Obeziteye yeni bir çözüm daha
Kilo sorununu çözmek için ameliyat tipi ve hangi tekniğin kullanılacağının daha önemli bir karar olduğu belirtildi.
- Sağlık
- Giriş Tarihi: 00:00 | 23.03.2016
- Güncelleme Tarihi: 19:30 | 23.03.2016
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bedirli "Gastrik bypass cerrahisi kilolarını kontrol etmek için diyet ve egzersiz dahil tüm konservatif yöntemleri ve önlemleri denemiş ancak başarısız olmuş morbid obez hastalar için uygun bir alternatiftir" dedi ve Gastrik bypass ameliyatını etkin, güvenli ve sürdürülebilir bir prosedür olarak açıkladı.
Gastrik Bypass yeme miktarını sınırlar
Dr. Bedirli; Gastrik bypass cerrahisi hakkında şunları söyledi: "Bu kişilerin yedikleri yemek miktarlarını sınırlamak ve yenilen gıdaların da bir kısmının emilimini azaltmak üzere dizayn edilmiş bir ameliyattır. Cerrahi olarak oluşturulan yeni mide veya Poş olarak adlandırılan kısım, eski mide hacminin yüzde 3'nü teşkil etmektedir" Eski mide büyüklüğünü hacim olarak bir futbol topuna benzeten Dr. Bedirli, yeni oluşturulan midenin yani Poş'un ise bir beyzbol topu büyüklüğünde olduğunu söyledi.
Dr. Bedirli, "Yeni oluşturulan bu poş sayesinde kişi daha az gıdayı içinde tutabilmektedir" diye açıkladı. İkinci aşamayı da detayları ile anlatan Dr. Bedirli, sözlerine şöyle devam etti; "İkinci aşama bağırsak kısmı olup, ortalama 150 cm'lik ince bağırsak mideden gelen gıdaların sadece geçişine izin vermekte, sindirim ve emilim bu bağırsak kısmında olmamaktadır. İnce bağırsağın bu 150 cm'lik beslenme bacağının, safra ve pankreatik sıvıyı taşıyan biliyopankreatik bacakla birleşimi sonrası ortak ince bağırsak kanalında besinlerin sindirim ve emilimi gerçekleşmektedir."
Dr. Bedirli, küçük bir mide poşu ile elde edilen kısıtlama ve besinlerin daha az emilimi ile malabsorbisyon etkileri sayesinde, gastrik bypass cerrahisinin etkin ve sürdürülebilir bir işlem olarak obezite ameliyatlarının arasında öne çıktığının altını çizdi.
Robotik Gastrik Bypass Ameliyatı nedir?
Dr. Bedirli; "Gastrik bypass ameliyatının en karmaşık ve zor aşamasının, yeni oluşturulan mide poşunun ince bağırsağa ağızlaştırılma aşaması" olduğunu söyledi. "Laparoskopik olarak bu ağızlaştırma için kullanılan en yaygın teknikler otomatik zımba makinesi veya dikiş atılarak yapılan tekniklerdir" diyen Bedirli, çalışmaların, dikiş atılarak yapılan ağızlaştırmanın en iyi sonuçlara sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Dr. Bedirli, "Laparoskopik yöntemle dikiş atma, ileri laparoskopik tecrübeye sahip cerrahlar için dahi oldukça yorucu bir işlemdir" dedi. Dr. Bedirli; Robotik cerrahi sistemi konusunda şunları söyledi: "Dar alanda 3-boyutlu yüksek çözünürlüklü görüntü eşliğinde, cerrahın becerisini ve hassasiyetini arttırarak, daha kolay dikiş atmasını sağlamaktadır. Robot destekli gastrik bypass ameliyatı ile etkin ve sürdürülebilir kilo verme başarısı elde edilmekte ve obezitenin neden olduğu hastalıkların şiddeti azalmakta hatta ortadan kalmakta, sonuçta hastaların yaşam kalitesi artmaktadır."