akıllı bir servis ve zaman sizin hakkınızda birikimli olarak bilgi sahibi olabiliyor. Örneğin; nelerden hoşladığınızı, hangi konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu ya da neleri bilmediğinizi göz önünde bulundurarak sonuçları ya da talep edilen işlemi görüntüler. Hatırlatıcı, takvim, sesle kontrol, not alma, yol tarifi ve benzeri görevleri sadece Now ile gerçekleştirebilirsiniz.
Sade arayüzü, Android'deki birçok uygulamayı kullanabiliyor oluşu ve işletim sistemine entegre halde piyasaya sürülmesi Google Now'ın en önemli artıları arasında yer alıyor. Konum ve takvim bilgilerinizi toplar, size aramalarınız sonucunda işinize yarayabilecek önerilerde bulunur, hatırlatmalar yapar veya rezervasyon yapabilmenizi sağlar. Gelişmiş ses algılama teknolojisi zaten hali hazırda Android işletim sisteminde kullanılıyor ve doğruluk oranı oldukça yüksek. Bununla birlikte Google Now, robot gibi değil gayet normal bir sesle kullanıcısına cevap verir.
Gücünü, Google arama motorundan alması gerek sorulan sorulara verilen yanıtlar, gerekse ses algılama hususunda rakiplerinden bir adım önde başlamasını sağlayacak. Bu hizmeti kullanabilmek için Android 4.1 Jelly Bean versiyonunu kullanan bir akıllı telefon, tablet bilgisayar ya da diğer mikrofon içeren aygıtlardan birine sahip olmanız gerekiyor.

ÇEVRİMDIŞI DİKTE DESTEĞİ
Google, Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemine çevrimdışı sesli yazdırma özelliğini ekledi.
Bu özellik sayesinde veri bağlantısı kaybolsa dahi dikte sistemi düzgün bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Böylelikle kullanıcılar dikte için yüksek hızda veri bağlantılarına ihtiyaç duymadan bu sistemi kullanabiliyor. Google I/O'da Jelly Bean yüklü 'Galaxy Nexus' üzerinde gösterimi yapılan çevrimdışı dikte sistemi, tam bir sesli cümleyi saniyeler içerisinde yazıya çevirmeyi başardı. Apple'ın iPhone 4s ve yeni iPad'in de yer verdiği ses tanıma sistemi ise henüz çevrimdışı olarak çalışamadığı için böyle bir özelliğe destek veremiyor.
Çevrimdışı dikte sistemi şu an için sadece Amerikan İngilizcesi ile çalışsa da ilerleyen dönemlerde daha fazla dil desteğine kavuşması bekleniyor.

GOOGLE PLAY ARTIK FİLM, DİZİ VE DERGİ ABONELİĞİ DESTEĞİNE SAHİP
Google, bundan böyle Google Play üzerinde dergi aboneliği, film ve TV programlarını da kullanıcılara sunacak.
Bu yeni servis ile birlikte her bir dizinin ayrı ayrı bölümleri veya tüm sezonları 'Google Play' üzerinden indirilebilecek. Ek olarak, Android kullanıcıları Google Play üzerinden dergi abonelikleri de satın alabilecek ve abone oldukları dergileri Android cihazları üzerinden düzenli olarak takip edebilecekler. Google'ın medya içeriği ortakları arasında Diney, ABC, NBC, Universal, Sony Pictures, Paramount yer alırken, dergi tarafında Conde Nast ve Hearst bulunuyor.
Google Play üzerinden sunulacak bu yeni içeriklerle Android kullanıcılarına daha iyi bir hizmet sunmayı hedefleyen Google'ın bu servislerinin iTunes karşısında ne kadar başarılı olabileceğini ilerleyen dönemlerde göreceğiz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.