Diyarbakır Valisi: Yüzde 98 temizlendi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Sur ilçesindeki terör örgütüne yönelik operasyonlara ilişkin, "6 mahallemizdeki sıkıntılı bölgenin bugün itibariyle yüzde 98'lik kısmı temizlenmiştir. Bugüne kadar 7 çukur kapatılmıştır, 271 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiştir, 204 barikat kaldırılmıştır" dedi.

Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 28 Kasım 2015'ten bu yana devam ediyor.
Vali Aksoy, Valilikte düzenlenen basın toplantısında, sokağa çıkma yasağı kararını sivillerin zarar görmemesi için aldıklarını belirterek, güvenlik güçlerinin sivil hassasiyetini ön planda tuttuğunu söyledi. Aksoy, hassasiyetle üstün gayret gösteren güvenlik güçlerine teşekkür etti.
Bölgede teröristlere "teslim ol", sivillere "tahliye" çağrısı yapıldığını anımsatan Aksoy, her gün anonslar yapılarak sivil vatandaşların güvenli bölgeye taşınmasıyla ilgili birçok çalışma gerçekleştirildiğini, yapılan operasyonlar sırasında birçok vatandaşın güvenlik birimleri tarafından bölgeden çıkartıldığını belirtti.
Asker ve polislerin yaşlı insanları ve çocukları sırtına aldığını ve dışarı taşıdığını anlatan Aksoy, özellikle sivil vatandaşların zarar görmemesi adına büyük bir hassasiyet içerisinde bu çalışmaların yapıldığını bildirdi.
Özellikle içeride sivil vatandaşların olduğu konusunda sivil toplum örgütleri tarafından bazı taleplerde bulunulduğunu aktaran Aksoy, "Biz de sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına her türlü tedbiri alacağımızı ve her türlü kolaylığı göstereceğimizi ifade ettik. Bu amaçla zaman zaman operasyonlarımıza ara verdik. Bölgeden çıkmak isteyenlere her türlü kolaylığı tanıdık" diye konuştu.
Aksoy, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar içeriden çok sayıda sivil vatandaşımız dışarıya çıktı. Yine çıkması düşünülen ve 6 sivil olduğu iddia edilen vatandaşımız yine güvenli bir şekilde bölge dışına 19 Şubat'ta çıkartıldı. Yine biz açıklamalarımızda şunu da ifade ettik; içeriden çıkmak isteyen teröristler de varsa onların can güvenliği de devletin garantisi altındadır. Onlar da çıksınlar, biz onları adalete teslim ederiz. 3 terörist 22 Şubat'ta teslim oldu, bunları adalete teslim ettik. Özellikle içeriden çıkan insanlara farklı davranıldığı şeklinde birtakım sosyal medyada haberler yer almaktadır. Bunun örnekleri önümüzdedir ve çıkan herkese Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir, hukuk devletinin şartları çerçevesinde hareket edilmiştir. Bundan sonra da çıkacak olan herhangi sivil vatandaşımız varsa her türlü kolaylık sağlanacaktır, teröristler de çıkacaksa bunlar da yargıya teslim edilecektir."
Sivillerin çıkmalarına izin verilmiyorsa ve çıkmaları önleniyorsa bunun sorumluluğunun söz konusu engellemeleri yapanlara ait olduğunu vurgulayan Aksoy, hiç kimsenin burnu kanamadan kentte huzur ve güvenliğinin yeniden tesis edilmesini amaçladıklarını dile getirdi.
Operasyonda sona gelindiğine dikkati çeken Aksoy, "6 mahallemizdeki sıkıntılı bölgenin bugün itibariyle yüzde 98'lik kısmı temizlenmiştir. Yüzde 2'lik bir kısmı kalmıştır. Bununla ilgili çalışmaları da güvenlik birimlerimiz yürütmektedir. Bugüne kadar 7 çukur kapatılmıştır, 271 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiştir, 204 barikat kaldırılmıştır" dedi.
İZİNSİZ YÜRÜYÜŞ
Diyarbakır'da vatandaşlara izinsiz gösteri ve yürüyüş çağrıları yapıldığını belirterek, vatandaşların bu çağrılara karşı sağduyulu olmasını isteyen Aksoy, şöyle konuştu:
"Diyarbakır'da toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili her türlü toleransı göstermeye büyük gayret gösteriyoruz. Basın açıklamalarına müdahale etmiyoruz. Ancak yürüyüşlerin nasıl yapılacağı Toplantı ve Yürüyüş Kanunu'nda açıkça belirtilmiştir. İzin alınması gerekir ve yürüyüş yapılacak güzergah da bellidir. Dolayısıyla kanunsuz eylemlere hiçbir Diyarbakırlının katılmamasını temenni ediyorum. O anlamda da herkesi sağduyuya davet ediyorum. Bu yönüyle baktığımızda da Diyarbakır'ın huzur ve güven ortamını bozmama adına herkesin sağduyulu hareket etmesi büyük önem taşımaktadır."
TERÖR MAĞDURLARINA YÖNELİK YARDIMLAR
Aksoy, terör saldırılarının yaşandığı 6 mahallede yaşayan 24 bin insanın büyük bir kısmının evlerini terk etmek zorunda kaldığını, göç eden ailelere devlet desteğinin verildiğini kaydetti.
Yaklaşık 4 bin 500 ailenin Sur'un diğer bölgelerine veya Diyarbakır merkezdeki diğer ilçelere taşındığını bildiren Aksoy, bir kısmının ev kiraladığını bir kısmının akrabalarının yanına gittiğini bir kısmının da gidecek yeri olmadığı aktardı.
"Biz de devlet olarak hiç kimseyi açıkta soğukta bırakmayız' dedik ve birçok aileyi otellerde misafir etmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 801 aile misafir ettik. Şu an itibariyle otellerde 104 aile ve 406 kişi yaşamaya devam ediyor" diyen Aksoy, taşınan ailelere ocak ve şubat ayında biner lira yardım yaptıklarını anlattı.
Bugüne kadar terör mağduru 5 bin aileye, Başbakanlık Acil Destek Fonu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının destekleriyle 10 milyon 769 bin lira yardım yapıldığına dikkati çeken Aksoy, mağduriyetlerin en aza indirilmesi ve ailelerin bu sıkıntılı süreci biraz daha hafif atlatabilmelerini sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Terör mağdurlarına nakdi yardımının yanı sıra çeşitli desteklerin de verildiğini bildiren Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çatışmalarının yoğun olduğu bölgede değil ama diğer bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız var. Bunların da beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere Sur Kaymakamlığımızca 2 bin 100 koli gıda yardımı ve 11 bini aşan ekmek dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Orada yaşayan insanlarımızın herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmamaları adına bu çalışmalar yapıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce 4 bin koli gıda yardımı gelmiştir ve dağıtılmıştır. Kızılay Başkanlığınca 750 paket gıda yardımı ve 750 battaniye, Diyanet İşleri Başkanlığınca 8 bin koli gıda ve 8 bin battaniye yine bu insanlarımıza dağıtılmıştır."
Esnafa da destek verildiğini belirten Aksoy, "Sur ticari yaşamımızın en yoğun olduğu alanlardan birisi ve burada basit usulde vergi mükellefi olan bin 160 esnafımıza da 3 milyon 322 bin liralık bir yardım yine Başbakanlık Acil Destekten Valiliğimize aktarılan kaynaklarla ulaştırılmıştır" ifadelerini kullandı.
Özellikle bölgeden taşınmak zorunda kalan ailelerin mağduriyetini en aza indirebilmek adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Diyarbakır'a 3 bin toplum yararına çalışma kadrosunun tahsis edildiğini aktaran Aksoy, 10 Mart'tan itibaren 3 bin toplum yararına çalışan kişiyi de istihdam etmeye başlayacaklarını, ilk aşamada 3 aylık bir çalışma olduğunu ama önümüzdeki süreçte bunun yeniden uzatılacağını bildirdi.
TERÖR MAĞDURLARINA SOSYAL DESTEK
Bölgeden taşınmak zorunda kalan ailelerin sosyal durumlarıyla ilgili çalışmalar ve tespitler yapmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca gönderilen takviye personel ve İl Sağlık Müdürlüğü ile oluşturulan ekiplerle bugüne kadar 2 bin 728 aile, 18 bin 539 kişinin evlerinde ziyaret edildiğini söyleyen Vali Aksoy, ziyaretlerde ailelerin sorunlarının tespit edildiğini, bu sorunların çözümü için ilgili kurumların bilgilendirildiğini anlattı.
Eğitim konusu üzerinde hassasiyetle durduklarını, Sur ilçesinde 3 ilkokul, 3 ortaokul ve 1 lisenin bulunduğunu anlatan Aksoy, 3 ilk ve 3 ortaokulunu Yenişehir ilçesinde yapımı tamamlanan 32 derslikli bir okula taşıdıklarını, burada eğitim ve öğretimlerine devam ettirmeleriyle ilgili her türlü kararı aldıklarını belirtti.
"Çocukların Yenişehir bölgesindeki bu okula gidip gelmeleriyle ilgili kısmı da Milli Eğitim Bakanlığımızca konuştuk ve taşıma işlemlerini de devlet olarak üstleniyoruz. Çocuklar kapılarından alınıyor ve okullara ulaştırılıyor. Liseyi de daha önce başka bölgeye almıştık ve burada da eğitim-öğretim devam etmekte. Özellikle sömestr tatilinde telafi eğitimi öğrencilerimize verdik" diyen Aksoy, hafta sonları eksik kalan öğrencilere telafi eğitimini vermeye edeceklerini aktardı.
SAĞLIK HİZMETİ
Sağlık hizmetlerinin aksamaması için İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ekipler oluşturulduğunu bildiren Aksoy, şöyle dedi:
"Hamile bayanların takip edilmesi, aşı olması gereken çocuklarımızın aşılarının yapılmasıyla ilgili bütün birimlerimiz büyük bir hassasiyetle çalışmaktadır. Aile hekimlerimiz bu konuda yoğun bir gayret içerisindedir. 2 bin 926 bebeğe aşı yapılmıştır, 518 gebe izlenmeye devam edilmiştir, bin 101 bebek izlemi gerçekleştirilmiştir. Bin 198 bebek de takip edilmeye devam edilmiştir. Evde sağlık hizmeti alan kişilere yönelik de herhangi bir aksama olmaması için bu çalışmalara da aralıksız olarak devam edilmektedir. Sur içerisinde kalan ve dışarı çıkamayan, sokağa çıkma yasağının devam ettiği bölgede de 112 unsurlarımıza aktarılan birçok talep de hemen hepsi karşılanmıştır. 112'ye gelen çağrılarda 405 yetişkin ve 83 çocuğa gerekli müdahaleler de yapılmıştır."
"BAZI TARİHİ MEKANLAR CİDDİ ZARAR GÖRMÜŞTÜR"
Terör saldırıları dolayısıyla ilçede bazı tarihi mekanların zarar gördüğüne işaret eden Aksoy, "Sur'da bazı tarihi mekanlar da ciddi zarar görmüştür. Özellikle Kurşunlu Camisi, Paşa Hamamı, Hacı Hamit Camii önemli zarar gören yapılarımızın başında geliyor. Bazı kiliseler de önemli ölçüde zarar gördü. Bunların kesin hasar durumları da çalışma tamamlandıktan sonra net bir şekilde ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.
SUR İÇİNİN İMARI
Sur'un yeniden dizayn edilmesi, özellikle kentsel iyileştirme çalışmalarıyla ilgili olarak da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinesinde bir çalışma yürütüldüğünü aktaran Vali Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı:
"UNESCO Kültür Mirası Listesine girmiş Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri bölgenin önemini bir kat daha artırmıştır. 2012 yılında koruma amaçlı imar planı burada kabul edilmiştir ve bu koruma amaçlı imar planı çerçevesinde bu çalışmalar yürütülecektir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız büyük bir hassasiyetle ön çalışmalarına başlamıştır. Özellikle Sur içerisinde farklı bir yapılaşma yapılacağı gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır, bu doğru değildir. Buranın koruma amaçlı imar planı çerçevesi içerisinde çalışmalar yürütülecektir ve bu konuda bütün birimlerimiz büyük bir hassasiyetle çalışmalarına devam etmektedir."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.