Dışişleri Bakanı Fidan'dan İran mesajı: Ani bir savaş tehdidi yok

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
Dışişleri Bakanı Fidan'dan İran mesajı: Ani bir savaş tehdidi yok

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD-İran arasında yaşanan gerilime dair "Nükleerde bir çözüm çıkarsa diğer sorunlar rahat çözülür. Sorunun müzakere ile çözülme ihtimali var" dedi. Fidan İranlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmeye ilişkin de "Arakçi ile konuştum. Çıkacak yeni bir savaşı bölgenin kaldıracak hali yok.Şu anda ani bir savaş tehdidi yok gibi duruyor." şeklinde konuştu. Terör örgütü YPG'ye de uyarı yapan Bakan Fidan süreci takip etmeye devam edeceklerini belirterek "Bu realiteyle yüzleşmelerini sağlamak artık sadece bir zaman meselesi, an meselesi. Bunu hep söyledik:Daha büyük kayıplar yaşanmadan uyanın." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD-İran arasında yaşanan gerilime dair "Nükleerde bir çözüm çıkarsa diğer sorunlar rahat çözülür. Sorunun müzakere ile çözülme ihtimali var" dedi.

Bakan Hakan Fidan katıldığı bir televizyon programında İranlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmeye ilişkin de "Arakçi ile konuştum. Çıkacak yeni bir savaşı bölgenin kaldıracak hali yok. Şu anda ani bir savaş tehdidi yok gibi duruyor." dedi.

ABD-İRAN YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELİ

Fidan ABD ve İran'ın yüz yüze görüşmesi gerektiğini vurgulayarak "İran her an hazır olmak istiyor. İran daha önce saldırıya uğramış bir ülke. İranlılara her zaman ABD ile yüz yüze görüşün diyorum" ifadelerini kullandı.

NÜKLEER KONUSU ÇÖZÜLÜRSE DİĞER SORUNLAR KOLAY ÇÖZÜLÜR

Bakan Fidan'ın açıklamaları şu şekilde:

İran meselesi gündemimizi çok meşgul ediyor. Cumhurbaşkanımız da büyük hassasiyet içerisindeler. Sayın Abbas Arakçi ile telefon görüşmemizde müzakereler hakkında bize bilgi verdi. Bu konu neticelenmesi ve hemen çözülmesi zor bir durum ama taraflar bu konuda irade ortaya kurdular. Bizim de yaratıcı çözümler bulmamız gerekiyor. Taraflar da yaratıcı olmaya çalışıyor, bunun da etkisini görüyoruz. Şu anda en azından ani bir savaş tehdidi yok gibi görünüyor. 30 Ocak'ta İstanbul'da yaptığımız görüşmelerin ardından müzakere kararı alınması ve nükleer meselenin masaya yatırılması önemli bir durum. Nükleer konusu en önemli konu. İran Uranyum Zenginleştirmesi ve daha önceden zenginleştirilmiş olan yüzde 60 oranındaki Uranyum ne olacak? sorularını konuşmak istiyor. Nükleer konuda iki tarafı da memnun eden bir sonuç çıkarsa bizde diğer sorunların daha kolay çözülebileceği bir kanaat var.

Aslında her ikisi. Bu bir sürpriz değil, strateji konusu. Amerika bombardıman uçakları ve filo göndererek bölgede bir baskı oluşturmak istiyor. Bu işin doğasında var. İran'ın daha önce konuşurken saldırıya uğradığı bir tecrübesi var. Bize düşen görev bölgenin daha fazla felakete sürüklenmesini engellemek.

Burada esas itibariyle daha önceden karar alınmış hususlar vardı. Umman önceden karar alınmış bir yerdi, yoksa bizim teklifimiz biraz daha farklıydı. Ama onların da kararlarına saygı duymamız gerekiyor. İran da bunları düşünecek durumda değil açıkçası. Biz Filistin meselesinde de şunu gördük, aynı türden dayanışmayı İran meselesinde de ortaya koyalım dedik.

ABD İRAN'A SALDIRIRSA FELAKET OLUR

İran büyük bir saldırıya uğraması durumunda belli bir karşılık verecek. Bu durumda başlarsa nerede duracağı belli olmaz, felaket olur ve bölgede Amerika üslerine saldırı ihtimali savaşın yaygınlaşması problemini beraberinde getirir. Her savaş beraberinde çok büyük dramları ve istikrarsızlıkları getirir. Bunu Irak'ta gördük, Afganistan'da gördük.

REJİM DEĞİŞECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

İran toplumunda belirli sıkıntılara yönelik protestolarda hayatını kaybedenler hakkında ciddi spekülasyonlar var. 3 bin küsür bir rakam var resmi kaynaklarda. Günün sonunda iki rakam da çok büyük. Rejimi değiştirme ile alakalı durumda İran'da hava saldırısı veya başka bir şeyle rejim değişmez, ama rejim zayıflayabilir. Ben böyle bir şeyin olabileceğini düşünmüyorum.

Bizim iki tür konuşmamız oluyor. Bunlar kayıtlara geçen ve şahsi görüşmelerde dostane iletişimlerimiz oluyor. Bu türden küresel sıkıntılara girmediği sürece, küresel bir şikayet de olmuyor. İran kendi içinde orijinal bir sistem.

Bölgede dengeyi değiştirecek şeyleri görmek istemiyoruz. İkincisi nükleer silah yarışı içine girilir ve bu bölge için iyi olmaz.

SURİYE'DE TABLO NASIL?

Esas itibarıyla, Suriye'nin birliği, bütünlüğü ve istikrarı adına; bunun kan dökülmeden, diyalog yoluyla ilerlemesi bizim için önemli bir husus. Biraz daha gidilmesi gereken mesafe var ama şimdilik durum bu. Ben büyük ölçüde, YPG'nin işgal ettiği topraklardan çekilmesini ve şu anda Kürt nüfusun yaşadığı bölgelerde esas itibarıyla pozisyon almasını, önceki haritaya göre çok daha sağlıklı bir durum olarak görüyorum. Şu anki tablo iyi bir durumda, yani önceye kıyasla daha iyi. Ama bu durumdan daha da iyi bir noktaya gidilebilir. Sorun alanından ziyade atılması gereken adımlar var. Biliyorsunuz, ulaşılan mutabakat gereği tamamlanması gereken adımlar söz konusu. Bu adımlar her gün, bir şekilde tek tek atılarak belli bir noktaya gidilmeye çalışılıyor. Burada iki tarafta da belli bir güvensizlik var ama bu adımlar atılıp hayata geçtikçe güvenin artacağını düşünüyorum.

YPG'YE UYARI: KAYIPLAR ARTMADAN UYANIN

Diğer taraftan YPG'nin de kendi içinde tarihî bir dönüşüm yaşaması gerekiyor. Bu tartışmalar şu anda zaten orada yapılıyor. YPG içinde bu tartışmaların olması önemli. Daha gerçekçi, daha Suriyeli; Türkiye'nin ya da Irak'ın güvenliğini tehdit etmeyen, PKK'nın dört ülkedeki Kürt varlığına yönelik eski emellerinin bir parçası olmayan bir yapıya dönüşmeleri gerekiyor. Böyle olursa kimseyi tehdit etmeden, kendi ülkelerindeki Kürtlerin duruşuna ilişkin meşru bir mücadele zemini oluşur.

Burada siyasal mücadele esastır. Biz zaten Kürtlerin haklarını baştan beri destekliyoruz. Ahmet Şara'ya da hep bu yönde tavsiyelerde bulunduk. Onun çıkardığı bazı düzenlemeler, başkanlık kararnameleri var. Ama dediğim gibi, bu süreci büyük bir dikkatle takip etmeye devam edeceğiz (YPG/PKK'ya) Bu realiteyle yüzleşmelerini sağlamak artık sadece bir zaman meselesi, an meselesi. Bunu hep söyledik: Daha büyük kayıplar yaşanmadan uyanın.

Mobil uygulamalarımızı indirin