Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak?

Giriş Tarihi:Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak?

“Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında planlanan yasal düzenlemenin çerçevesi netleşiyor. Düzenlemenin müstakil ve geçici olacağı, sınırlarının kesin çizgilerle belirleneceği belirtilirken FETÖ başta olmak üzere hiçbir terör örgütünün kapsamdan yararlanamayacağı vurgulanıyor. Öte yandan süreç komisyonu üyeleri, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında bir araya gelerek taslağın detaylarını ele aldı.

Cumhur İttifakı'nın büyük bir kararlılıkla yürüttüğü "Terörsüz Türkiye" projesinde kritik bir aşamaya geçildi. Milli dayanışma ruhuyla şekillenen süreçte yasal düzenlemeler için kollar sıvanırken, Cumhur İttifakı'nın kırmızı çizgileri olan PKK'nın silah bırakması ve SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonu konularında yaşanan somut gelişmeler, Meclis çatısı altında atılacak tarihi adımların önünü açtı. Gözler bugün rapora son şeklinin verileceği ortak toplantıya çevrildi.

A Haber muhabiri İlter Yeşiltaş A Haber yayınlanan Cansın Helvacı'nın sunduğu Ajans Bugün programında son detayları aktardı.

CUMHUR İTTİFAKI'NIN İKİ KIRMIZI ÇİZGİSİNDE SOMUT ADIMLAR

Türkiye'nin terör prangalarından tamamen kurtulması hedeflenen süreçte, yasal düzenlemelerin hayata geçebilmesi için belirlenen şartlarda büyük mesafe kat edildi. İlter Yeşiltaş, "Yasal düzenlemelerin gerçekleştirilebilmesi için Cumhur İttifakı'nın iki kırmızı çizgisi vardı. Onlardan birisi SDG'nin Suriye ordusuna entegrasyonu ki bu konuda somut gelişmeler yaşandı. Bir diğer önemli husussa terör örgütü PKK'nın tüm unsurlarıyla silah bırakması ve bunun MİT ve TSK tarafından tespit ve teyidi. Bu konuyla ilgili de somut gelişmeler oldu ve nihayetinde yasal düzenleme için süreç de başlamış oldu." sözleriyle gelinen kritik noktayı aktardı.

Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak? - 1

MECLİS BAŞKANI KURTULMUŞ KOORDİNASYONUNDA NİHAİ RAPOR

Yasal düzenlemelere zemin oluşturacak olan ortak raporun hazırlıklarında ise sona gelindi. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un geçtiğimiz hafta komisyon üyeleriyle yürüttüğü yoğun temas trafiği meyvesini veriyor. Yeşiltaş, "Bugünkü ortak rapor toplantısında rapora son şeklinin verilmesi bekleniyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, komisyonda yer alan üyelerle geçtiğimiz hafta tek tek görüşmüş ve nihai rapor için yine bu konuda görüş alışverişinde bulunulmuştu." ifadelerini kullandı. Raporun oylanmasının ardından ortaya çıkacak çerçeve metin, TBMM Başkanlığı'na sunularak kanun teklifinin iskeletini oluşturacak.

Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak? - 2

STRATEJİK BELGE

"Terörsüz Türkiye" hedefinin bir devlet projesi olarak vurgulanacağı raporun içeriği de büyük önem taşıyor. Belgenin girişinde sürece yön veren tarihi açıklamaların yer alacağını belirten Yeşiltaş, "Rapora Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un bir önsöz yazması bekleniyor. Ve aynı zamanda bu süreçte Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin yapmış olduğu kritik açıklamaların da yine raporun giriş bölümünde yer alması bekleniyor." dedi. Raporda sürecin neden başladığı, stratejik hedefler ve nasıl bir yol haritası izleneceği detaylı şekilde anlatılacak.

Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak? - 3

TCK VE TERÖRLE MÜCADELE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK SİNYALİ

Sürecin yasal ayağı sadece yeni bir metinden ibaret olmayacak; mevcut temel kanunlarda da köklü değişiklikler gündeme gelecek. Hazırlanacak kanun teklifine dair teknik detayları paylaşan Yeşiltaş, "Ortak raporun ortaya çıkması ve bunun kanun teklifi haline getirilmesiyle birlikte Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve İnfaz Yasası'nda da bazı değişikliklerin yapılması bekleniyor." bilgisini paylaştı.

Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak? - 4

Öte yandan, sürece dair sahadaki hareketliliğin sürdüğüne dikkat çeken Yeşiltaş, "Süreç kritik, zaman zaman duraksama olsa da bir gerileme olmuyor. Ve nihayetinde bu sürecin başarıya ulaşılması noktasında Cumhur İttifakı ve diğer siyasi partiler elini taşın altına koymuş durumda." diyerek devletin kararlılığını vurguladı.

SÜREÇTE HANGİ DÜZENLEMELER YAPILACAK?

  • FETÖ kapsam dışında tutulacak.
  • Suça karışmayıp dönenlere 1 yıl süre tanınacak.
  • 5 yıl adli kontrol uygulanacak.
  • Suça karışmış olanlara af yok.

Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak? - 5

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ KOMİSYON ÜYELERİYLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu üyeleriyle görüştü.

TBMM Başkanlığından yapılan açılamada, Kurtulmuş'un, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun raporunu tamamlama çalışmaları kapsamında, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek'i kabul ettiği bildirildi.

Açıklamada, Kurtulmuş'un ayrıca, grubu bulunmayan siyasi partilerin Komisyon üyesi HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ı da ayrı ayrı kabul ettiği aktarıldı.

Terörsüz Türkiye için yasal düğmeye basıldı! Süreçte hangi düzenlemeler yapılacak? - 6

ZİYARET SONRASI AÇIKLAMALAR

Ziyaret çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Komisyon'un hazırladığı ortak raporun bir nüshasını aldıklarını söyledi. Aksakal, rapor hakkında, "Biz de okuyacağız, inceleyeceğiz. İçinde ne var ne yoksa ona göre görüşümüzü paylaşacağız." dedi.

"Komisyon bu hafta toplanacak mı?" sorusuna ise Aksakal, "Toplanacak, öyle görünüyor. Günü ve saati konusunda bir şey diyemem ama bir an evvel bu konuların da sürüncemede bırakılmaması görüşü hakim." yanıtını verdi.

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüşmelerinde durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti.

Taslak rapor konusunda Kurtulmuş'un kendilerine detaylı bilgi verdiğini aktaran Bekin, "Biz de yarın Başkanlık Divanı olarak toplanacağız. Genel Başkan ve Başkanlık Divanı üyeleriyle bu raporu değerlendirip, ona göre de kamuoyunu bilgilendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Süreçte son aşamaya gelindiğini dile getiren Bekin, Komisyon'un son toplantısında da görüşlerini ifade edeceklerini anlattı.

Bekin, şöyle devam etti:

"Bizim en büyük temennimiz Türkiye'de artık bir an önce bu terör belasının ortadan kalkması, barış, huzur ve istikrarın oluşması, gerçek manada demokratik hakların ortaya konulduğu bir Türkiye ortaya çıkmasıdır. Hepimizi kucaklayacak yeni bir düzenlemenin ortaya çıkması en büyük temennimizdir."

Bekin, Komisyon raporu doğrultusunda yapılacak düzenlemeler konusunda da yapıcı bir politika içerisinde kalacaklarını belirtti.

Komisyon'un bu hafta çarşamba günü toplanacağını söyleyen Bekin, "Şimdi biz bunları inceledikten sonra bu hafta içerisinde büyük ihtimal toplanacak ve ramazandan önce her şey bitecek şekilde bütün rapor takdim edilecek." diye konuştu.

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, raporu okuyup, değişiklik önerilerine dair görüşlerini iletebileceklerini kaydetti. Raporu, "kapsam açısından iyi" şeklinde değerlendiren Bayhan, "Ama içerik açısından şerhsiz bir rapor olur mu, bunu raporu okuduktan sonra kesinleştirmek mümkün." dedi.

Bayhan, raporun ana bölümünün 7 madde ve 37 sayfadan oluştuğunu, "ekler" bölümünde ise siyasi partilerin raporları, Komisyon'un oturumları, katılımcıları ve konu başlıklarına dair genel bir bilançosunun bulunduğunu söyledi.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise raporda "ilerici tespit ve öneriler"in yer aldığını ancak sorunun tarifinde ve kök nedene inme konusunda eksiği bulunduğu değerlendirmesini yaptı. Şık, "Bu ülkede sadece yargının hukuk normlarına uyması için yasal düzenleme gerekmiyor. Yasal düzenleme gerektirmeyen alanlara dair bir adım atılması gerekirdi ama maalesef bu zamana kadar atılmadı." diye konuştu.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, bu hafta ya da gelecek hafta Komisyon'un tekrar toplanacağını, raporun da böylece son şeklini alacağını anlattı.

Raporun içeriği hakkında TBMM Başkanı Kurtulmuş ile konuştuklarını kaydeden Yapıcıoğlu, "İnşallah sonuç iyi olur. İnşallah şiddetin olmadığı, kardeşlik hukukunun yeniden tesis edildiği, iç cephenin tamamen tesis edildiği bir geleceğe emin adımlarla yürürüz." dedi.

Mobil uygulamalarımızı indirin