Market resti

Etteki tartışmalar bitmiyor. Kasaplardan sonra marketler de tavan fiyatı beğenmedi. Bakanlığa giden marketler kıyma için 35, kuşbaşı için ise 38 lira istedi

Et fiyatlarının sürekli artması vatandaşların büyük tepkisini çekerken hem kasaplar hem de marketler getirilen tavan fiyata uymamaya devam ediyor. Birçok kasap tavan fiyatın çok üstünde fiyatla et satarken bazıları da özellikle kıymadaki yağ oranının yükseltiyor. Aynı caddedeki kasaplarda bile farklı fiyatlara rastlamak mümkün olabiliyor. Bazı kasapların kıymanın içine fazlaca yağ koyup sonrada dolaptaki ışıklarla kırmızı gösterdiği bile iddia ediliyor. Vatandaş bu hileler ve yüksek fiyatlar karşısında ne yapacağını bilemezken devreye marketler de girdi. Etteki tavan fiyata kasaplardan sonra marketlerde uymayacaklarını açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na giderek yetkililerle görüşen market temsilcileri tavan fiyatın yükseltilmesini istediği ortaya çıktı.
TAVAN FİYATA UYAN YOK!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, et üreticileri ve kasapları uzlaştırmasıyla kıyma için 32 lira, kuşbaşı et için de 34 lira "tavan fiyat" belirlenmişti. Kasaplar Federasyonu'nun üyelerinden bu fiyatları uymasını istemesine rağmen birçoğu yüksek fiyatla satmaya devam etmişti. Marketler ise bu fiyatları hiçbir zaman etiketlerine yansıtmadı. Tavan fiyat uygulaması böylece perakendenin dışında kalmış oldu. Bakanlığa giden market temsilcilerinin tavan fiyatların yukarı çekilmesini istedikleri ile sürüldü.
BİZ DEĞİL DEVLET İNDİRSİN
Buna göre market temsilcileri 32 lira yerine kıymanın 35 liradan satılmasını istedi. 34 lira olarak belirlenen kuşbaşı fiyatının ise 38 lira olması gerektiğini söyleyen marketçiler o zaman tavan fiyata uyacaklarını belirtti. Marketçilerin düşük fiyatla satılırsa yağ oranının artacağını söyledikleri de ileri sürüldü. Öte yandan bazı sektör temsilcileri ise kendilerinin kazançlarından vazgeçmeden devletin vergi indirmesini böylece et fiyatlarının ucuzlayacağını öne sürdü.
ÜRETİM ARTTI ETİKET DEĞİŞMEDİ
Türkiye'de kırmızı et üretimi son 5 yılda yüzde 48 artışla 1 milyon 149 bin 262 tona çıktı. Geçen yıl üretilen kırmızı etin 1 milyon 14 bin 926 tonunu sığır eti oluşturdu. Söz konusu yılda 326 ton manda, 100 bin 21 ton koyun, 33 bin 990 ton da keçi eti üretildi. Türkiye'de kırmızı et üretimi 2011 yılında 776 bin 915 ton, 2012 yılında 915 bin 845 ton, 2013 yılında 996 bin 155 ton ve 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 ton olarak gerçekleşti. Et üretimindeki bu artışa rağmen fiyatlar inmedi.
ESK'DA FİYATLAR DÜŞÜK
Piyasadaki fiyatları düşürmek için devreye giren Et ve Süt Kurumu belirlenen tavan fiyatların da altında satış yapmaya devam ediyor. Vatandaşlar yüksek fiyat isteyen market ve kasaplar yerine Et ve Süt Kurumu'nu tercih ettiklerini belirtiyor. İşte Et ve Süt Kurumu'nun fiyat listesi:

TAKVİM

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.