2 milyon ekmek çöpe
İstanbul Ekmek Fırıncıları, Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer, kente günde yaklaşık 2 milyon ekmeğin çöpe atıldığını belirterek, ''Afrika'daki açları aklımıza getirdiğimizde, elimizdeki ekmeğin kıymetini bilmemiz, ona göre tüketmemiz lazım'' dedi.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 00:00 | 15.08.2011
- Güncelleme Tarihi: 10:57 | 15.08.2011
Her bölgenin damak zevkinin, yeme kültürlerinin ve buna bağlı olarak ekmek tüketiminin de değişkenlik gösterdiğini belirten Özer, özellikle batıya doğru gelindikçe ekmek tüketiminin azaldığını bildirdi.
Ekmek gramajlarının 200 ya da 250 grama indirilmesi halinde, israfın düşeceğini savunan Özer, bu konuda Türkiye Fırıncılar Federasyonunun Tarım Bakanlığına başvuralar yaptığını ancak sonuç alamadığını anlattı. Özer, konunun şu anda Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğünün gündeminde bulunduğunu söyledi.
Satış noktalarında satılmayan ekmeklerin fırınlara iade edildiğini, bunun fırıncıların da zararına olduğunu belirten Özer, iade edilen ekmeklerin ancak yüzde 10'nun galeta unu yapıldığını, geriye kalan yüzde 90'nın ise çöpe gittiğini ifade etti.
Afrika'da yaşanan kıtlığı düşündüğünde vicdanının sızladığını belirten Özer, özellikle büyük fırınlara gelen iade ekmeklerin oluşturtuğu dağları kim görse vicdanının sızlayacağını kaydetti.
Vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini, tüketim alışkanlıklarının çok önemli olduğunu anlatan Özer, ekmeğin alındıktan sonra buzdolabında saklanması, istendiği zaman buradan çıkarılıp tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de sıcak, çıtır ekmek tüketiminin ön planda olduğunu belirten Özer, ''Burada tabi buzdolabına giren ekmek ne de olsa çıtırlığını kaybediyor. Ama ekmeğe önce nimet gözüyle bakalım. Ekmeğimize nimet gözüyle bakarsak, Afrika'daki açları da aklımıza getirdiğimizde, elimizdeki ekmeğin kıymetini bilmemiz, ona göre tüketmemiz lazım. Çünkü ekmek nimettir her zaman, ekmeksiz doyamayız hiç bir zaman'' diye konuştu.
Özer, odalarının ve Türkiye Fırıncılar Federasyonunun öncelikle israfı engellemek, ardından da israf olan ekmekleri yem fabrikalarına ulaştırıp geri dönüşümünü sağlamak amacıyla çalışmalar yaptığını söyledi.