Evde salep nasıl yapılır?

Orkidegillerden olan salep bitkisinden elde edilen toz salep, soğuk kış günlerinizin vazgeçilmez içeceği olacak...

Yapılışı: Toz şeker ve salep, topaklanmaması için karıştırılır. Süt bir tencerede kaynatılır.
Altı kısıldıktan sonra şeker ve salep karışımı yavaş yavaş ilave edilir, sürekli olarak çırpma teli ile çırpılır. Köpük oluşmaya başladığında yavaş yavaş kıvam almaya başlar.
1 lt. süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı saf toz salep
Üzeri için tarçın veya zencefil tozu

SALEPLİ TARÇINLI KEK
Yapılışı: Kuru malzemelerin hepsini eleyin. Tüm malzemeyi karıştırıp damla çikolata ve dövülmüş bademi ekleyin. Tahta kaşık ile karıştırın.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirin.
Sos için salep, süt ve şekeri pişirin. Kek fırından çıkınca sıcak salep sosunu üzerine gezdirin. Dövülmüş fındık ya da bademle süsleyin.
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı damla çikolata
1 yemek kaşığı tarçın
1 su bardağı çekilmiş badem ya da fındık
Koyu kıvamlı bir kek hamuru olacak miktarda un
SOSU İÇİN:
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı salep
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı dövülmüş badem ya da fındık

PÜF NOKTASI
Sütü ocağa koymadan önce tencere soğuk su ile çalkalanırsa, süt kaynarken dibine yapışmaz.

Düşündürdükleri
Maraş dondurmasının sırrı saf toz salep olduğuna ve içtiğimiz her bir bardak gerçek salep ile bir orkide yok olduğuna göre; bir müddet sonra ne orkide ne de salepten yapılan hakiki dondurmanın kalamayacak olması üzücü değil mi?

SALEP TATLISI
Yapılışı: Süt, nişasta, şeker, un ve salebi karıştırın.
Orta ateşte kaynama noktasına gelip koyulaşana kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra tereyağı ve vanilyayı ekleyin. Kaselere paylaştırıp buzdolabında iki saat dinlendirin. Tarçın ile servis edin.
1 lt. süt
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı salep
6 yemek kaşığı toz şeker
100 gr. tereyağı
1 paket vanilya

PÜF NOKTASI
Süte biraz karbonat atarsanız; hem çabuk bozulmaz, hem de kolay hazmedilir.

Farklı bir tat katmak için...
Salebinize farklı aromalar katmak için, salebin içine damla sakızı, portakal ya da limon kabuğu rendesi eklenebilir. Tüm malzeme soğuk bir şekilde karıştırılıp sonra kaynatılabilir. Kaynarken içine tarçın çubuğu koyulup çıkartılabilir. Şekeri az gelecek olursa bir paket vanilya ilavesi yapılabilir. Buzdolabında iki gün bekleyebilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.