Başbakan Yıldırım'dan Kerkük ve bayrak açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım katıldığı televizyon programında referandum sürecine ve gündeme dair soruları yanıtladı.

Başbakan Binali Yıldırım katıldığı CNN TÜRK yayınında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

ANKETLERDE DURUM NE?
Anket sonuçları var ama paylaşmayacağım. Vatandaşlarımıza biraz saygısızlık olarak görüyorum. Gerçek anket, gerçek sonuç vatandaşlarımızın 16 Nisan'da sandığa gidip vereceği oylardır. Anketlere inanırım ancak kendim yaparsam. Allah'a şükür biz rahatız. Problem yok.

KILIÇDAROĞLU'NUN "TEK ADAM" İDDİASI
Bu insan halkın yüzde 50'sinden fazlasının oyuyla başa geliyor. Tek adam padişahlıkta diktatörlükte olur. Orada zaten halkın oyuyla gelmez. Ya soydan gelir ya darbeyle gelir, demokratik sistemleri ortadan kaldırır bir takım güçleri kullanarak. Vesayet odaklarını kullanarak iktidarda olmaya devam eder.

MECLİS'TE İŞİ KABA KUVVETE KADAR GÖTÜRDÜLER
Sayın Kılıçdaroğlu herhalde bu anayasanın görüşmelerinde neler konuşulduğunu takip etmedi. Milletvekillerini ikna etmek için her yolu denediler. İşi kaba kuvvete kadar götürdüler. Kürsü işgalleri oldu. Bütün bunların sonunda milletin seçtiği vekiller bu anayasa değişikliğine olur verdi. Şimdi onaya gidiyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu darbeyle bunu karıştırıyor. Yönetim sistemini değişikliğini ön gören önemli bir değişiklik milli iradenin eliyle yapılıyor.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ SİVİL ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPILIYOR
Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye'de sivil bir anayasa değişikliği yapılıyor. İlk defa değil ama yönetim sisteminin değişikliğini ön gören önemli bir değişiklik parlamentodan milli iradenin eliyle yapılıyor.

Sayın Bahçeli'ye sayın Kılıçdaroğlu'na gittik. Başladık da çalışmaya. Ama çalışmanın bir yerinde CHP koptu. Sonra ben kendisine dedim ki; Sayın Kılıçdaroğlu belli ki biz anayasa değişikliği konusunda farklı düşünüyoruz. Siz parlamenter sistemden yanasınız biz de diyoruz ki parlamenter sistem zaman zaman darbelere zemin hazırlıyor. Ekonomik krizlere sebep oluyor. Güçlü sürekli iktidarı sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyaç var bu da ancak sandıkta temin edilebilir. Bunu cumhurbaşkanlığı sistemi başkanlık sistemi olarak öngörüyoruz. Eğer siz buna rıza göstermiyorsanız siz de teklifinizi getirin. Görüşelim. Yine millete götürelim. ya tek adamlık teranesi tutturmuş gidiyor. Onlar kendi partilerinin tarihini anımsayorlar herhalde.

"ONLAR KENDİ PARTİLERİNİN TARİHİNİ ANIMSAYORLAR"
Sayın Bahçeli'ye sayın Kılıçdaroğlu'na gittik. Başladık da çalışmaya. Ama çalışmanın bir yerinde CHP koptu. Sonra ben kendisine dedim ki; Sayın Kılıçdaroğlu belli ki biz anayasa değişikliği konusunda farklı düşünüyoruz. Siz parlamenter sistemden yanasınız biz de diyoruz ki parlamenter sistem zaman zaman darbelere zemin hazırlıyor. Ekonomik krizlere sebep oluyor. Güçlü sürekli iktidarı sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyaç var bu da ancak sandıkta temin edilebilir. Bunu cumhurbaşkanlığı sistemi başkanlık sistemi olarak öngörüyoruz. Eğer siz buna rıza göstermiyorsanız siz de teklifinizi getirin. Görüşelim. Yine millete götürelim. Ya tek adamlık teranesi tutturmuş gidiyor. Onlar kendi partilerinin tarihini anımsayorlar herhalde.

Bu sistem bırakın tek adam olmayı sınırlama var. 10 yılla sınırlanıyor. Vatandaş istese bile devam edemiyor.

FESİH TARTIŞMASI
Cumhurbaşkanı'nın fesih yetkisi yok. 15 Temmuz başarılı olsaydı meclis feshedilecekti. Darbelerde meclisler feshedilir. Ne var? O da seçimlerin yenilenmesidir. Bir tıknamaya karşı bir tedbirdir. Mevcut anayasanın116. maddesinde cumhurbaşkanı seçime götürebiliyor. Kapatma ayrı bir şey. Diyelim ki seçim oldu, tek başına bir parti iktidara gelmedi hükümet kurma görüşmeleri sonuç vermedi 7 haziran'ı hatırlayalım 5,5 ay sonra tekrar seçim yapıldı. 116'ya değişiklik yapılıyor cumhurbaşkanı seçim kararı alabilir deniyor. Aynı şekilde tbmm de seç.im kararı alabilir. Burada bir ince nokta var; diyelim ki meclis seçime gitme kararı aldı kendi seçimini de yeniliyor cumhurbaşkanı da seçime götürüyor. İki giç birden seçime gidiyor . Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa kendisi gittiği gibi meclis de seçime gitmek zorunda. Alınacak karar her ijki iradeyi de bağlıyor.

"BU SİSTEMİN ADI, GARANTİLİ HÜKÜMET SİSTEMİDİR"
Amerika bugün bunu tartışıyor. Amerika'da seçim yenileme yetkisi yok bunun için 'topal ördek' durumu oluyor. Meclis tıkanıyor, bütçe kabul edilmiyor sistem krize giriyor... Fransa'yı ele alalım; başkanın seçime götürme yetkisi var meclisin yok. Başka ülkelerin olumsuz örneklerini de dikkate alarak kendi yönetim geleneklerimize uygun bir sistem getiriyoruz. Bu sistemin adı garantili hükümet sistemidir.

Millet düşünmeyecek kim hükümet olacak kim başbakan olacak. Zaman kaybı yok. Güven var, istikrar var. Niye tek adam değil? Bir kere seçimle geldi. Yüzde 50 oyla geldi. Buna tek adam demek vatandaşın iradesini yok saymaktır.

BAKANLIK SAYISI KONUSUNDAKİ ELEŞTİRİLER
Başbakan Yıldırım, 'bakanlık sayısı' konusunda yapılan eleştirilere ilişkin, "Bugüne kadar 100 tane başkan yardımcısı, devlet bakanı yahut bakanlıkla Türkiye'nin yönetildiğini gördünüz mü? Böyle bir yanlışa düşerseniz millet de sizi cezalandırır. (Bakanlık sayısı) İhtiyaçlar var. Türkiye'nin ihtiyaçları değişiyor. Öyle bir alan oluşuyor ki siber bu alanlar yeni alanlar. Buralara yeni bakanlıklar kurmak. Sanal gerçeklik, buralarda bakanlığa ihtiyacımız var. Bazı bakanlıkların adını, sayısını değiştirmeniz lazım. Bunlar için bir daha kanun çıkaracaksınız, zaman kaybedeceksiniz. Güç, milli irade ile oluşur" dedi.

"Bakan sayısı azalacak" diyen Yıldırım, "Açıkçası verilen yetkiyi kötüye kullanırsanız, bunu sadece millet denetlemiyor. Millet 5 yılda bir cevabını verecek. Meclis denetleyecek. Şimdiki Cumhurbaşkanını Meclis fiilen denetlemiyor. Fiilen Cumhurbaşkanı suçlanamıyor, şimdi getirdiğimiz değişiklikle cumhurbaşkanı hem cezalandırılıyor hem aklınıza gelen herhangi bir suçtan dolayı suçlanabiliyor. (Cumhurbaşkanı yardımcı sayısı ve yetkileri) Bakanlar da atanıyor, o da bir şey yapabilir cumhurbaşkanı yokken. Bunlar söyleniyor ama bunların gerçeklik yanı yok. Cumhurbaşkanının başına bir iş geldi, Allah göstermesin, yardımcısı 45 gün içinde seçime götürüyor, yapacağı hiçbir şey yok. Götürmeme şansı yok. 3-5 günlüğüne bir yardımcı bir yere gitti diye memlekette ne olacak yani? Ülkeyi tutup da sınırdan dışarı mı kaçıracak? Böyle bir şey olur mu? Bunlar, deli saçması şeyler. Doğru dürüst elle tutulur bir şey bulamayınca, buralardan bir şey olur mu? Bütün yönetimlerde, vekil asılın bütün yetkilerine sahiptir. Bunlar anayasada yazılıyor" şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NUN "KIDEM TAZMİNATI KALKACAK" SÖZÜ
Bugün de tutmuş 'Kıdem Tazminatı kalkacak.' Yok be kardeşim, anayasada böyle bir hüküm yok, böyle bir şey yok. Yalanın mevzuatı yok ki istediğini söyle, dilin kemiği mi var Ama insanlar günün sonunda söylediklerini ölçecek, biçecek size bir not verecek.
AB İLE İLİŞKİLER
"Avrupa ile ilişkileri gerçekçi bir şekilde ele almamız lazım." diyen Yıldırım, "Son iki ayda yaşananlar ortada. Terör örgütlerine gösterilen müsama bize gösterilmedi."ifadelerini kullandı. Başbakan sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa değerlerini rafa kaldırdı. Ne demokrasi, ne insan hakları. Hepsini bir kenara bıraktı. Ama diğer yandan bakıyorsun Farnkfurt'ta bölücü başının fotoğrafları, PKK paçavraları... Ama konu Türkiye'nin resmi makamları olduğu zaman birden bire güvenlik konusu ön plana çıkıyor. İsviçre'de silah dayamış Erdoğan'ı öldürün diyor. Böyle bir şey olur mu ya? Almanya'da orada burada gazeteler Türkçe çıkıyor. Size ne kardeşim. Böyle kepazelik olur mu? Bir yanda da 'bizim iç işlerimize karışmayın' diyorlar. Kardeşim önce siz Türk insanın kararına saygı göstereceksiniz. Kararını etkilemeye çalışmayacaksınız. Türkiye düşmanlarına kucak açmayacaksınız. Biz vatandaşımızın milletimizin dediği işi yaparız. (AB üyeliği konusunda) Referandumdan önce gidilecek değerlendirlecek. Açık seçik konuşulacak. Burası bir Hristiyan klubü mü, Siz Müslüman olan bir ülkeyi almak istiyor musunuz istemiyor musunuz? Bunlar konuşulacak"

"IRAK BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜK"
"Arapların Türkmenlerin itirazına rağmen bu kararı aldılar bu kararın bir anlamı yok. Irak bayrağından başka bayrak çekilmez. Bizim ilişkiler ayrı. İlişkiler terörle mücadele bakımından ayrı. Ama işin diğer tarafı başka. Burada bir alan genişletme kabul edilemez. Biz bu kararı almadan önce gerekli resmi yerlerden uyarılarımızı yaptık. Bu konuda Irak hükümetinin yanındayız. Ve bu alınan kararı doğru bulmuyoruz. Gereksirse başka araçlarla, BM ile diğer kurumlarla diyaloğa gireriz. Irak Başbakanı ile dün konuştuk. 45 dakika görüştük. Bu konuda tamamen görüş birliği içerisindeyiz. Bağdat'ın yanındayız. Oldu bitti kabul etmiyoruz. Kerkük'ün demokgrafik yapısını değiştirecek böyle bir kararı doğru buılmuyoruz. Bunun Irak anayasasına aykırı olduğu aşikardır. İran'ın da bu konuda gerekli aktif katkıyı yapması lazım. Bu konuda komşu ülkelerden biri olarak gerekli duyarlığı göstermesi gerek."

FETÖ ELEBAŞININ İADESİ
"ABD Dışişleri Bakanı 'konu yargıda takip ediyoruz' şeklinde gelir geçer bir cevap verdi. Kalsik laf işte. Henüz istediğimiz düzeyde bir gelişme yok. Ama biz bu işin peşini bırakmayacağız. Hep söylenen şeyler bunlar. Burada bir irade ortaya konulmasını, bu sürecin hızlandırılmasını bekliyoruz. ABD ile ilişkilerimizi zedeleyen bir iki mesele var. Birincisi bu FETÖ meselesidir. İkincisi YPG/PYD ile işbirliği konusudur. ABD bize zarar veren bir örgütle işbnirliğini devam ettirmemelidir. Bunları her seviyede, her görüşmede aktardık. Biz üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra karar onların."
ADİL ÖKSÜZ'ÜN BİR ÜLKENİN DİPLOMATİK TEMSİLCİLİĞİNDE SAKLANDIĞI İDDİALARI
"Tabii her yerde aranıyor. Böyle bulunamayınca da bu ve buna benzer iddialar da sıkça ortaya atılıyor. Ama biz işin peşindeyiz. Nerede olursa olsun aranıp bulunacak. Ölüsü yahut dirisi... Bu yeni bir iddiadır, her türlü iddiayı ciddiye alıyoruz ve üzerinde titiz bir şekilde değerlendirme yapıyoruz."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.