Arınç: Ağzımı açtırmayın yoksa...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı açılış ve resmi temaslarda bulunacağı ABD'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bu kez, maalesef (Fethullah Gülen ile) görüşmeyeceğim. Çünkü Türkiye'de yaşanan son olaylarda veya siyasi boyutuyla bu ziyaretimin eleştirileceğini düşünüyorum" dedi.
Arınç, THY'nin tarifeli uçağıyla ABD'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin, "Bugün Fethullah Gülen'in dershaneler ve özel okulları, devlete devredilebileceklerine ilişkin bir mesaj gazetelerde yer aldı. Bununla ilgili görüşleriniz nedir? ABD seyahatinizde Fethullah Gülen ile herhangi bir görüşme öngörüyor musunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"New York'a gitmişken çok yakın bir yerde bulunan Muhterem Hocamızı ziyaret etmem düşünülebilirdi. Bunu gönülden arzu ederim. Çünkü kendisini sevdiğimizi, saydığımızı, yıllar öncesinden tanıştığımızı her zaman ifade etmiştim ama bu kez maalesef görüşmeyeceğim. Çünkü Türkiye'de yaşanan son olaylarda veya siyasi boyutuyla bu ziyaretimin eleştirileceğini düşünüyorum. Ne Muhterem Hocamızı rahatsız etmek gibi bir niyetim var ne de hükümetimizin üzerinde böyle bir görüşmenin farklı yorumlanmasından dolayı bir yıpranmaya doğrusu müstehak olmadığımızı düşünüyorum. Buradan ifade etmiş olayım ki gönlümden çok arzu etmeme rağmen maalesef sayın Muhterem Hocamızla bu ziyaretim sırasında bir görüşmemiz olmayacak."
Dershaneler tartışmasına ilişkin ise Arınç, daha önce Bakanlar Kurulu toplantısından sonra geniş bir açıklama yaptığını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Bahsettiğiniz gelişmeleri ben de basından takip ediyorum. Bildiğim kadarıyla olay şudur: Dershaneler dendiği zaman Türkiye'de şu kadar bin dershane, şu kadar bin öğrenci, şu kadar bin öğretmen varsa, bunların hepsinin sizin cemaat dediğiniz benim daha çok Hizmet Hareketi olarak yorumladığım gruba ait olduğunu düşünmeyin. Dershaneler, ticari amaçlarla kurulan özel teşebbüslerdir. Öğrencilerden para alırlar, öğretmenlerine para öderler, kira öderler. Bu, dershanelerde verdikleri kursların karşılığı, maddi olarak düşünülmelidir ama Hizmet Hareketi bunu yaparken daha fedakar davranmış olabilir. Siz bütün bu dershaneleri Hizmet Hareketi'ne mensup kurumlar olarak nitelendirirseniz, o Hizmet Hareketi'ne karşı büyük bir yanlışlık olacağı gibi, farklı amaçlarla, daha doğrusu ticari amaçlarla dershanecilik yapan ve hiç de böyle düşünceyi taşımayan diğerlerine haksızlık yapmış olursunuz."
Bu soruna rasyonel bakmak zorunda olduklarını bildiren Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hiçbir kurumun, hiçbir kurumun taşıdığı amacı ve diğerlerini-diğerlerini dikkate almak bir tarafa- bunların Türkiye'de yasal kuruluşlar olduğunu, okullarda verilen derslerin yanında, takviye amacıyla, onları üniversiteye, hatta belli okulları kazanmaya yönelik bir katkı olduğunu düşünmemiz lazım. Eğer Hizmet Hareketi'ne bağlı olduğunu iddia eden kurumlarla ilgili söylüyorsanız, Muhterem Hocaefendi'nin daha önce de biliyorum ki hükümetimize karşı herhangi bir yanlış ve farklı düşüncesi yoktur. Hükümetimizi, Başbakanımızı her zaman çok sevdiğini, Türkiye'ye çok yararlı hizmet yaptığını ve eğer dershaneler konusunda farklı düşünüyor ve bunların kapatılması gerektiğine inanıyorsa hükümetin, dershanelerin, kursların, okuma salonlarının, etüd merkezlerinin eğitimimiz açısından, öğrencilerimiz açısından faydalı olduğunu, kapatılmaması gerektiğini Muhterem Hocaefendi söylüyor. Bu çok doğru bir gerekçe olabilir. Bunun karşılığında diyor ki 'Kapatmayın ama eğer isterseniz, bütün bu dershaneleri, okuma salonlarını siz kullanın, yine de öğrencilerimize faydalı olsun.' Bu bir fedakarlıktır. Bu düşüncenin sahibini takdir etmek gerekir."
Diğer dershane sahiplerinin böyle düşünmeyebileceğini kaydeden Arınç, "Bizim hükümet olarak yapacağımız şey, rasyonel düşünmektir. Rasyonel düşünürken, bu dershanelere olan ihtiyacın, bu dershanelerde aldıkları takviye kurslarla veya eğitimle yarışta başarılı olmak isteyen öğrencilerimizin, o dershanelerde fedakarca eğitim hizmetine katkıda bulunan öğretmenlerin de geleceğini düşünmek zorundayız. Bunu düşündüğümüz içindir ki geçtiğimiz Bakanlar Kurulu toplantısında mesele enine boyuna tartışılmıştır. Alacağımız karar hiçkimseye zarar vermeyecektir" ifadelerini kullandı.
Bülent Arınç, 6-7 yıldır felçli olduğunu belirttiği Uygur'u, Türkiye'de herkesin tanıdığını, sevdiğini ve beğendiğini söyledi.
Meclis Başkanlığı döneminde, Uygur'un hem tiyatro oyunlarına giderek hem de ailesi ve çocuklarıyla tanışıp zaman zaman onunla bir araya gelerek sanatçıdan çok yararlandığını dile getiren Arınç, "Gerçekten nadir yetişen, isim yapmış, bir marka haline gelmişti. Ancak ne yapalım ki 86 yaşında Allah'ın takdiriyle Hakk'a yürüdü" diye konuştu.
"ZİYARETİMİN İKİ ÖNEMLİ PARÇASI VAR"
Başbakan Yardımcısı Arınç, bazı resmi görüşmeler, toplantılar ve özel çalışmalar dolayısıyla ABD ziyaretine başladığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu ziyaretimin iki önemli parçası var. Birincisi; benim görev alanımla ilgilidir. Bildiğiniz gibi Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz, zaman zaman Anadolu Ajansı (AA), zaman zaman Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, zaman zaman Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve diğer kurumlarla işbirliği yaparak Türkiye ve o ülkelerle, kıtalarla medya forumları yapıyoruz. Türkiye'de yaptığımız Türk-Arap Medya Forumu da bunlardan biridir. Türkiye'de ve Afrika'da karşılıklı olarak yaptığımız Türkiye-Afrika Medya Forumu da bunlardan biridir. Yine Türkçe Konuşan Ülkeler Medya Forumu, hem Türkiye'de hem de geçtiğimiz haftalarda Kırgızistan Bişkek'te yapılan bunlardan biridir. Avrupa kıtasında önce Almanya Köln'de, daha sonra Brüksel'de, daha sonra Fransa'da Paris'te yaptığımız Medya Buluşmaları bunlardan biridir."
Arınç, medya forumlarının gerçekleştiği ülkelerde ve kıtalarda, Türkçe yayın yapan radyo, televizyon, gazete, mecmua ile internet sitelerinin sahipleriyle, çalışanlarıyla ve o kıta veya ülkedeki radyo-televizyon kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini anlattı.
Başbakan Yardımcısı Arınç, "Şüphesiz bu kıtalarla ve ülkelerle medya forumu yaptıktan sonra asıl hedefimizin Kuzey Amerika olduğunu söylemeliyim. Kuzey Amerika Medya Forumu'nu, uzun süren hazırlıklar neticesinde bu cumartesi-pazar günü New York'ta yapacağız. Onun çalışmaları için ABD'ye gidiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
ABD BAŞKAN YARDIMCISI BİDEN İLE GÖRÜŞME
Arınç, ziyareti anlamlı kılan ikinci önemli temasın, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile cuma günü yapılacak görüşme olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Randevu talebimizi kabul ettiler. Muhtemelen bir saatlik bir görüşmemiz olacak. Orada da Türkiye, çevremizde yaşanan olaylar, hem bölgesel hem de dünya sorunlarıyla ilgili bir görüşme yapma fırsatı bulacağız. Önemli düşünce kuruluşlarından Carnegie Endowment'ta yaklaşık 2-2,5 saatlik bir konferansa katılacağım. Bunun konusu da Türkiye'nin demokratikleşmesi ve bölgesel sorunlarla Türkiye için fırsatlar veya riskler konulu bir çalışma toplantısı olacak. Aynı zamanda Washington'da takriben 50 milyar dolara hükmeden bazı önemli kuruluşların CEO'larıyla Citibank'ın evsahipliğinde bir araya geleceğiz. Türkiye'deki yatırımlar konusunu, siyasi istikrar konusunu kendileriyle görüşme imkanımız olacak."
"NEW YORK'TA AA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN AÇILIŞINDA BULUNACAĞIZ"

Arınç, AA'nın, İngilizce haber servisine de başlamak üzere olduğunu ifade ederek, "Bütün dünyadaki atılımların yanında şimdi New York'ta AA Bölge Müdürlüğü'nü açmaktadır. Kısmet olursa onun açılışında da birlikte bulunacağız" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen günlerde ABD'ye bir ziyareti olduğunu hatırlatan Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu ziyaret, tamamen dışişleri bakanları düzeyinde, sayın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye'ye gidiş gelişlerinden sonra sayın Bakanımızın ilk resmi ziyaretiydi. Savunma Bakanı ile görüştüler. Daha sonra Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüştüler. Türkiye'ye döndüler. Oradaki görüşmeleri konusunda da bizleri bilgilendirdiler.
Benim görüşmem bu amaçlara matuftur. Mayıs ayında Sayın Başbakanımızla birlikte gittiğimiz Amerika ziyaretinde, sayın Biden ile görüşme ve tanışma imkanı bulmuştuk. Kendileri Başkan Yardımcısı olarak Washington'da da birlikte bir görüşmeyi arzu ettiklerini ifade ettiler. Biz de arzu etmiştik. Böyle bir görüşmeyi inşallah birlikte yapacağız. Bunun da faydalı ve yararlı olacağını düşünüyorum"
"KILIÇDAROĞLU'NUN DÜN GRUP TOPLANTISINDA SÖYLEDİKLERİ MAALESEF ÇOK YANLIŞ"
Erdoğan'ın Diyarbakır temaslarında sık sık andığı Ahmet Kaya'nın eziyetleri ve tehditleri kendi nefsinde hissederek sahiplendiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Arınç, "Ahmet Kaya'yı Kılıçdaroğlu ağzına almasın. Nazım Hikmeti de hiç almasın. Çünkü Nazım Hikmeti de bu ülkeden kovduran o dönemin CHP hükümetleridir. Onu mahkum edenler, Türkiye'den gönderen, gelmemesi için yasa çıkartanlar CHP'nin tek parti dönemidir. Ağzımı açtırmayın bana. Bak bu soru üzerine ben burada bir saat konuşabilirim. Kılıçdaroğlu'nun dün grup toplantısında söyledikleri maalesef çok yanlış. CHP'yi çok rencide edecek ve yüz binlerce insanın bir araya geldiği, el çırparak barış türküleri söylediği, çözüm sürecine destek verdiği bir Diyarbakır toplantısından sonra bunlar konuşulacak şeyler değil."
Arınç, kendisine soru soran bir gazeteciye de "Siyaseti bırakırsam herhalde televizyonlarda yorumcu olmak herhalde benim için mümkün" demesi gülüşmelere neden oldu.
Arınç, başka bir gazetecinin yerel seçimlere yönelik sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Başbakanımız da söylüyor. Adaylar milletvekillerinden olabilir, bakanlardan olabilir. İsimlere bakmayın ama bunların hepsi ihtimal dahilindedir. Bunlar henüz değerlendirme safhasında. Eğer bakanlarımızdan birileri büyükşehir belediye başkanı veya il belediye başkanı olacaksa o zaman onun yerine bir başka arkadaşımız elbette gelebilir. Bunlar çok doğal şeyler. Adaylar ne zaman açıklanır, ne zaman kabine revizyonu olur onları birlikte takip edelim inşallah."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.