Dev hastane nereye yapılacak?

İstanbul'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutköy Devlet Hastanesi açılışında konuştu.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, halkı, insanı hiçbir zaman unutmadıklarını belirterek, ''Bunlar hep unuttular. Bunlar hiçbir zaman halkımızı hatırlamadılar ki. İşte 8 yıl genel müdürlük yaptıklarında SSK iyi gidiyordu. Beyefendi genel müdür olduktan sonra devamlı eksi gitmeye başladı ve SSK batmadan kendisi bir adaylık düşündü ve 1999'da merhum Ecevit'e adaylık için müracaat ettiğinde, herhalde merhum Ecevit de ne olduğunu biliyordu ki adaylığını veto etti, aday yapmadı. Şimdi de Merhum Ecevit'in başbakanlığını veto edenlerle el ele, kol kola yürüyorlar. Varsınlar yürüsünler'' dedi.
Erdoğan, Arnavutköy Devlet Hastanesinin açılışında, göreve gelirken bütün hastaneleri birleştirerek devletin koordinasyon görevi üstleneceğini söylediklerini ve şu anda artık her vatandaşın istediği hastaneye gittiğini, hastaların ilaç kuyruklarından kurtulduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, 1990'lı yıllarda SSK Genel Müdürünün Kılıçdaroğlu olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
''O zamanlarda ben de bir sigortalıydım. Sabahın erken saatlerinde hastaneye giderdik, muayene olmak için elimize numara verirlerdi, bazen sıra gelene kadar gün doğardı, ertesi gün devam. Sıra gelirse doktor efendi derdi ki: 'Muayenehaneme gel.' Bunları yaşadık mı? Muayenehaneye giderdik. Muayenehanenin tabii bir bedeli var. Para almadan bu iş olmuyor. Eğer ameliyat gerekiyorsa, ameliyat yine SSK'nın hastanesinde yapılıyor. Bunları yaşadık mı? İlaç için reçeteyi uzatıyorsun, ilacın yarısı var, yarısı yok. Olmayanı nereden alıyorsun? Serbest eczaneden. Kim var genel müdür olarak? Sayın Kılıçdaroğlu. Sayın Kılıçdaroğlu, senin SSK Genel Müdürlüğünü biliyoruz. Ama artık sizin zihniyetinizden bu ülke kurtuldu. Şu anda hastanelerimiz ortada. Benim vatandaşım artık kuyruklarda inim inim inlemiyor. Eczanelerin hepsi halkın emrinde. İstediği eczaneden gidip ilacını alıyor. Eğer orada ilaç yoksa eczacı hemen depoya telefon açıyor ve ilaç geliyor.
Durmadan 'insan, insan, insan' diyor ya, insana değer vermek bu. Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Biz yola böyle çıktık. Bu anlayışla yola çıktık. Onun için de halkımızı, insanımızı hiçbir zaman unutmadık. Bunlar hep unuttular. Bunlar hiçbir zaman halkımızı hatırlamadılar ki. İşte 8 yıl genel müdürlük yaptıklarında SSK iyi gidiyordu. Beyefendi genel müdür olduktan sonra devamlı eksi gitmeye başladı ve SSK batmadan kendisi bir adaylık düşündü ve 1999'da merhum Ecevit'e adaylık için müracaat ettiğinde herhalde merhum Ecevit de ne olduğunu biliyordu ki adaylığını veto etti, aday yapmadı. Şimdi de merhum Ecevit'in başbakanlığını veto edenlerle el ele, kol kola yürüyorlar. Onun için suç duyurusunda bulunanlarla el ele, kol kola yürüyorlar. Varsınlar yürüsünler.''
Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük seferberliğini gerçekleştirdiklerini, tam donanımlı ambülans sayısının yanı sıra Türkiye genelinde Güneydoğu'da, Doğu'da paletli, helikopter, jet ve deniz ambülansına kadar artık hepsinin bulunduğunu anlattı.
Halkın sıkıntılı sağlıksız bir zeminde sağılıksız bir ülkede yaşamasını istemediklerini ve bütün bu adımları attıklarını, atmaya devam ettiklerini ifade eden Erdoğan, bütün vatandaşların bugün yurdun her yerinde birinci basamak sağlık kuruluşlarından her türlü hizmeti ücretsiz alabildiklerini söyledi.
Erdoğan, tüm bu hizmetlerin halkın ayağına geldiğini, hizmet için vatandaşlardan herhangi bir sosyal güvenlik belgesi istemediklerini ve her doğanın 18 yaşına kadar genel sağlık sigortasıyla doğduğunu kaydetti.
Göreve geldiklerinde bin 572 sağlık evi sayısını 5 bin 268 adete ulaştırdıklarını, 2005'te başlattıkları aile hekimliği uygulamasını 2010 yılı itibarıyla tüm ülke sathına yaygınlaştırdıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
''Olay bu. 74 milyon nüfusa, şu anda 20 bin 500 aile hekimiyle hizmet veriyoruz. İktidarımız döneminde sağlık yatırımları için toplamda 15 katrilyon harcama yaptık. 1995-2002 8 yıllık dönemde 1 milyon metrekare kapalı alan ve toplam 7 bin 644 hasta yatağı yapılmış. 2002-2010 arasında 8 yıllık dönemde 4,4 milyon metrekare kapalı alan ve 35 bin nitelikli hasta yatağını hizmete açmışız. Tedavi kuruluşlarında sağlık hizmetlerinde ayrımcılığı kaldırdık. Artık benim vatandaşım istediği hastaneye gittiğine göre özel hastanelere varıncaya kadar tüm hastalarımız kamu sağlık kuruluşlarına rahatlıkla ulaşabildiğine göre, Türkiye çok büyük mesafeler aldı. Acil ve yoğun bakım için özel hastaneler dahil hiçbir sağlık kuruluşunda artık vatandaşlarımızdan ücret talep edilmiyor. Ediliyorsa muhakkak haberimiz olsun. Tam Gün Yasası'nı çıkardık. Niye? Doktorlarımız full-time çalışsınlar. Ama bu CHP zihniyetinde olan kafalar, hala bunu engellemenin gayreti içerisindeler. Tam Gün Yasası'na hayır. Ve bunu da sömürüyorlar. Niye? Çünkü lafa geldiği zaman halk, lafa geldiği zaman halk nerede... Hiç böyle bir şey yok. Bunların sadece tabelalarında halk var. Yoksa kendilerinin ne halkla, ne de halkçılıkla yakından uzaktan alakaları yok.''
İstanbul'a, Arnavutköy'e yaraşır bir hastaneyi açmanın heyecanı içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, bu heyecanı şu anda sadece Arnavutköy, İstanbul değil, sağlıkta gerçekleştirdikleri köklü dönüşümle 81 ilin ve tüm Türkiye'nin yaşadığını söyledi.
Erdoğan, hükümeti kurdukları günden itibaren Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olmak üzere 4 temel taş üzerinde yükselteceklerini söylediklerini hatırlatarak, göreve geldiklerinde gerilerde olan Milli Eğitimin bütçesini birinci sırada olan Milli Savunmanın yerine çıkardıklarını belirtti. Bu hassasiyeti, inceliği gösterdiklerini ifade eden Erdoğan, ''Bu kuru sıkı atmakla olmuyor'' dedi.
Erdoğan, diyaliz hastası Semih'i nasıl ameliyat ettirdiklerini de anlattığı konuşmasında, böyle olmaya devam edeceklerini, çünkü aldıkları terbiye ve yetişme tarzının halka hizmeti Hakk'a hizmet olarak gördüklerini ve böyle görmeye de devam edeceklerini söyledi.
Hastanelerde her hekime özel bir muayene odası tahsis ettiklerini, 6 bin 643 muayene oda sayısını 3 kattan fazla artırarak 21 bin 278'e çıkardıklarını ve artık devlet hastanelerinde istenilen hekimin seçilerek muayene olunabildiğini belirten Erdoğan, 2002'de devlet hastanelerinde 18 olan MR cihazı sayısını 247'ye, 121 tomografi cihazı sayısını da 375'e çıkardıklarını anlattı.
Erdoğan, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 1510 diyaliz cihazı varken bugün 4 bin 119 diyaliz cihazı bulunduğunu ve bugün vatandaşların özel diyaliz merkezlerinden tamamen ücretsiz istifade etme imkanına kavuştuğunu kaydetti.
Başbakan Erdoğan, ''Tüm dünyada sağlık hizmetlerinden, sosyal hizmetlerden kesinti yapılırken, birçok ülke sağlık reformu yapmak isteyip başaramazken biz, sağlıkta adeta sessiz bir devrim gerçekleştirdik. Bu ivmeyi, aynı şekilde devam ettireceğiz. Nasıl 8.5 yılda sağlık hizmeti ürettiysek, sağlığı lüks olmaktan çıkarıp nasıl ülke sathına yaydıysak, aynı şekilde devlet millet kaynaşmasını da aynı şekilde devam ettireceğiz'' diye konuştu.
Erdoğan, yakın bir süre içinde Olimpiyat Stadı'nın yanında dev bir hastaneye başlayacaklarını belirterek, ''Şehir Hastanesi olacak. Bir tanesi de Anadolu yakasında olacak ve bunlar büyük şehirlerimizden başlamak üzere ülkemizde çok büyük hizmet görecekler. Orada ileri teknoloji uygulayacağız. Buralarda görülemeyen birçok tedavileri oralarda görme imkanını yakalayacağız. Zira bizim milletimiz, her şeyin en iyisini, en güzelini fazlasıyla hak ediyor. Biz, aziz milletimizi hak ettikleriyle buluşturmaya, hayallerine, rüyalarına kavuşturmaya devam edeceğiz'' dedi.
SAĞLIK BAKANI AKDAĞ

Sağık Bakanı Recep Akdağ da açılış töreninde yaptığı konuşmada, sağlıkta dönüşüm programıyla her geçen gün yeni bir ilçede, beldede, şehirde yeni hastaneleri, yeni kurumları hizmete açtıklarını, artık Türkiye'de geçmiş dönemlerdeki gibi hastanelerin önünde boyunlarını bükmediklerini söyledi.
Akdağ, ''Şükürler olsun ki Kılıçdaroğlu'nun SSK'sının dönemleri çok geride kaldı. Bugün ambülanslarıyla gerektiğinde hava ambülanslarıyla aile hekimliğiyle bütün hastanelere başvurabildiğimiz yeni bir sağlık sistemi var ve önümüzde de çok daha mükemmel bir sağlık sistemini kurmak için hedeflerimiz var, planlarımız var. Bundan sonra çok daha mükemmelini başaracağız. İnanıyoruz ki sizler en güzeline layıksızınız, en güzelini size ulaştırmak da bizim vazifemiz'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, açılışını yaptıkları Arnavutköy Devlet Hastanesinin şifa kaynağı olmasını temenni ederek, açılış kurdelesini Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve milletvekilleriyle birlikte keserek açılışı gerçekleştirdi.
Erdoğan, daha sonra hastanenin içerisini gezerek, bir hasta ile sohbet etti.
ARNAVUTKÖY DEVLET HASTANESİ

İstanbul İl Özel İdaresi tarafından yapımına 2008 yılında başlanan 200 yataklı Arnavutköy Devlet Hastanesi, 33 milyon liraya mal oldu. Bölgenin her türlü sağlık ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan Arnavutköy Devlet Hastanesinde, acil müdahale, hemodiyaliz, ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri, laboratuvar, radyoloji üniteleri, doğumhane, anestezi, vaka değerlendirme, kan alma, hasta hazırlama, otopsi, dinlenme alanları, morg, sığınak, ferah bekleme alanları, depo, arşiv, pansuman, psikolojik test, efor, EKG, EKO ve soğuk odaları yer alıyor. 17 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen ve 30 bin 350 metrekarelik kapalı alanı bulunan hastane, 12 blokta toplam 62 polikliniğiyle hizmet verecek.
Geniş otoparkı da bulunan hastane, 500 günde vatandaşların hizmetine sunuldu.
Başbakan Erdoğan, hastanenin açılışının ardından parti otobüsüyle miting yapacağı Sultangazi ilçesine geçti. Başbakanın Habibler'den geçişi sırasında üçü kadın ile bir erkek vatandaş, otobüse binerek Başbakanla sohbet etti. Başbakan Erdoğan, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlara, Karadeniz şivesiyle çay içmeye geleceğini söyledi. Erdoğan, seyyar bir simitçiden bir poşet Karadeniz simidi aldı. Başbakan Erdoğan, daha sonra otobüsten inerek, kahvehaneye gitti ve orada vatandaşlarla sohbet edip, çayı içti, simit yedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.