Bakan Çavuşoğlu'ndan Macron'a sert tepki: Rusya ile ilişkimiz Fransa Cumhurbaşkanının ayıracağı kadar zayıf değil!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında Frsansa Cumhurbaşkanı Macron'un "Türkiye ile Rusya'yı ayırdık" açıklamasına sert tepki gösteren Çavuşoğlu, "Bir çok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak, populizmi tercih ediyor. Macron Ankara'daki zirveye katılmak istediğini Cumhurbaşkanımıza söyledi. Rusya kabul etti, İran ise öncelikli 3'lü toplantı yapılmasını istedi. Doğruları söyleyelim ki herkes bilsin. Bizim Rusya ile ilişkimiz Fransa Cumhurbaşkanının ayıracağı kadar zayıf değil" dedi. Öte yandan Stoltenberg, "Zeytin Dalı Harekatı'nda Türkiye'nin şeffaflıkla hareket etmesini memnuniyetle karşılıyorum. Hiçbir müttefik Türkiye kadar terörden çekmemiştir. NATO'nun buradaki varlığı, Türkiye'yi desteklemek içindir." ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Görüşmenin ardından Bakan Çavuşoğlu ve Stoltenberg ortak basın açıklaması yaptı.
"NATO'DA TÜRKİYE'NİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAMALIDIR"
Görüşmeye ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, "NATO tehditlere karşı müttefiklerini korumak için kurulmuştur. Tehdit nereden gelirse gelsin bu tehdidi bertaraf etmek için ve müttefikleri korumak için birlikte çalışmamız lazım. Sadece belli ülkelerin, belli müttefiklerin tehditlerini dikkate almak olmaz. O zaman ittifakın ne anlamı var. Biz tüm terör örgütleriyle mücadele ediyoruz ve terörle mücadelede çifte standart ve ayrımcılığa karşıyız. Adı ne olursa olsun, ideolojisi ne olursa olsun terör örgütlerinin hepsine karşı kolektif bir anlayışla mücadele etmemiz gerekiyor. Genel Sekreterin de bu anlayış içinde olduğunu biliyoruz. Diğer müttefiklerin de bu çizgiye gelmelerini arzu ediyoruz ve zirvenin de önemli konulardan bir tanesi terörle mücadele olacak. PKK, YPG, DEAŞ, FETÖ, DEAŞ, El-Nusra, adı ne olursa olsun tüm terör örgütleriyle Türkiye olarak mücadele etmeye devam edeceğiz. NATO'nun önemli bir üyesiyiz. NATO'ya katkılarımız bugüne kadar herkesten daha fazla olmuştur. Bundan sonraki süreçte de NATO'nun yurt dışındaki misyonlarını da destekleyeceğiz ve NATO'nun tüm faaliyetlerine elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. NATO'nun birliği, beraberliği, güçlü olması önemlidir. NATO'da aynı şekilde Türkiye'nin beklentilerini karşılamalıdır. Hava savunma sistemi konusundaki beklentilerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Tüm bu konuları bugün kendi aramızda görüştük. Gün boyunca Türkiye-NATO ilişkilerini ve bölgesel konuları değerlendireceğiz. Görüşmemizde Suriye'deki durum, Irak, Libya gibi bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduk. NATO'nun özellikle teröre karşı bugün terörden çeken ülkelerin kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik eğitim faaliyetlerini destekliyoruz. Bölgesel konularda görüş alışverişi fırsatı bulduğumuz için mutluyuz" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN "TÜRKİYE İLE RUSYA'YI AYIRDIK" AÇIKLAMASINA YANIT
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Biz bu operasyon ile Türkler ve Rusları ayırmayı başardık" ve "Eğer Doğu Guta'daki kimyasal saldırı ve çatışmalardaki yoğunluk artmasaydı, ben Türkiye'ye giderek Erdoğan, Putin ve Ruhani ile bir araya gelmeyi planlıyordum" sözlerine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak, popülizmi tercih ediyorlar. Fransa Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalar da farklı ülkeler tarafından da yalanlandı. Bir Cumhurbaşkanına yakışır bir şekilde açıklama bekliyoruz. Macron, Ankara'da üçlü zirve yapılmadan önce Ankara'ya gelmek istediğini ve bu zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız da Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yi aradı ve Rusya 'herhangi bir mahsuru yok gelebilir' dedi, İran ise 'Üçlü toplantımızı yapalım. Daha sonra 3+1 Fransa ile de bir toplantı yaparız' dedi. Bu gelişmeler, Suriye'de kimyasal silahların kullanılmasından önceydi. Üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi. Olayı başka bir yere çekmesin. Doğruları söyleyelim ki herkes bilsin. Bunları açıklamak durumunda kalmamalıydık ama bir Cumhurbaşkanı gerçeği söylemeyince biz söylemek durumundayız" ifadelerini kullandı.
"REJİMİN KİMYASAL SİLAH KULLANMASINA BAŞINDAN BERİ KARŞIYDIK"
Başından beri kimyasal silah ve nükleer silah kullanımına karşı olunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Rejimin kimyasal silah kullanmasına başından beri karşıydık ve en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ettik. Her defasında bu bölgeden delillerin toplanması ve bu delillerin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne ulaşması konusunda da her türlü desteği verdik. Sahada yine iş birliklerimiz oldu. Bu saldırı olduğu için biz Rusya veya İran ile farklı düşünmedik. Daha önce kimyasal silah kullanıldığı içinde karşıydık. Bizim İran ve Rusya ile Astana ve Soçi ile başlayan bir iş birliğimiz oldu. Bu iş birliğinin tek amacı ateşkesi tesis etmek ve bu şekilde kimyasal silah kullanılmasını önlemek, çatışmasızlık bölgelerini oluşturmak, güven arttırıcı adımların atılmasını sağlamak ve siyasi sürece bu şekilde katkı sağlamak. Bu süreçten de önemli kazanımlar elde ettik. Bu tür açıklamalar doğru açıklamalar değil" dedi.

"NATO'NUN BURADAKİ VARLIĞI, TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEMEK İÇİNDİR"

Konuşmasında Türkiye'nin çok değerli ve önemli bir NATO müttefiki olduğu vurgulayan Stoltenberg, "Başka hiçbir müttefik Türkiye kadar terör saldırılarından çekmemiştir. NATO'nun buradaki varlığı, Türkiye'yi desteklemek ve yardım etmek içindir." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun farklı askeri yeteneklerle Türkiye'de mevcudiyetinin bulunduğunu belirterek "Burada daha fazla deniz ve hava mevcudiyetimiz var, daha fazla tatbikat yapıyoruz. Erken uyarı ve gözlem uçaklarımız, hava savunma sistemlerimiz var. Suriye sınırında İspanyol ve İtalyan bataryaları bulunuyor."

Konya'da konuşlu erken uyarı ve gözlem uçakları AWACS'ların DEAŞ ile mücadele koalisyonuna destek verdiğini vurgulayan Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'nin askeri altyapısına da finansal destek sağladığını kaydetti.

Stoltenberg, Türkiye'ye sadece DEAŞ ile mücadelede değil, tüm terörle mücadele çalışmalarında ve Afganistan'da verdiği destek için de teşekkür etti.

"NATO, SURİYE REJİMİ TARAFINDAN KİMYASAL KULLANILMASINI GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE KINIYOR"

Çavuşoğlu ile görüşmesinde Suriye'nin Duma ilçesine yapılan kimyasal silah saldırısını da ele aldıklarını söyleyen Stoltenberg, "NATO, müttefikleri ABD, Fransa ve İngiltere tarafından bilgilendirildi. Suriye rejiminin kimyasal silah yeteneklerinin azaltılması ve bu tür saldırıların önlenmesi amaçlanıyor. Burada NATO, uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olan kimyasal silahların Suriye rejimi tarafından sürekli olarak kullanılmasını güçlü bir şekilde kınıyor." ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri, kimyasal silah kullanımında payı olanların hesap vermesi ve bunların kullanılmasının engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Stoltenberg, NATO'nun, Birleşmiş Milletlerin Suriye'deki çatışmaya barışçıl yollarla çözüm bulma çalışmalarına destek verdiğini kaydetti.

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik operasyonuna tüm NATO müttefiklerinin destek verdiğini vurgulayan Stoltenberg, Türkiye'ye de müttefiklerin ortak konsensüsüne verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

"TÜRKİYE KİLİT ROL OUNUYOR"
Ankara'ya sıklıkla yaptığı ziyaretlerin, Türkiye'nin NATO'da oynadığı rolün göstergesi olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Türkiye'nin ittifakta kilit rol oynadığını söyledi.

Türkiye'nin, NATO harekatlarına ve DEAŞ ile mücadeleye büyük katkı verdiğini belirten Stoltenberg, NATO'nun Konya'da konuşlu erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) DEAŞ ile mücadele uluslararası koalisyonuna destek verdiğini, ayrıca Türkiye'nin Afganistan ve Kosova'da birçok alanda, Irak'taki eğitim faaliyetlerinde önemli görev üstlendiğini vurguladı.

Stoltenberg, Türkiye'nin 3,5 milyonu aşkın sığınmacıya cömertçe ev sahipliği yaptığını anımsatarak, "Yalnız değilsiniz. NATO sizinle dayanışma içindedir, yanınızdadır." ifadesini kullandı

NATO'nun "birimiz hepimiz, hepimiz birimiz" prensibiyle hareket ettiğine işaret eden Stoltenberg, "Suriye'den gelen tehditlere karşı sınırlarını korumasına yardım etmek için Türkiye'yi, 2013'ten bu yana AWACS'lar, deniz devriyeleri ve tatbikatlar, füze savunma sisteminin konuşlandırılması gibi güvence tedbirleriyle destekliyoruz." diye konuştu.

Stoltenberg, Türkiye'nin talebiyle NATO'nun batarya konuşlandırmasını genişlettiğini kaydederek, "Türkiye NATO için, NATO Türkiye için önemlidir. İttifakın 29 gücünün kuvveti de yan yana durarak birbirini korumalarından gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında Brüksel'de düzenlenecek NATO Zirvesi'nin hazırlık çalışmalarını da değerlendirdiklerini söyleyen Stoltenberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zirvede, Irak'ta NATO'nun bir eğitim misyonu başlatması yönündeki planları ele alacağız. Yerel güçlere, kendi ülkelerini istikrara kavuşturmaları ve DEAŞ gibi uluslararası terör tehditlerinin tekrar ortaya çıkmalarını önlemeleri için destek vereceğiz. Türkiye'nin de bu misyona destek vereceğini ve gelecekte katkıda bulunacağını düşünüyorum."

"KİMYASAL SİLAH KULLANIMINA SESSİZ KALAMAYIZ"

Duma'daki kimyasal saldırının ardından Suriye rejimine karşı ABD, İngiltere ve Fransa'nın düzenlediği operasyonu değerlendiren Stoltenberg, kimyasal silahlarının yüzyıl önce barbarca kullanımının etkilerinin ardından yasaklandığını hatırlattı.

Stoltenberg, "Tüm uluslararası toplumun bu yasağı desteklemesi gerekir. Kimyasal silahlar kullanılırken sessiz kalamayız. Tepki vermek zorundayız, sorumluların hesap vermesini sağlamak zorundayız." dedi.

Bu üç ülkenin Duma'daki saldırıya ilişkin bağımsız soruşturma yapılması taleplerinin Rusya tarafından sürekli engellendiğini vurgulayan Stoltenberg, daha önceki soruşturmalarda saldırıların Esed rejimi tarafından düzenlendiğinin kanıtlandığını hatırlattı.

Bu kez bu soruşturmanın yapılamadığını, NATO müttefiklerinin operasyon dışında başka bir alternatifinin kalmadığını dile getiren Stoltenberg, bu operasyonun caydırıcılık mesajı verdiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri, şunları kaydetti:

"Duma'da kullanılan kimyasal silahlar, Esed rejiminin destekçileri olan Rusya ve İran ile hareket ettiği alanda gerçekleşti. NATO müttefikleriyle paylaşılan istihbaratın yanı sıra açık kaynaklardan, basındaki haberlerden Duma'da kimyasal silahların kullanıldığını biliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de kimyasal silah kullanımıyla tutarlı semptomlar sergileyen siviller olduğunu bildiriyor."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.