A Haber Suriye'de YPG'den temizlenen Ayn İsa'da! İşte çatışma izleri ve terörün kirli yüzü

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
ahaber.com.tr - Özel Haber | Büşra Arga
A Haber Suriye'de YPG'den temizlenen Ayn İsa'da! İşte çatışma izleri ve terörün kirli yüzü

A Haber ekibi, Suriye’nin kuzeyinde YPG/PKK’dan temizlenen Ayn İsa’da terör örgütünün sivil yerleşimlerin altına inşa ettiği kilometrelerce uzunluktaki tünel ağını görüntüledi. Sözde hastanelerden hapishanelere, klimalı odalardan internet ve elektrik altyapısına kadar donatılan yer altı şehirleri, örgütün infaz, ikmal ve saklanma planını tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. A Haber Muhabiri Mehmet Geçgel ve kameraman Mehmet Ali Bağ, Ayn İsa’da terörden temizlenen ve karargaha çevrilen bir okulu görüntüleyerek, okul içinde ve çevresinde oluşturulan siper ve mevzilerle sınıfların nasıl askeri noktalara dönüştürüldüğünü yerinde anlattı.

A Haber ekibi, Suriye'nin kuzeyinde yer alan Ayn İsa bölgesinde terör örgütü YPG/PKK'nın sivil yerleşim yerlerinin altına inşa ettiği devasa tünel ağını yerinde görüntüledi. Kilometrelerce uzanan, içinde sözde hastanelerden hapishanelere, fiber internet hatlarından klimalı odalara kadar her türlü imkanın bulunduğu bu tüneller, terör örgütünün kirli yapılanmasını bir kez daha gözler önüne serdi.

(foto: ahaber.com.tr)(foto: ahaber.com.tr)

AYN İSA'DA YER ALTI ÖRÜMCEK AĞI

Haber nöbetini Suriye'de sürdüren A Haber muhabiri Mehmet Geçgel, bölgedeki durumu yerinden aktararak, "Teröristler Ayn İsa'yı yerin altından adeta tünellerle birçok noktaya bağladılar ve kilometrelerce uzanan tüneller inşa ettiler. Bu tüneller hem teröristlerin sözde karargâhlarına hem de sağlık tesislerine açılıyor," ifadelerini kullandı.

Geçgel, terör örgütünün bu tünelleri sadece lojistik için değil, aynı zamanda stratejik birer sığınak olarak kullandığını belirtti.

(foto: ahaber.com.tr)(foto: ahaber.com.tr)

SİVİLLERE KAPALI SÖZDE ASKERİ HASTANELER

Terör örgütünün Ayn İsa'daki bir binayı tamamen askeri amaçlarla kullandığını belirten Mehmet Geçgel, "Burası teröristlerin askeri sağlık merkezi olarak kullandığı bir nokta ve sivillerin kullanımına tamamen kapalıydı. Çatışmalarda yaralanan teröristler tüneller vasıtasıyla buraya getiriliyordu," sözleriyle örgütün sivil halkı nasıl dışladığını anlattı. Ayrıca tünel girişlerinde patlayıcı tuzaklanmış motosikletlerin bulunması, örgütün bölgeyi nasıl bir mayın tarlasına çevirdiğini kanıtladı.

(foto: ahaber.com.tr)(foto: ahaber.com.tr)

HAVA SALDIRILARINA KARŞI SAC LEVHALI ÖNLEM

Örgütün hava operasyonlarından korunmak için geliştirdiği yöntemler dikkat çekti. Bölgedeki yolların üzerinin tamamen kapatıldığını vurgulayan Geçgel, "Hava saldırılarından korunmak için çarşı merkezini tamamen demir saclarla kapatmış durumdalar. Yolların tamamı teröristler tarafından bu şekilde kapatılmış," diyerek teröristlerin korkusunu dile getirdi.

(foto: ahaber.com.tr)(foto: ahaber.com.tr)

TERÖR TÜNELİNDE LÜKS VE KONFOR: KLİMA, FAYANS VE İNTERNET

Tünellerin içindeki donanım, izleyenleri hayrete düşürdü. Duvarların alçı ve betonla kaplandığını, odaların klimalarla soğutulduğunu belirten Geçgel, "Tünel içerisinde yapılan odaları görüyorsunuz; kapılı, klimalı ve konforlu. Hatta tünelin başlangıç kısmında fayanslarla kaplı bir mutfak bile yapmışlar," ifadelerini kullandı. Lojistik imkanların sadece barınmayla sınırlı olmadığını, tünel içerisindeki tesisatları göstererek anlatan Geçgel, "Burada hem elektrik kabloları hem de ethernet ve televizyon kabloları var. Yer altına adeta bir şehir inşa etmişler," sözleriyle teknik altyapının boyutuna dikkat çekti.

(foto: ahaber.com.tr)(foto: ahaber.com.tr)

YER ALTINDA HAPİSHANE VE EĞİTİM MERKEZLERİ

Tünel ağının sadece bir geçiş güzergahı olmadığını, içeride bir infaz ve eğitim sistemi kurulduğunu belirten Geçgel, "Burası tünel içerisinde bir hapishane, üzerine de yazmışlar. Ayrıca sözde eğitim alanları ve asayiş birimleri için bölümler oluşturulmuş," dedi. Tünellerin Ayn İsa'dan Haseke ve Sırrin hattına kadar uzandığını ifade eden Geçgel, "Yukarıda insanlar sıvasız evlerde, yoksulluk içinde otururken teröristler Suriyelilerin kaynaklarını çalıp petrolden elde ettikleri paraları yerin altına, bu lüks tünellere gömüyorlardı," diyerek terör örgütünün halkın kaynaklarını nasıl sömürdüğünü vurguladı.

EĞİTİM YUVASINI "KARARGAH" YAPTILAR

A Haber Muhabiri Mehmet Geçgel ve kameraman Mehmet Ali Bağ'ın Suriye'nin Ayn İsa bölgesinden terörden temizlenen ve karargaha çevrilen bir okulu görüntüledi. Okul içinde ve çevresinde siper ve mevzilerin yer aldığı alanda sınıfların nasıl askeri noktalara çevrildiğine ilişkin konuşarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu:

"A Haber ekibi olarak Suriye'de haber nöbetimizi sürdürüyoruz. Ayn İsa'dayız. Bu bölgede teröristler birçok noktaya tüneller kazmış durumda. Şehrin altı tünellerle Aynel Arab bölgesine ve diğer bölgelere bağlanıyor. Aynel Arab'dan Sarrin hattına açılan tünellerin de olduğu biliniyor.

Şimdi Ayn İsa'da özellikle bir okul göstereceğiz. Daha önceki yayınlarımızda da bu bölgede çocukların eğitim alabileceği bir okul olmadığını söylemiştik. Çünkü okul binalarının tamamı YPG'li teröristler tarafından karargaha dönüştürülmüş durumda. İşte bunlardan birini görüyorsunuz; üzerinde mevziler, çevresinde kum torbaları bulunuyor. Bir zamanlar çocukların eğitim aldığı bu bina daha sonra terör yuvasına dönüştürülmüş.

(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)

OKUL İÇİNDE SİPER VE MEVZİLER

Teröristler çocukların okula gitmesini istemiyordu. 9-10 yaşındaki çocukları kaçırıp zorla silahlandırmaya çalışıyorlardı. Burası bir okuldu ama artık askeri nokta olarak kullanılmış. Okulun bahçesi, binası, sınıfları… Okuldan eser kalmamış.

İşte okulun binası. Teröristlerin yaptığı siperler ve mevziler görülüyor. Sınıflarda yazı tahtalarının izleri var ama kendileri yok. Bir zamanlar çocuklar için kullanılan bu alanlar artık askeri amaçlarla kullanılmış.

(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)

OLASI OPERASYONDA "OKUL VURULDU" TUZAĞI

Okulun çatısına çıkıyoruz. Teröristlerin saldırı gerçekleştirdiği noktalar burada. Bu binaları karargaha dönüştürmelerinin nedeni, olası bir operasyon sonrası "okul vuruldu" propagandası yapabilmekti. Okullar, camiler ve hastaneler bu amaçla kullanılmış.

Burada kablolar ve mühimmatlar görülüyor. Nöbet tuttukları alanlar siperlerle çevrilmiş, altı tünellerle oyulmuş. Bu yapıların vurulması durumunda propaganda yapılması hedeflenmişti.

(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)

"SINIFLAR ASKERİ NOKTALARA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ"

Sınıflar tamamen askeri noktalara dönüştürülmüş. Sıralar ve tahtalar yok. Camiler de benzer şekilde tünellerle birbirine bağlanmış. Komutan odaları oluşturulmuş.

(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)

OKUL BİNASINDA HAPİSHANE

Bir okulun nasıl terör yuvasına dönüştürüldüğünü görüyorsunuz. Çocuklar zorla silahlandırılmaya çalışılmış, terör müfredatları dayatılmış. Okul binası içinde hapishane oluşturulmuş, mühimmatlar burada tutulmuş. Hücreler numaralandırılmış.

(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)(fotoğraf: ahaber.com.tr - ekran görüntüsü)

"SURİYE ORDUSU KONTROLÜ SAĞLAMAYA DEVAM EDİYOR"

Bu okul binası askeri noktaya çevrilmiş. Ayn İsa'da benzer birçok karargah bulunuyor. Suriye ordusu bölgede kontrolü sağlamaya devam ediyor. Tüneller Ayn İsa'nın birçok noktasına açılıyor. YPG'li teröristlerin kullandığı bu yapıları ekranlara taşımaya devam ediyoruz diyelim, sözü merkeze bırakalım."

Mobil uygulamalarımızı indirin