Badem ezmesi nasıl yapılır?
Sevilen tatlılardan biri olan badem ezmesi, eskiden çok sık pişirilirmiş. Günümüzde hala yapılan ve afiyetle yenen badem ezmesinin en pratik tarifini sizler için derledik.
Sevilen tatlılardan biri olan badem ezmesi, eskiden çok sık pişirilirmiş. Günümüzde hala yapılan ve afiyetle yenen badem ezmesinin en pratik tarifini sizler için derledik.
Saray mutfaklarında sıkça rastlanılan ve konuklara ikram edilen badem ezmesi, günümüzde de severek tüketilmektedir.
14.yüzyılda Sarayda, helvahanede çalışan Edirneli şeker ustaları bu lezzeti Saraya ve gelen konuklara sevdirmiştir. Tatlı ve acı olmak üzere iki çeşit badem ezmesi yapılmıştır
16.yüzyıla kadar bu tür tatlılarda tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılmışken, 17.yüzyıldan sonra şekerin bulunabilir olmasıyla tatlandırıcı olarak şeker kullanılmıştır. Acı bademin fazla yendiğinde veya kullanıldığında zehirleme etkisi olduğundan, tatlılardaki badem miktarları ustalar tarafından dikkatlice ayarlanmıştır.
17.yüzyıl sonlarında, İstanbul'un şeker, akide şekeri, lokum ve badem ezmesini karşılayan bir zat, çeşit çeşit şekerler, lokumlar geliştirerek ülkemizin bu özel tatlarını dünyaya taşımıştır.