Canan Karatay, diyette çığır açtı!
Karatay, sebze-meyve-su yerine yedikçe yediren tavsiyeler sıraladı: Kırmızı et yiyin, kilo verin. Hem çiğ, hem içli köfteyi bol bol tüketin. Sakatat D vitamini deposudur, sık sık alın. Diyetlerde bile lahmacun yiyin. Gut’un nedeni şekerdir, kaçının!
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 00:00 | 15.02.2017
- Güncelleme Tarihi: 08:59 | 15.02.2017
D VİTAMİNİ DEPOSU
Prof. Dr. Canan Karatay, bol protein içeren sakatatların fiyatlarının duşuk olmasından dolayı tercih edilebileceğini ifade etti. Bir cok kişinin kolesterol endişesi ile mesafeli yaklaştığı sakatatların D vitamini acısından zengin olduğunu anlatan Prof. Dr. Karatay, "Demir bakımından da zengindirler. Özellikle karaciğer ve yürek cok fazla D vitamini icerir. Serbest dolaşan butun hayvanlarda Omega-3 bulunur. Yani kuzunun böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri ve yüreği gibi sakatatlar rahatlıkla yenebilir" diye konuştu. Türkiye'de en lezzetli yiyecekler arasında bulunan, doğallığını kaybetmemiş kırmızı et çeşitlerinden birinin pastırma olduğunu, salam, sucuk, sosis gibi işlem görmüş şarküteri etlerin fazla miktarda nitrat içerdiğini soyleyen Prof. Dr. Karatay, şu tavsiyelerde bulundu:
LAHMACUN YİYİN
- Salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş şarküteri etleri fazla miktarda nitrat içerir. Kızartılarak tüketilen bu etler, kanser yapar.
- Lahmacun yenebilir. Kilo vermek isteyenler bile az miktarda lahmacun yiyebilir. İnce hamuru karbonhidrat, kıyması protein, soğanı, maydanozu ve domatesi ise sebzedir. Lahmacun dengeli ve sağlıklı bir besin kaynağıdır.
- Doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinleri, kilo vermeyi başlatır ve dinç kalmayı sağlar. Elazığ usulu bulgurlu ciğ kofte de sağlıklı ve lezzetli bir et yemeğidir.
- Çiğ koftenin sağlıklı olmasının sebebi işlenmemiş olması ve baharatlarla ince bulgurla yoğrulmuş olmasıdır. Elazığ'ın içli köftesi de son derece sağlıklıdır. Dışı bulgurdur içinde de ceviz, ceviz yağı, soğan ve et bulunur. Yani salam ve sosis masum değilken tüketiyoruz, saydıklarımı tüketmiyoruz. İşte burada cok yanlış yapıyoruz.
GUT'UN SEBEBİ ŞEKERDİR
Kırmızı etin kandaki ürik asidi yükseltmediğini, gut hastalığına yol açmadığını söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, şöyle konuştu: "Gut hastalığının nedeni etli yiyecekler değil, şeker gibi aşırı miktarda tüketilen karbonhidratlardır. Yapılan bir araştırma karbonhidrat ağırlıklı bir yemekten sonra kalp krizi geçirenlerin, yağlı yemeklerden sonra kalp krizi geçirenlere oranla yüzde 75 daha fazla olduğunu gösteriyor. Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlı yemekler, aşırı miktarda kan şekerini yükselterek insülin hormonunu da aniden yükseltiyor. Şeker ve insülin yüksekliği karaciğeri yağlandırır ve insülin direncini başlatır. Şeker hastalığı da açlık kan şekerimiz normal dahi olsa bir insülin direnci hastalığıdır. Sağlığınıza dikkat etmek istiyorsanız sağlıklı, katkısız kırmızı et yiyebilirsiniz."
Takvim