Kamuoyunun merakla beklediği kısmi af ve 100. yıl affı ihtimalleri, 10. Yargı Paketi'ni gündeme taşıdı. Yeni düzenlemelerle denetimli serbestlik ve infaz sürelerinde köklü değişiklikler yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor. Covid izni düzenlemeleri, kamuoyunda af beklentisi yaratmış durumda. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, af iddialarına ilişkin beklentilere cevap verdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki 10. yargı paketi içeriği nedir, yeni infaz düzenlemesinden kimler yararlanabilecek? İşte Bakan Tunç açıklamaları…
Türkiye'de uzun süredir tartışılan genel af ve kısmi af beklentileri yeniden gündem oldu. Mahkum ve yakınlarının 100. yıl affı ihtimaliyle yakından takip ettiği 10. Yargı Paketi, kamuoyunda merak uyandırıyor. Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar, ceza ve infaz sisteminde kapsamlı değişiklikler getirmeyi hedeflerken, özellikle denetimli serbestlik ve koşullu salıverme uygulamalarında yapılacak düzenlemeler büyük önem taşıyor. Peki 10. yargı paketinde hangi maddeler öne çıkıyor, kimler yararlanabilecek? İşte af yasası ile ilgili merak edilenler…
Son günlerde gündeme gelen Covid izni düzenlemeleri, kamuoyunda af beklentisi yaratmış durumda. Adalet Bakanı Tunç, bu beklentilere cevap verdi ve Covid izinleriyle ilgili yeni bir çalışma olabileceğini ama af olmadığını vurguladı. Açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Oradaki husus tamamen Covid izni süreciyle ilgili. 2020'de Covid izninden yararlanıp açık cezaevinde bulunanlar denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye edilmişti. Covid devam ettiği müddetçe bu süre 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. O tarihten sonra bu kişilerden koşullu salıverilmesine 5 yıl kalanların Covid izni kapsamında hayatına devam etmesine, koşullu salıverilmesine 5 yıldan fazla olanların ise cezaevine dönmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeden yaklaşık 100 bine yakın kişi faydalanmış oldu. Kapalı cezaevinde bulunanlar da 3 yıl erken açık cezaevine geçmiş oldular. Bu düzenlemeden 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle cezası kesinleşen ve cezaevinde bulunanlar yararlandı. 31 Temmuz 2023'te cezaevinde değil ama daha önce suç işlemiş ancak cezasının infazı henüz kesinleşmemiş ve hapse girmemiş olanların, yargılamadaki gecikmeden dolayı bu düzenlemeden yararlanamaması gibi bir durum ortaya çıktı. Bu yönde müracaatlar, talepler oldu. Bu talepler doğrultusunda bir düzenleme olabilir. Buradan bir af geliyor değerlendirmesi yapmak doğru değil, gündemde af söz konusu değil."
Cezaevlerinde mükerrir durumda bulunan hükümlüler için yeni bir düzenleme ihtimali tartışılıyor. Mevcut infaz mevzuatına göre, terör, cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları haricinde ilk kez suç işleyenler, cezasının yarısını yatarken, ikinci kez suç işleyenler 2/3'ünü, üçüncü kez suç işleyenler ise cezasının tamamını cezaevinde geçiriyor. Bu duruma yönelik ıslah sürecini kolaylaştıracak ve cezaların 3/4 oranında infaz edilmesini sağlayacak bir düzenleme ihtimali, mahkûmlar ve yakınları tarafından yoğun şekilde talep ediliyor. Bu taleplere karşı Bakan Tunç "Bu konuda bir düzenleme yapılması hususu tabi ki milletvekillerimizin, yüce meclisimizin takdiridir." ifadelerine yer verdi.
Bakan Tunç, genel af iddialarına ilişkin, "Af söz konusu değil. Kamuoyunda tartışılan ve basına yansıyan 31 Temmuz 2023 tarihi itibarı ile cezaevinde bulunan ve denetimli serbestliğine 5 yıl kalanlarla ilgili Covid-19 izni çıkmıştı. Şu anda konuşulan konu da 31 Temmuz 2023 tarihi itibarı ile cezaevinde bulunmayan; ancak suç tarihi itibari ile daha önce suç işlediği halde bu yasadan yararlanamayanlarla ilgili bir talep var. Bu kişilerin bu yasadan yararlanamayanlar için talep var. Bu talebin değerlendirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ait. Af söz konusu değildir" dedi.
Kısmi Af Gelecek mi? Kimler Yararlanabilecek?
2025 yılında kamuoyunun en çok merak ettiği konuların başında, "genel af" ve "kısmi af" geliyor. 10. yargı paketi içeriği yakından takip ediliyor.
Kamu düzenini korumaya yönelik yeni önlemler içeren kapsamlı bir çalışmanın sürdüğünü belirten Bakan Tunç, Meclis gündeminde bulunan ceza adalet sistemi reformları hakkında değerlendirmelerde bulundu. "Özellikle 2 yılın altındaki suçlarla ilgili cezasızlık algısını gidermek, denetimli serbestlik uygulamalarını düzenlemek ve toplumun beklentilerine yanıt vermek amacıyla birtakım değişiklikler yapacağız" dedi.