17 saatlik oruçta tok kalmanın yolları

11 ayın sultanı Ramazan yarın başlıyor. Uzmanlar oruç tutacaklara çok özel önerilerde bulunuyor. Sahurda yenilecek yumurta ve süt ürünlerinin tok tuttuğu, iftarda içilecek ayranın ise mideyi koruduğu belirtiliyor... ..

Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesiyle günler uzamaya başladı ve oruç süresi de arttı. Yaklaşık 17 saatlik oruç süresinde uzmanlar çok özel önerilerde bulundu. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Dyt. Tuba Kayan Tapan, sahur ve iftarda nasıl beslenmek gerektiğini anlattı...
SAHURA KALKIN
Sahura kalkmayanların enerjisi azalır. Kan şekerinde, tansiyonda düşme, halsizlik ve uyku hali olur. Ramazan sonunda kilo kaybı yaşarlar ama yağdan değil, kas ve su kaybı olur. Halbuki sahurla birlikte öğün sayısı artacağından metabolizma daha hızlı çalışacak ve kilo artışları olmayacaktır.
SU ŞART!
İftardan sonra içilen çay, kahve ve komposto suyun yerini tutmaz. Su ihtiyacı kişiye göre değişir. 50 kilo olan bir kadının 1.5 kg su içmesi yeterliyken, 80 kilo bir erkeğin 2.5 kg su içmesi gerekmektedir.
TARÇINLI SÜT İÇİN
Sahurda ve iftarda meyve suyu, gazlı içeceklerden uzak durun. Sahurda süt, iftarda ayran tercih edebiliriz. Özellikle sahurda ılık tarçınlı süt insülin direncini olumlu yönde etkileyerek, gün içerisindeki kan şekeri seviyesini dengeleyecektir. Sahur ve iftarda börek, poğaça ve börek gibi besinleri çıkarıp, yerine sebze-meyve ve barbunya gibi kurubaklagiller tercih edilmeli. Sahurda karbonhidratlı gıdalar çabuk sindirileceğinden, gün boyunca açlık hissini arttıracaktır. Çok tuzlu olmayan peynir ve yumurta mideyi geç terk edeceğinden tokluk hissini arttıracaktır. Yanında yenilecek tam tahıllı ekmek midede hacim kaplayarak tok tutacaktır.
TATLI KRİZİ...
İftariyeliklerle oruç açıldıktan sonra çorba için 15 dakika beklenmeli. Ana yemek olarak ızgara, haşlanmış ya da fırınlanmış et, tavuk veya balık tercih edilmeli. Aksi halde şeker ve tansiyon yükselip, kalp rahatsızlıkları riski artar. Tatlı krizine girenler de sütlü tatlı yemeli. Yemekten 1 saat sonra meyve ve cevizle yapılacak ara öğün kan şekerini dengeler.
TUZ VE YAĞDAN UZAK DURUN
Sahurda çok tuzlu ve yağlı beslenmek, vücutta ödeme sebebiyet verir, susama hissini artırır. Ayrıca tansiyonu yükseltir. Yağlı besinler de susama hissini arttırdığı gibi kilolu olanların daha fazla şişmanlamasına yol açar. Ayrıca yağlı besinler kalp-damar sağlığını olumsuz yönde etkiler.
ÖRNEK MÖNÜLER
Sahur yemeğinin önemine dikkat çeken beslenme ve fitoterapi uzmanı Ece Günay Akkuş, "Sahurda en önemli şey tatlı ve beyaz undan yapılan yiyeceklerden uzak durmak, lif oranı yüksek besinleri tercih etmektir" dedi. Akkuş, sahur ve iftar için sağlıklı mönü verdi.
Takvim

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.