Akdeniz petrolü için imzalar atıldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile İngiliz enerji şirketi Shell arasında Antalya Açık Deniz/Güneydoğu Anadolu Bölgesi alanlarını kapsayan, arama, üretim paylaşım anlaşmaları imzalandı.

Törenle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın şahitliğinde gerçekleşen iki anlaşmaya, TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, Shell adına da Royal Dutch Shell Uuluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded imza koydu.
Anlaşma ile iki firma Antalya açıklarında önce sismik arama, ardından da sondaj faaliyetlerinde bulunacaklar. TPAO ve Shell Güneydoğu'da ise şeyl gaz (kaya gazı) üretiminde faaliyet gösterecek

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu işbirliğinin uluslararası siyasi spekülasyonlardan uzak, teknik bir çalışmanın ürünü olduğunun ısrarla altını çizmek istediğini belirterek, anlaşmaların hem Türkiye'ye hem de Shell'e faydalar sağlayacağını umduğunu bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO ile Shell arasında bugün imzalanan işbirliği anlaşmasının ithal kaynakları yerli kaynaklar haline getirme konusundaki çabalardan biri olduğunu söyledi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Hollanda-İngiliz ortaklığındaki Royal Dutch Shell arasında Antalya Açık Deniz/Güneydoğu Anadolu Bölgesi alanlarını kapsayan, arama, üretim, paylaşım anlaşmaları imzalandı.
İmza töreninde konuşan Bakan Yıldız, petrol ve doğalgazda derin deniz aramacılığı konusunda dünyada çok fazla oyuncu olmadığını, ama bu işi en iyi yapan, ar-ge'sini en iyi geliştiren firma olan Shell ile beraber bu işi yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.
Önümüzdeki on yıllarda da petrol ve doğalgazın dünyada en önemli iki enerji kaynağı olmaya devam edeceğini belirten Enerji Bakanı, yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeye devam edeceklerini ancak ithal kaynakların da yerli kaynak olmasıyla ilgili yoğun çalışmaları da sürdüreceklerini bildirdi. Türkiye'nin petrol ve doğalgazda yüksek oranda dışa bağımlı olduğunu, bu nedenle Türkiye'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldız, bugünkü imza töreninin ithal kaynakları yerli kaynaklar haline getirme konusundaki çabalardan biri olduğunu söyledi.
Akdeniz'de önemli bulgulara rastlanmasını ümit ettiğini ifade eden Enerji Bakanı, ''İnşallah elde edilen veriler petrol ve doğalgazla alakalı önemli sonuç çıkaracaktır diye ümit ediyorum'' dedi.
Petrol ve doğalgaz aramaları konusunda önemli şirketlerle imzalar atılmaya devam edileceğini kaydeden Yıldız, arama faaliyetinin bir kültür olduğunu, TPAO'nun da artık bu işin bir ucundan yakaladığını, bundan sonrasını da bırakmayacağını söyledi.
Karadeniz'de arama çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini, bu çerçevede Sürmene-1 kuyusunda 5 bin 500 metreye inildiğini, Akdeniz'de ise TPAO'nun önemli bir oyuncu haline geldiğini belirten Yıldız, ''Bu pahalı bir faaliyet ama bundan aldığımız sonuçlar var, alamadığımız sonuçlar var. Her evet ve hayırın önemli olduğunu biliyoruz'' dedi.
-Güney Kıbrıs ve İsrail'in Akdeniz'deki arama faaliyetleri-
Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail'in Akdeniz'de arama faaliyetlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, gerek İsrail'in gerekse Güney Kıbrıs Rum yönetiminin uluslararası hukuku netleşmemiş bir bölgede, hukuka aykırı biçimde yaptığı çalışmaların yasal olmadığını birçok kez söylediklerini hatırlattı.
Adanın tamamıyla alakalı bir paylaşıma dayalı yapının kurgulanması gerektiğini de defalarca söylediklerini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
''Oranın legal hale gelmesinin iki temel gerekçesi olacak. Bununla alakalı uzlaşma anlayışına dayalı bir ortak mutabakat noktasına gelinecek veya eşit paylaşımlı ve Kıbrıs halkının tamamının buradan yararlanacağı bir alan oluşturmak. Ben zaman zaman söylüyorum, zaman zaman siyasetin enerji sektörüne yükleri oluyor. İsrail'in 9 vatandaşımızın katledilişiyle alakalı konuda herhangi bir şey olmamışcasına davranması tabii ki tarafımızdan kabullenilemez. O yüzden bunun bizim enerjiyle alakalı yapacağımız işbirliklerine ve beraber geliştireceğimiz projelere çok ciddi mani olduğunu söylemeliyim. Bunu kaldıracak olan şu anda İsrail hükümetinden beklediğimiz tavır ve İsrail hükümetiyle alakalı en son geldiğimiz noktadır. Bu, enerji sektörü açısından da önemlidir, iki ülkenin ilişkisi açısından da önemlidir. Bulunduğumuz noktayı mutlaka aşacaklarına inanıyorum. Böyle olduğunu ümit ediyorum.''
İşbirliği anlaşmasına şahitlik eden Yıldız, ''Şimdiye kadar birçok evlilik törenine şahitlik yaptım, fakat bunun kadar karşılıklı çıkara dayalı bir evliliğe şahitlik yapmamıştım. O yüzden tebrik ediyorum'' diye espri yaptı.
Royal Dutch Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded, imza töreninin ardından günün anısına Bakan Yıldız'a bir jeolojik kalıntı hediye etti.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, Antalya ve Güneydoğu'da yapılacak sismik arama, sondaj ve üretim faaliyetlerinde tüm masrafların Shell firması tarafından karşılanacağını bildirdi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Hollanda-İngiliz ortaklığındaki Royal Dutch Shell arasında Antalya Açık Deniz/Güneydoğu Anadolu Bölgesi alanlarını kapsayan, arama, üretim, paylaşım anlaşmaları imza töreninde konuşan TPAO Genel Müdürü Uysal, Shell şirketi Türkiye'deki hidrokarbon aramalarına uzun bir süreden sonra başladığı için Shell ekibine ''hoş geldiniz'' dedi.
Shell'in Türkiye'de petrol arama alanının öncülerinden olduğunu belirten Uysal, şirketin modern aramacılık ve önemli sahaların keşfedilmesine yaptığı katkılarla Türkiye petrol arama ve üretim tarihinde her zamanda zirvede yer alan bir şirket olduğunu söyledi.
TPAO ve Shell'in uzun bir işbirliği geçmişi olduğunu vurgulayan Uysal, gerek Güneydoğu Anadolu'da gerekse Trakya'da iki farklı şirket olarak tatlı bir rekabet sürdürürken, ortak olarak arama ve üretim çabasını en üst düzeye çıkarmak için gayret ettiklerini, bu gayretlerin sonucunda 1970'li yılların başında Türkiye'de yerli üretimin tüketimi karşılama oranının yüzde 25'lere kadar yükseldiğini anlattı. Ancak, gerek büyük keşiflerin olmaması gerekse yaşlanan sahalarda üretimin düşmesi nedeniyle bu oranın giderek düştüğünü ve daha sonra bir daha yakalayamadıklarını kaydeden TPAO Genel Müdürü, TPAO'nun bu oranı yükseltmek için son yıllarda yoğun bir arama kampanyasına başladığını ifade etti.
Karadeniz'de sondaj aşamasına ulaşan bu kampanyayı son 3 yıldır Akdeniz'de yürütmeye başladıklarını kaydeden Uysal, elde edilen ümitli verileri ortaklık çağrılarına cevap veren firmalarla paylaştıklarını bildirdi. Yürütülen çalışmalarla yerli üretimin tüketimi karşılama oranını yükseltmeyi hedeflediklerini kaydeden Uysal, ''TPAO Akdeniz'de sahip olduğu ruhsat alanları bakımından en büyük oyuncu konumundadır. Aralık ayında Mersin, İskenderun Körfezi için yapacağımız ortaklık çağrısında da Shell firmasını da yine bizimle birlikte görmek isteriz'' diye konuştu.
-Masraflar Shell'den-
Bugün imzalanan anlaşmayla ilgili bilgi veren Uysal, TPAO'nun Antalya açıklarında gerçekleştirdiği sismik faaliyetlere 20 milyon dolar harcadığını, Shell'in bu ücreti TPAO'ya vereceğini, bundan sonraki arama çalışmalarının masrafını da üstleneceğini bildirdi.
Sismik aramanın ardından Shell'in sondaj açıp açmamaya karar vereceğini kaydeden Uysal, şunları söyledi:
''Sondaj aşaması daha uzun bir süre alacak. Çünkü sondaj hazırlıkları detaylı çalışmaları gerektiriyor. Sondaj kararı alındığında sondaj masrafları da Shell tarafından karşılanacak. Petrol veya doğalgaz çıkması durumunda üretim aşamasında da hisselerimiz var, onun da paylaşımı yapılacak. Bu hisse paylaşımı artan üretim karşılığında Türkiye'nin artan hissesi şeklinde olacak. Başlangıçta yüzde 50-50 olarak başlayacak. Ancak üretim arttıkça TPAO'nun hissesi artan üretime göre artacak. Kayan skala denir buna, üretim arttıkça alınan pay artar.''
Söz konusu bölgeyle ilgili Shell'in 2014'te sondaj kararı vereceğini, anlaşmada sondaj süresinin 5 yıl olarak tespit edildiğini kaydeden Uysal, üretim olursa da 25 yıl üretim anlaşması bulunduğunu söyledi.
Güneydoğu'da Diyarbakır bölgesinde yapılacak şeyl (kaya gazı) aramalarında ise başlangıçtaki anlaşmanın yüzde 70 TPAO, yüzde 30 Shell olarak paylaşıldığını anlatan Uysal, projenin geliştirilmesinden ümitli sonuçlar elde edilirse Shell'in hissesini yüzde 49'a kadar çıkarma şansına sahip olduğunu dile getirdi. Uysal, Diyarbakır bölgesinde şeyl gaz arama çalışmaları kapsamında ilk aşamada 5 kuyu açılacağını, sonraki süreçte kuyuların 18'e kadar çıkabileceğini bildirdi. Uysal, burada da ilk sondaja başlama süresinin 1-1,5 yılı alabileceğine dikkati çekti.
Şeyl gaz aramalarında arama metodunun değiştiğini, yeni metoda göre ana kayanın içine sadece dikey değil, yatay olarak da sondajların yapılacağını belirten Uysal, ''Bu teknoloji ile ABD 200 yıllık doğalgaz üretme kabiliyetini ortaya koydu. ABD doğalgazını buradan ürettiği için dünyada doğalgaz fiyatları düşmeye başlamıştır'' dedi.
Norveç'ten gelen geminin şu anda Akdeniz'de çalışmalarına devam ettiğini ve 3 boyutlu sismik arama yaptığını belirten Mehmet Uysal, Piri Reis'in 3 boyutlu sismik arama kabiliyeti olmadığını, ancak Piri Reis'e çok haksızlık yapıldığını ifade etti. Uysal, ''Piri Reis Güney Kıbrıs'ın problemli alanları olduğunu düşündüğümüz alanlarda KKTC'nin TPAO'ya verdiği G ruhsatında 3 bin 400 kilometre gibi çok ciddi bir sismik hat gerçekleştirdi. Onun dataları şu anda elimizde, değerlendiriyoruz. TPAO, KKTC'nin kendisine verdiği ruhsatlarda değerlendirme çalışmalarına devam edecektir'' diye konuştu.
-Malcolm Brinded-
Royal Dutch Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded de yaptığı açıklamada, Shell'in Türkiye'deki faaliyetlerinin 1923'te başladığını belirtirken, ''Cumhuriyetin kuruluşundan beri buradayız, önümüzdeki uzun on yıllarda da burada olmak istiyoruz'' dedi.
Türkiye'nin şu anda dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu ve dışarıdan baktıkları zaman Türk ekonomisinin şu anki durumunu takdir etmemenin mümkün olmadığını kaydeden Brinded, ''Bu ortaklık her iki taraf için de çok önemli bir fırsat. İki şirket de kendi güçlü taraflarını masaya getiriyorlar'' dedi.
Shell'in teknolojisini ve uluslararası becerisini masaya koyduğunu, TPAO'nun da bölgedeki tecrübesini ortaya koyduğunu kaydeden Malcolm Brinded, TPAO ile ortaklıklarına bu işbirliği ile yeni bir boyut katmış olacaklarını, bunun da Türkiye'ye katkısı olacağına inandığını bildirdi.
Antalya havzasında öncelikle sismik faaliyetlerde bulunacağını, bunun da 2012'nin sonuna kadar süreceğini, bundan sonra bulguların yorumlanacağını kaydeden Brinded, ''Bu da bizi 2014'lere getirecek. Çünkü derin deniz sondajı için hazırlık önemli. Hazırlık aşamasının aceleye getirilmemesi gerekiyor. Detaylı bir şekilde hazırlanmak gerekiyor ki başarı oranı artsın'' dedi.
Güneydoğu'da farklı bir ortamın söz konusu olduğunu ifade eden Brinded, burada test etmek açısından ilk aşamada 5 kuyunun açılacağını ama zamanla bunun 10'un üzerine çıkacağını düşündüğünü kaydetti.

AA

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.