Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz

İş dünyasına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hep beraber gecikmeden süratle adımı atıp, eleman alımlarını başlatarak mart sonuna kadar ciddi bir dönüşümü yakalamalıyız. Yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bizim ne yapıp edip, Mart dönemi içerisinde oranı gümbür gümbür aşağı çekmemiz lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOBB Ekonomi Şurası'nda konuştu. Şura'da önemli grupların patronlarına istihdam çağrısı yapan Erdoğan "Bu seferberlikle işsizliği gümbür gümbür çökerteceğiz" dedi. Erdoğan bu istihdam seferberliğinin Tüm Türkiye'de gerçekleşeceğini belirtti.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:.

Bugüne kadar ekonomiyle ilgili atılan, atılacak olan her adımı sizlerle istişare ettik. Bugün de böyle bir istişare amacıyla biraraya geldik. Bizim değerler sistemimizde istişarenin çok farklı ve müstesna bir yeri vardır. Sizlerin ülkemize, şehirlerimize ve sektörlerimize ilişkin görüşleri bizim için daima kıymetli olmuştur. Bugün de 30 temsilcimizi burada dinleyeceğiz. Kendileriyle bu konuları istişare etme fırsatı bulacağız. Bugün ve bundan sonra yapacağımız işbirliği 2023 hedefleri doğrultusunda yürüyüşümüzü hızlandırmış olacak.

Sizlerden FETÖ ihanet çetesinin temizlenmesi konusunda özellikle bekliyorum. Sadece kendiniz için değil ülkeniz, milletiniz, özellikle de gelecek nesiller için yürütülen mücadeleye destek vermeniz şarttır. Artık şu gerçeği 80 milyon vatandaşımızın tamamının gördüğüne inanıyorum. Türkiye tarihinin en kritik mücadelelerinden birini veriyor. Biz buna yeni istiklal mücadelesi diyoruz. Bugün yaşadıklarımızı ancak Çanakkale ve Kurtuluş Savaşımızla mukayese edebiliriz. Sınırlarımızdan ekonomimize, huzurumuzdan refahımıza kadar her alanda yoğun bir saldırı altındayız. Bir terör koridoru inşa edilmeye çalışılıyor. Bunun için tüm terör örgütleri kullanılıyor ve ülkemizde eyleme yönlendiriliyor. DEAŞ'ın ülkemizde yaptığı ve yapmaya çalıştığı eylemlerinin akıl ve mantıkla izah edilebilecek bir tarafı yoktur.

ONLARIN İRADESİ BURADAKİLERİN İRADESİNİN ÜSTÜNDE DEĞİL

15 Temmuz darbe girişiminin ardından "Çalışma arkadaşlarımızın hepsi hapiste" diye serzenişte bulunanların niyetleri gayet açık. Ülkemize yapılan saldırıların tamamı ekonomiyle yürütülmüştür. Ben buna ekonomik terör diyorum. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili attıkları adımların altında ne yatıyor? Ekonomik terörle bu terörü estirmek suretiyle "acaba biz Türkiye'yi nasıl ürkütürüz?" gayreti içerisindeler. İstedikleri neticeyi aldılar mı, alamadılar. İddiayla söylüyorum, alamayacaklar. Dünyadaki kredi derecelendirme kuruluşlarının iradesi bu topluluğun iradesinin üstünde değildir olamayacaktır. Yeter ki biz dik duralım, sağlam duralım.

GEMİNİN DİBİNİ DELMEYE DÜMENİNİ DEVİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Bu kaderi siz belirleyeceksiniz. Ve şunu da bilin, bu kaderin üstünde bir kader vardır. Biz buna inanırız. Bazı çevrelerin bu koroya katıldıklarını görüyoruz. Sırf kaptanı sevmedikleri için geminin dibini delmeye, dümenini de devirmeye çalışanlara destek veriyorlar. Hamdolsun milletimiz tüm bu oyunları görüyor. Ben rabia diyorum: Tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak var diyorum. Biz bunun etrafında bütünleştik. Biz 80 milyonu sevdik, seviyoruz. Biz yürüyen cesetler değiliz. Biz ruh dünyasında bütünleşmiş, yaradılanı yaradandan ötürü sevmiş bir milletiz.

BENİM MİLLETİM EVET DİYEREK BU YOLCULUĞU ONAYLAYACAKTIR

Biz bayrağımızın üstünde bir bayrak tanımıyoruz. Eş bir bayrak tanımıyoruz. Bizler bayrağımızın karşısına dikilenlerin karşısında olmak için bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne 'evet' demek için bu yola çıktık. Az önce sayın Başbakanın ifade ettiği gibi "Kandil'dekilerle omuz omuza verenlere" karşı bu adım atılmıştır. Ben onun için bu yolculuğu kutlu yolculuk olarak telakki ediyorum, inanıyorum ki benim milletim evet demek suretiyle bu yolculuğu onaylayacaktır.

EVLADINI TOPRAĞA VEREN BU MİLLET İÇİN NE YAPSAK AZDIR

Gövdesini 15 Temmuz'da tanklara siper eden, evlatlarını toprağa veren bu millet için ne yapsak azdır. Ben 15 Temmuz gecesi o bedenini ortaya koyanları İstiklal Marşımızı en iyi hazmetmiş olanlar olarak görüyorum. O gece tankın altında gençlerimiz var mıydı? Vardı. Kadınımız vardı. Paramparça oldular ve vardılar. Yaşlısı vardı. Bu milletin bileği bükülmez Allah'ın izniyle. Burada bu salonda sizlerle birlikte 80 milyon kahramana karşı borcumuzu ödeyebilmemiz için önümüzde bir fırsat var. Bu fırsat az önce sayın Başkanım da ifade etti, istihdamı arttırarak son dönemde yeniden işsizliğin önüne geçmek. Bunu biz sizlerle başaracağız. Hep beraber başaracağız.

BEN HERKES 1 İSTİHDAM DERKEN DAR KAPASİTELERİ KASTETTİM

İçimizde öyle girişimcilerimiz var ki, onlar 1 tane istihdamla olmaması lazım. Bak sayın Konukoğlu ne diyor, "Herkes gücüne göre alması lazım" diyor. Ben "En az 1" derken, dar kapasiteli için 1-2 tane alabilir. Ama yanında yüzlerce çalıştıran girişimci kardeşim herhalde 1-2 tane almaz. Sayın Konukoğlu "en az yüzde 5" diyor. Şu anda Konukoğlu grubunda kaç kişi çalışıyor. 20 bin kabul etmiş olsak. Demek ki, hesap kolay olsun diye söylüyorum. 20 bin olsa bin yapar. Şu anda bu işin öyle bir bereketi var ki. Konukoğlu kapıyı böyle açınca herhalde Kale Grubu da gelecektir. Koç Grubu herhalde burada boş duymayacak. Binlerce, onbinlerce insan çalıştığına göre. Buradan çağrıyı, daveti yaptık. Bizim ne yapıp, yapıp Mart dönemi içerisinde işsizlikte oranı gümbür gümbür gümbür aşağı çekmemiz lazım. O zaman o derecelendirme kuruluşları var ya, ne gerekçeler yazmışlar okudunuz değil mi? Türkiye'de anaysaa oylamasından sana ne! Sen kimsin? Türkiye'de anayasa oylaması yapılacak, yapılmayacak sana ne?

IMF YETKİLİSİNE SÖYLEDİM: SİZ BİZİ YÖNETEMEZSİNİZ

IMF ilgili Davos'ta konuşuyoruz. Benim Davos'a katıldığım son toplantıda. Dedim ki, bizi borçlandırdınız. Biz bu borcu ödeyeceğiz. Ama siz bizi yönetmeyeceksiniz. Eğer bizi yönetmeye kalkarsanız, kusura bakma, o zaman ben buraya niye geldim. Ben bu ülkenin Başbakanıyım. Paranı alıyorsun. O gün bugün işi bitirdik. 15,5 milyar doları sıfırladık. Böyle geldik, böyle gidiyoruz. Şimdi inşallah şu işsizlik sarmalını hep beraber elele vermek suretiyle Türkiye'deki tüm girişimcilerim inşallah bu işi çözeceğiz, halledeceğiz.

BEN BUNU BİR MİLLİ SEFERBERLİK OLARAK GÖRÜYORUM

Temennimiz süratle eleman alımlarını başlatıp Mart ayına kadar Türkiye değişimi, dönüşümü yapmış olsun. Bunu bir milli bir seferberlik ilanı olarak telakki ediyorum. Bu seferberliğin aktörü olarak sizleri görüyorum, şimdiden kutluyorum. İş dünyası ve devlet olarak elele verdiğimizde bu meselenin üstesinden geleceğine inanıyorum. Bu işin zorla, ite kaka olmayacağını, gönülden gelerek yapılması gerektiğine inanıyorum. Aksi takdirde devlet hangi imkanları sağlarsa sağlasın istediğimiz neticeye ulaşamayız.

81 İLİN VALİSİNİN BU İŞİ TAKİP ETMESİ GEREKİYOR

Ülkeye ve millete hizmete bir aşk işidir. Yüreğinde halka hizmet, hakka hizmettir duygusu taşımayanın, kalbi bu aşkla çarpmayanın vay haline. Yunus Emre böylelerini cesede benzetiyor. Ben burada aşk sahibi başkanlarımızı görüyorum. Sizlerin beni de milletimizi de mahçup etmeyeceğinize inayorum. Şu anda burada temsili olarak bazı valilerimiz var. 81 ilin valisinin de bu işin takipçisi olması gerektiğini buradan duyurmak istiyorum.

AVRUPA'DA 6 MİLYON İSTİHDAM AZALDI BİZ DE 6,5 MİLYON ARTTI

2003-2015 yılları arasındaki ortalama büyümemiz yüzde 5,9. 2009 yılındaki küçülmenin sebebi aslında biz değiliz. Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel finans krizi Türkiye'yi teğet geçerken böyle bir hasara yol açmıştır. Avrupa'daki istihdamda 6 milyon azalma oldu. Buna karşılık ülkemizde o tarihten 2016 Ekim ayına kadar 6,5 milyonun üzerine ilave istihdam ortaya çıktı. İş gücümüz 20 milyon 604 binden 27 milyon 267 bine yükseldi. Ülkemizde işsizlik rakamlarının artmasının sebebi istihdamda azalma yaşanıyor olması değildir. Nüfusumuzda genç oranının yüksekliği ve kadınlarımızın iş gücüne katılımın artmasıdır.

BANKALAR YÜZDE 15'LE NAZLANIRKEN SİZ CAN SUYU VERDİNİZ

Son dönemde yaşadığımız gelişmeler turizm ve ihracat sektöründe yaşanan olumsuzlara yol açtığının farkındayım. 2009'daki düzeyli bir sıkıntı beklenmiyorsa açıklanan rakamların istihdam artışında biraz daha düşüşe isabet etmesi muhtemeldir. Bunun için hükümetimiz çok ciddi tedbirler alıyor. Teşvik paketleri açıklanıyor. Turizmcilerin 8 milyon yeni turist hedefiyle düzenledikleri kampanyanın açılışını yaptık. Nefes kredisiyle reel sektöre toplamda 5 milyar liralık düşük maliyetli kredi desteği sağladık. Bankaların yüzde 15'le nazlanarak kredi bahşettikleri ortamda siz yüzde 9,9 kredi imkanı sağlayarak KOBİ'lere yeni bir cansuyu verdiniz. Bu kampanyadan ötürü ben sizleri tebrik ediyorum.

HER İLİN İSTİHDAM ŞAMPİYONLARINI ÖDÜLLENDİRECEĞİZ

2011'e yıllık 1 milyon 400 bin ilave istihdamla rekor bir artışı hep birlikte yakaladık. Madem fevkalade bir durumla şu anda karşı karşıyayız. Öyleyse yeniden kolları sıvama zamanı. Bugün TOBB'un tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatıyoruz. Bu defa 2010-2011 rekorlarını da kıracak bir sonuç elde edeceğiz. Ben buna inanıyorum. Biraz önce Rifat Bey'in de ifade ettiği gibi yıl sonunda her ilin her sektörün istihdam şampiyonlarını da inşallah ödüllendireceğiz.

BELEDİYELERİMİZ DE İSTİHDAM KAMPANYASINA KATKI VERECEK

Valilerimize buradan çağrı yapıyor, aynı zamanda talimatı veriyorum: istihdam seferberliğine mümkün olan en iyi neticeyi almak üzere bütün illerimiz katılacaktır. Aynı zamanda belediyelerimizin de bu istihdamda yer almasının çok çok önemli olduğunu, onların da buna katkıda bulunmasının gereğini de özellikle ifade etmek istiyorum. Koordinasyon ve izlemeyi de hükümetimiz valilerimiz aracılığıyla yapacaklardır.

YÜKSEK FAİZDEN ŞİKAYETÇİYİM! BANKA PATRONLARINI İNSAFA DAVET EDİYORUM

Bu toplantımıza konsey başkanlarımızdan, oda, borsa başkanlarımızdan, sektör temsilcisi başkanlarımızdan, organize sanayi bölgesi başkanlarımızın görüşlerini alarak devam edeceğiz. Sayın Başbakanımız burada, ekonomi ile ilgili bakanlarımız burada. Bazı mahfillerde bu değerlendirmeler de yapılıyor. Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim. Bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz. Bu faiz politikası aslında bir sömürü aracıdır bunu da özellikle söylemek istiyorum. Zira girişimci atacağı adımları neyle atacak? Alacağı düşük faizli krediyle atacak. Kalkıp Merkez Bankası'nın ilan ettiği faiz oranını ikiye katlayarak kredi vermeye yönelirsen, yüzde 15-16-17'yle bu ülkede bir yere varamza. Finans sektörlerinin patronlarını insafa davet ediyorum. Kararlı bir şekilde bu adımı atmaya mecburuz.

Enflasyon neticedir, faiz sebeptir. Faizle enflasyon orantılıdır. Güvendiğimiz, inandığımız birçok mahfil aynı yanlışı yapıyor. Faizin sömürüsü altında çöken birçok firma var.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.