Türkiye'ye 'üst düzey' övgü

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Umuyoruz ki Avrupa'da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD'de bu borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar çözülürse sorun yok, ama sorunlar çözülemediği takdirde de olumsuz senaryolara da hazır olmamız gerekir'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Umuyoruz ki Avrupa'da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD'de bu borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar çözülürse sorun yok, ama sorunlar çözülemediği takdirde de olumsuz senaryolara da hazır olmamız gerekir'' dedi.
Babacan, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile makamında görüştü. Görüşmenin ardından Babacan ve Zoellick ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada, Dünya Bankası Başkanı Zoellick'in dün akşam Ankara'ya geldiğini hatırlatırken, bugün İstanbul'a geçeceğini, yarın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmeleri olacağını, ayrıca Türk özel sektörü ile buluşacağını söyledi.
Dünya Bankasının özel sektöre kredi vermek için kurulmuş Uluslararası Finans Şirketi (IFC) adında bir yan kuruluşu olduğunu belirten Babacan, IFC'nin Washington dışındaki ilk şubesini İstanbul'da açtığını ve yaklaşık 160 kişinin burada çalıştığını kaydetti.
Babacan, Dünya Bankası'nın, IFC'nin sadece Türkiye'de değil, tüm bölgedeki özel sektör projelerinin finansmanını İstanbul'dan yürüttüğünü belirterek, Dünya Bankası Başkanı Zoellick'in bu ofisi de ziyaret edeceğini ifade etti.
Babacan, oldukça kapsamlı bir program için Zoellick'i Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Dünya Bankasının kalkınmakta olan ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerin desteklemek amacıyla faaliyet gösteren çok uluslu bir kuruluş olduğunu hatırlatan Babacan, Dünya Bankası ile Türkiye'nin ilişkilerinin de çok eski bir tarihe dayandığını söyledi.
Kendilerinin 2008-2011 yıllarını kapsayan ülke işbirliği stratejisini, oldukça kapsamlı bir programı başarılı ile tamamladıklarını belirten Babacan, hem yapısal reformlarla ilgili hem de münferit projelerle ilgili pek çok konuyu bu dönemde Dünya Bankası ile başarı ile tamamladıklarını kaydetti.
-TÜRKİYE'NİN BAŞARISI ''PARMAKLA GÖSTERİLİR'' HALE GELDİ-

Türkiye'nin geçen yılki ekonomik performansının, son 2008-2009 krizinden hızlı bir şekilde çıkışının tüm dünyada örnek gösterilen, ''parmakla gösterilen'' başarı haline geldiğini belirten Babacan, burada özel sektörün rolünün de son derece önemli olduğunu, devletin para harcamasıyla, mali bazı tedbirleriyle elde edilen büyümeden öte özel sektörün yatırımıyla, özel sektörün aktivitesi ile elde edilmiş bir büyüme olduğunu vurguladı.
Yüksek büyüme oranının bu senenin ilk çeyreğinde de devam ettiğine işaret eden Babacan, şunları söyledi:
''Dünya Bankası Türk özel sektörünü de desteklediği için bundan sonraki dönemde özel sektörle yapacağı işbirliği de son derece önemli olacak. Şu an itibariyle Dünya Bankası ile yürüttüğümüz 21 ayrı proje söz konusu. 2012-2015 mali yıllarını kapsayan yeni bir ülke işbirliği stratejisi üzerinde de çalışıyoruz.
Bu yeni ülke işbirliği stratejisi, hem yeni orta vadeli programımızla uyumlu olacak, hem de daha önce yayımlamış olduğumuz hükümet programımız, seçim beyannamemiz, kalkınma planlarımızla uyumlu olacak. Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırabilmek için bu dönemde bu ustalık dönemimizde gerçekten eğitimden, yargıya kadar ekonomik pek çok alanı kapsayan önemli reformlara ihtiyacımız var. Türkiye dünyanın 16'ıncı büyük ekonomisi ancak ilk 10 büyük ekonomi içerisine girmeyi hedeflemiş bir ülkeyiz. Bütün bu yapacağımız reformlarda ve somut projelerde Dünya Bankasının desteği bizim için önemli olacaktır.''
-''OLUMSUZ SENARYOLARA DA HAZIR OLMAMIZ LAZIM''-
Bu arada bir gazetecinin bugünkü görüşmede Avrupa'daki kriz, küresel ekonomik krize ilişkin yapılabilecek ya da düşünülen bir formül olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, bugünkü görüşmede ağırlık olarak Dünya Bankası ile önümüzdeki dönemde üzerinde çalışacakları konuları ve 3'üncü ülkelerde beraberce neler yapılabileceğinin konuşulduğunu söyledi.
Babacan, önümüzdeki dönemde ekonomik programı, Orta Vadeli Programı hazırlarken, dünyada ve Avrupa'daki konjonktürün de dikkate alınması gerektiği üzerinde durduklarını ifade etti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin ''krizin kapıda olduğu ve eldeki paranın harcanmamasına'' yönelik bazı değerlendirmelerine nasıl baktığının sorulması üzerine de Babacan, ''Önemli olan şudur umuyoruz ki Avrupa'da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD'de bu borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar eğer çözülürse sorun yok, ama problemler olduğu halde, sorunlar çözülemediği takdirde de olumsuz senaryolara da hazır olmamız gerekir'' diye konuştu.

-IMF'NİN BÜYÜME TAHMİNLERİ-

IMF tahminlerinde 2011 için yüzde 8,7, 2012 için de yüzde 2,5'luk bir büyümenin öngörüldüğünün hatırlatılması üzerine Babacan, şunları kaydetti:
''Ben tahminlerde herhangi bir küçülme gördüğümü hatırlamıyorum büyüme hızı devam ediyor. Yalnız bu yıl çok hızlı bir büyüme, gelecek sene de daha makul daha düşük bir büyüme gibi bir tahminde bulunmuşlar.

Fakat o çalışmalar yapılırken, bizim ekibimizle beraberce çalışılmış, beraberce oluşturulmuş bir çalışma değil o. Bu IMF teknik heyetinin kendi yaptığı bir çalışma. Biliyorsunuz Eylül ayında program sonrası izleme çalışmaları çerçevesinde IMF heyeti tekrar Türkiye'ye gelecek. Türkiye'de bir çalışma yapılacak. Bu çalışma sırasında eminim ki bu projeksiyonlar beraberce gözden geçirilecektir, tahminler aynı zemine mümkün olduğunca en yakın zemine çekilecektir. Bizim kendi tahminlerimiz biraz daha farklı o tahminlerden. Bu IMF teknik heyetinin kendi tahminidir.''

TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Türkiye'nin ekonomik başarısından övgüyle söz etti ve ülkedeki başarıya gerek bölgede gerekse dünyada artan bir ilgi olduğunu kaydetti.
Zoellick, Türkiye ve diğer yükselen ekonomilerin yaşadığı büyümenin önem taşıdığını belirtirken, bazı ülkelerin çok hızlı bazı ülkelerin ise yavaş büyümesinin sorun oluşturabileceğine dikkati çekti. Zoellick, böyle bir durumda yükselen ekonomilerin enflasyon sorunu yaşayabileceğini ifade ederek, Türkiye'nin de buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick görüşme yaptı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Zoellick buradaki konuşmasında, görüşmede, Babacan'a 13 askerin şehit olmasıyla ilgili başsağlığı dilediğini belirtti. Daha sonra Babacan'ı ve ekibini ekonomideki başarılarından dolayı kutladığını ifade eden Zoellick, ''Ekonomik büyüme anlamındaki başarı, sadece ülke insanının farkında olduğu bir durum değil. Gerek bölgede gerekse dünyada Türkiye'nin başarısına artan bir ilgi gösterilmekte'' dedi.
Zoellick, ziyaretteki ana amacının Türkiye'nin önümüzdeki dönem için tanımladığı zorlukları ve planlarını öğrenmek, bu alanlarda nasıl destek olabileceklerini görüşmek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin istihdam, eğitim, enerji gibi alanlarında reformlara odaklandığını, Dünya Bankası'nın da bu alanlarda yardımcı olabilmeyi umduğunu anlatan Zoellick, şunları kaydetti:
''Türkiye, diğer ülkelerin kalkınmalarını destekleyen giderek artan öneme sahip bir aktör konumunda. İşte bu yüzden bizler, G 20 üyesi Türkiye ile aynı zamanda bu alanda da çalışmak ve Türkiye'nin bölgesel ekonomide taşıyacağı rolle ilgili de işbirliğimizi derinleştirme arzusundayız.''
Türkiye'nin, Dünya Bankasının en fazla kredi kullandırdığı ikinci ülke konumunda olduğuna da işaret eden Zoellick, Bankanın Türkiye'de çok önemli yatırımları bulunduğunu, son dönemde, ülkeye 7,6 milyar dolar aktarıldığını kaydetti.
Özel sektörü destekleyen uluslararası finans kuruluşu IFC'nin de Türkiye portföyünde 2,6 milyar dolarlık taahhütleri bulunduğunu kaydeden Zoellick, IFC'nin İstanbul ofisinin bölgesel bir merkez konumunda olduğunu, Kuzey Afrika, Orta Asya gibi tüm bölgede özel sektöre finansman desteği sağladığını söyledi. Zoellick, IFC'nin ayrıca İstanbul'un finans merkezi yapılması çalışmalarına da katkı sağladığını ifade etti.
Zoellick, temasları kapsamında özel sektör temsilcilerini de ziyaret edeceğini belirterek, İstanbul'da toplumsal cinsiyetle ilgili bir toplantıya katılacağını, sivil toplum örgütleriyle biraraya geleceğini anlattı. Zoellick, İstanbul'da, afetlerde hızlı müdahale konusunda yürüttükleri İSMEP çalışmasını da göreceğini kaydetti.
Zoellick, konuşmasını, Babacan ve ekibini bir kez daha başarılarından ötürü kutlayarak, noktaladı.
-SORULAR-
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dünya Bankası Başkanı Zoellick, beraberindeki heyette üst düzey banka yönetiminin de yer aldığına dikkat çekilerek, ziyaretin özel bir anlamı olup olmadığının sorulması üzerine, sadece Türkiye'deki gelişmeleri gözlemlemek istediğini dile getirdi.
Zoellick, Dünya Ticaret Örgütü'nün Cenevre'deki toplantısına katıldığını anımsatan Zoellick, buraya kadar gelmişken Türkiye'ye de uğramak ve gelişmeleri yakından gözlemlemek, işbirliği olanaklarını görüşmek istediğini anlattı. Elinden geldiği kadar çok sayıda ülkeyi ziyaret etmek istediğini dile getiren Zoellick, Eylül'de de Çin ve Singapur'a gitmeyi planladığını ifade etti
Zoellick, Türkiye'ye ilk ziyaretini de 1989'da gerçekleştirdiğine işaret ederek, bu sayede ülkedeki gelişimi daha iyi görebildiğini de kaydetti.
-''YÜKSELEN EKONOMİLER ENFLASYON SORUNU YAŞAYABİLİR''-
Zoellick, küresel ekonomik gelişmelerle ilgili başka bir soruyu yanıtlarken de küresel büyümenin yaklaşık yarısının gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığını ifade ederek, bu oranın 1990'larda sadece yüzde 20'ler düzeyinde olduğuna dikkati çekti.
Türkiye ve diğer yükselen ekonomilerin yaşadığı büyümenin önem taşıdığına vurgu yapan Zoellick, ancak bazı ülkelerin çok hızlı, bazı ülkelerin ise yavaş büyümesinin sorun yaratabileceğini söyledi. Zoellick, yükselen ekonomilerin böyle bir durumda enflasyon sorunu yaşayabileceğini, Türkiye'nin de buna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
Zoellick, Türkiye'nin son 10 yılda başarılı adımlar attığını kaydederek, ülkelerin ''kendi ayakları üzerinde durabilmeleri'' önemini vurguladı.

AA

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.