Kanserden korunmak için...

Dengeli ve sağlıklı beslenme kanserden korunmada önemli rol oynuyor. Doç. Dr. Karaca, salam sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durup, yeşil çay, brokoli ve ceviz yenilmesini tavsiye ediyor...

Dünyada ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkıyor. Kanser olmamak için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Halit Karaca, kanserle mücadelede doğru beslenmenin önemini şöyle anlatıyor...
YILDA TAM 150 BİN KİŞİ
60 yaşın üzerindeki insanlarda kanser sıklığı artıyor. Ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin ediliyor. Bu derece ciddi bir sağlık probleminin nedenlerini ortaya koymak ve korunmak yani hastalık ortaya çıkmadan önlemini almak dünya çapında bir sağlık politikası olmuştur. Genetik faktörler, sigara, çevre kirliliği ve yanlış beslenmenin kansere etkisi olduğu bilinmektedir.
DENGELİ BESLENİN
Yapılan araştırmalarda kanser oluşumunun beslenme ile ilgisinin yüzde 35 oranında olduğu belirlenmiştir. İnsanların yaşamını devam ettirebilmeleri için 50'ye yakın besin öğesine ihtiyacı bulunmaktadır. Vücudun büyümesi ve yenilenmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeteri kadar alınmasına, yeterli ve dengeli beslenme denilmektedir.
ŞİŞMANLIK ÖNEMLİ
Gerektiğinden fazla alınan besinler ise dengesiz beslenme ve şişmanlığa neden olmaktadır. Bu durumun kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet ve gut gibi son derece ciddi, hayati hastalıkların oluşumunda rolü büyüktür. Aslında besinler bir yandan kanser yapıcı, diğer yandan kanser önleyici maddeleri içermektedir.
KEBAPLAR RİSKİ ARTIRIYOR
Yanlış pişirme ve saklama işlemleri nedeniyle zararlı maddeler ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ve uygun pişirme yöntemleri uygulanması ile zararlı kimyasal maddelerin vücutta kanser yapıcı etkileri önlenebilmektedir. Yağda kızartılmış, tuzlanmış, tütsülenmiş besinler ile nitrit, nitrat eklenmiş besinler ve ateşe çok yakın pişirilmiş kebapların kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Mevsim sebze ve meyveleri ile kuruyemişlerin, tahıllar ve hayvansal besinlerin (yumurta, yağsız peynir, çökelek, yoğurt) ise kanser riskini azalttığı belirlenmiştir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.