Tuz yerine baharat
Yemeklerinizi tuz yerine baharatla tatlandırın.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 00:00 | 13.03.2017
- Güncelleme Tarihi: 12:16 | 13.03.2017
Doğru oranda tüketildiği takdirde hücreler arası sıvı dengesi, kasların kasılması ve sinir iletilerin transferini sağlayan tuzun fazlası ise sağlığa zarar veriyor. Aşırı tuz tüketmek kalp ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası" öncesinde fazla tuz tüketiminin zararları hakkında bilgi verdi.
Fazlası hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarına neden olur
Sofra tuzunun asıl adı "sodyum klorür"dür. Tuzun yüzde 60'ı klor, yüzde 40'ı ise sodyumdan oluşur. Sodyum, organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Sodyum, besinlerde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Bunun için tuz tüketiminin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Aşırı tuz tüketimi sağlık problemlerini beraberinde getirebilmektedir. Sodyuma duyarlı bireylerde, fazla sodyum alımına bağlı olarak kan basıncı yükselir. Yüksek kan basıncı veya hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve felç için temel risk faktörüdür.