Uzun ömrün sırrı Girit diyetinde saklı
Zeytinyağı, sebze-meyve, kuru baklagil ve balıkla beslenen Giritliler uzun ömürlü olmalarıyla da dikkat çekti. Prof. Dr. Osman Erk, sağlıklı ve uzun yaşamak isteyenlere, ‘Süt ile etten uzak durun, otçul beslenin’ diye seslendi
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 00:00 | 10.04.2017
- Güncelleme Tarihi: 07:37 | 10.04.2017
HAZIR TEHDİT...
Fast-food türü yiyecek satan yerlerde, tatil köylerinde, restoranlarda, otellerde ve yemek şirketlerinde kullanılan işlenmiş sıvı yağlar, en yoğun trans yağ kaynaklarıdır. Sürekli olarak kullanılan bu yağlar, bol miktarda trans yağ ve birçok başka kanserojen bileşik içermektedir.
KANSEROJENDİR
Kızartma yağları tıpkı sigara gibi birçok kanserojen maddeyi barındırır. Bu kanserojen maddelerin içinde en çok dikkati çeken HNE'dir (trans-4 hidroksi- 2 nonenal). Bu kanserojen özellikle Omega 6 içeren (mısır, soya, kanola) yağların tekrar tekrar kullanılması sonucunda oluşmaktadır. Zeytinyağı ile HNE oluşma miktarı çok düşüktür. Bu açıdan zeytinyağı en güvenilir yağlardan biridir.
KALBİ KORUYOR
Sağlıklı bir beslenme için doymuş yağ ve trans yağlar azaltılmalı, Omega 3 oranı arttırılmalıdır. Girit diyetinin sırrı budur ve bu diyet semizotu, yeşillikler ve yabani otlarla desteklenmiştir. Girit diyeti günlük kalorinin bir kısmını zeytin ve zeytinyağından karşılayan; bol sebze, meyve ve baklagillerden oluşan bir diyet ve Giritliler'in fiziksel aktiviteye dayanan bir yaşam tarzları vardı. Kalp ve diyabet hastalıklarının çok nadir görüldüğü Girit toplumunda günümüzde bol et ve peynir tüketilmesi, fazla egzersiz yapılmaması gibi nedenlerle diyabet ve kalp hastalıkları artmıştır. Girit diyetinin olumlu etkileri zeytinyağından daha çok sebze, meyve ve baklagillere bağlanmıştır.