Badem ezmesi nasıl yapılır?

Sevilen tatlılardan biri olan badem ezmesi, eskiden çok sık pişirilirmiş. Günümüzde hala yapılan ve afiyetle yenen badem ezmesinin en pratik tarifini sizler için derledik.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

Sevilen tatlılardan biri olan badem ezmesi, eskiden çok sık pişirilirmiş. Günümüzde hala yapılan ve afiyetle yenen badem ezmesinin en pratik tarifini sizler için derledik.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

Saray mutfaklarında sıkça rastlanılan ve konuklara ikram edilen badem ezmesi, günümüzde de severek tüketilmektedir.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

14.yüzyılda Sarayda, helvahanede çalışan Edirneli şeker ustaları bu lezzeti Saraya ve gelen konuklara sevdirmiştir. Tatlı ve acı olmak üzere iki çeşit badem ezmesi yapılmıştır

Badem ezmesi nasıl yapılır?

16.yüzyıla kadar bu tür tatlılarda tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılmışken, 17.yüzyıldan sonra şekerin bulunabilir olmasıyla tatlandırıcı olarak şeker kullanılmıştır. Acı bademin fazla yendiğinde veya kullanıldığında zehirleme etkisi olduğundan, tatlılardaki badem miktarları ustalar tarafından dikkatlice ayarlanmıştır.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

17.yüzyıl sonlarında, İstanbul'un şeker, akide şekeri, lokum ve badem ezmesini karşılayan bir zat, çeşit çeşit şekerler, lokumlar geliştirerek ülkemizin bu özel tatlarını dünyaya taşımıştır.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

Avrupa ve geneline bizden yayılan, badem ezmesinin içine Avrupalılar biraz fazla şeker katmışlar, kendi damak zevklerine göre "marzipan" adıyla bilinen hamuru yapmışlar, bu hamur ile pastaların dış yüzeyini kaplayıp hem lezzet, hem de görsel güzelliği arttırmışlardır.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

Malzemeler:
1 su bardağı su
1,5 u bardağı badem
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı nişasta

Badem ezmesi nasıl yapılır?

Yapılışı:
Çelik tencereye koyduğunuz toz şekeri 1 bardak su ile güzelce eritin, sonra kaynatın. Koyu kıvam olana kadar devam edin. Porselen bir tabağa damlatın, eğer top gibi düşüp dağılmıyorsa kıvamındadır.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

O zaman ocaktan alıp biraz ılıtın, nişastayı koyup mixer veya parçalayıcı ile bembeyaz olana kadar çırpın. İçine bademi ilave edip güzelce karıştırın, el değecek ısıda olduğunda elinizle yoğurun, istediğiniz şekli verip düz bir servis tabağına sıralayın.

Badem ezmesi nasıl yapılır?

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı